Advertorial (Marketing en Internetmarketing)

Een Advertorial is een tekstadvertentie die qua opmaak sterk lijkt op een redactioneel geschreven artikel. De term Advertorial is afkomstig van het samen vallen van "advertisement" en "editorial". Voor een lezer is het niet direct duidelijk dat het om een betaald bericht gaat.

Advertorials bevatten typisch veel tekst en weinig plaatjes. Daarnaast is het taalgebruik neutraal in tegenstelling tot advertenties waar vaak wervende taal wordt gebruikt.

Een voordeel van een advertorial is dat de effectiviteit over het algemeen hoger ligt dan bij standaard advertenties. Daar waar standaard advertenties sneller worden genegeerd (zie Banner blindheid) zullen advertorials juist als redactioneel worden omarmd.

Online advertorials


We kennen advertorials vooral als vulling in kranten en huis-aan-huis-bladen. Tegenwoordig worden advertorials uiteraard ook online toegepast. Meestal zijn het dan tekstadvertenties die groter zijn van omvang dan een banner, maar beduidend kleiner dan een artikel. Vaak zijn online advertorials tussen de 30 en 60 woorden groot.

Een online advertorial bevat vaak een logo, een titel, een tekst, een payoff en een URL.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën