Alexa Top 500 (Zoekmachine)

Alexa top 500 is de lijst met de 500 meest bezochte sites op het web volgens Alexa. Alexa publiceert de lijsten met de meest populaire sites en vermeldt welke positie ("traffic rank" genaamd) de site heeft.

De Alexa top 5 van de meest gebruikte sites ter wereld ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

1. Yahoo!
2. Google
3. Microsoft Network (MSN)
4. YouTube
5. Windows Live


En de Alexa top 5 voor Nederlandstalige sites:

1. Google.BE
Traffic Rank: 139

2. Google.NL
Traffic Rank: 146

3. Hyves.nl
Traffic Rank: 262

4. Ebay.be
Traffic Rank: 697

5. Spele.nl
Traffic Rank: 880

(Bron: Alexa top 500 oktober 2007)

Alexa top 500 in het nieuws


Nu.nl kopte in augustus 2007 dat Hyves de grootste site van Nederland zou zijn en in de statistieken van Alexa boven Google was gekomen. Dit toont meteen aan welk belang er aan de Alexa ranking wordt gegeven. Hyves ligt in unieke bezoekers nog ver achter bij Google, maar scoort op het gebied van pageviews erg hoog. Aangezien Alexa traffic rank kijkt naar de pageviews van een site kan het gebeuren dat een site met minder bezoekers hoger scoort.


Kritiek op Alexa top 500


Wie de Alexa top 500 lijsten enigszins bestudeert zal zien dat de gegevens niet altijd even betrouwbaar zijn. Voor de sites die wereldwijd opereren zijn de gegevens relatief betrouwbaar, maar voor Nederland zijn ze dat verre van. Dit komt doordat Alexa afhankelijk is van de mensen die de toolbar hebben geinstalleerd en dat zijn er in Nederland niet enorm veel. Zo kan het gebeuren dat je site ineens enorm vooruit schiet als een groepje gebruikers met toolbar je site bezoekt.

Alexa Traffic Rank is dus vooral indicatief en ter vermaak. Wetenschappelijke conclusies kunnen er vooral wereldwijd mee worden getrokken, maar zeker niet in de Nederlandse markt.


Zie voor meer info bij Alexa.

Gerelateerde woorden

Meer over Alexa Top 500 (externe links)

Thema & categorieën