startpaginaAanmelden Startpagina

naar de pagina Ik wil een link op Startpagina...
Wil je links krijgen op een Startpagina dochter, dan zul je eerst de beheerders moeten leren te begrijpen. Wat vinden zij belangrijk, hoe kun je ze overtuigen en wat is echt een afknapper voor deze mensen?

Een aantal van mijn persoonlijke tips heb ik in het volgende artikel geplaatst:
 1. Zorg voor een goede site
 2. Maak een goede selectie van de relevante Startpagina's
 3. Bekijk de Startpagina's goed om te zien of je er wel tussen past
 4. Plaats voor het aanmelden eerst een link terug
 5. Stel een goed aanmeld mailtje samen
 6. Het aanmelden bij een Startpagina dochter zelf
 7. Houd goed bij wie en wanneer je gemaild hebt
 8. Bij geen reactie: wacht lang genoeg voor je een tweede verzoek stuurt
 9. Controleer je links
 10. Andere manieren van het aanmelden bij Startpagina
 11. Wat moet je ABSOLUUT niet doen
 12. Verder lezen..
(Dit artikel is geinspireerd op het artikel linking op jeroen.com. De ervaringen uit dit artikel zijn opgedaan door beheerder te zijn van bijna 30 Startpagina dochters en door in het verleden voor een groot aantal projecten en klanten de linkaanvragen te hebben verzorgd.)

[naar boven]

naar de pagina Voorwaarden voor een goede site
De redacteur van een Startpagina zal voordat hij een link plaatst natuurlijk eerst kijken of je site enigszins de moeite waard is. Waar zul je met je site minimaal aan moeten voldoen?
 • Zorg voor dat je gaat aanmelden bij Startpagina dochters voor content, content, content en nog meer content. Dit geldt niet voor alle dochters, sommige dochters plaatsen bijvoorbeeld ook alle gerelateerde bedrijvensites, maar goede content vergroot wel je kansen enorm.
 • Focus je. Door specifieke content te plaatsen over een onderwerp zul je unieker worden en interessanter worden om links naar te plaatsen.
 • Houd de laadbaarheid redelijk, geen enkele redacteur heeft zin om 2 minuten te wachten voordat hij je brouwsel kan beoordelen. De redacteur zal dat zijn bezoekers ook niet willen aan doen.
 • Plaats geen pop-up banners, en al helemaal niet meer dan een.
Heb ook aub respect voor redacteurs en verspil hun tijd niet door sites bij Startpagina aan te melden die nog niet af zijn. Een site die nog niet af is, is ook niet interessant voor de bezoekers van een pagina, zo zal een redacteur redeneren, en hij zal dan ook geen link plaatsen.

Bovenstaande voorwaarden zijn nog geen voorwaarden voor een succesvolle site, enkel en alleen de minimum voorwaarden voor het verkrijgen van links.

Lees anders ook eens het artikel met de top 10 fouten in Webdesign

[naar boven]

Het zoeken naar relevante Startpagina's Het zoeken naar relevante Startpagina's
Voordat je de site gaat aanmelden bij een Startpagina dochter kun je het beste eerst uitzoeken welke pagina's relevant zijn qua onderwerp. Er zijn drie mogelijkheden om te achterhalen welke pagina's relevant zijn: Persoonlijk heb ik de voorkeur aan de Startpagina zoekmachine (spsearch.ilse.nl). Er zijn zo ontzettend veel dochterpagina's dat het doorlopen van de lijsten op pagina.nl uren zal duren.

Een goede tip #1: Wil je links krijgen op het gebied van ruimtelijke ordening? Zoek dan naar pagina's die al een link hebben naar de autoriteit op een bepaald gebied, in het geval van ruimtelijk ordening bijvoorbeeld Het Ministerie van VROM. De kans dat je op een dochterpagina komt die al linkt naar qua thema gelijkwaardige sites is groter.

Een goede tip #2: Wil je op Startpagina dochters links aanmelden op het gebied van ruimtelijke ordening? Ga dan naar de ruimtelijke-ordening pagina en kijk welke andere gerelateerde dochterpagina's op de site staan. Je kunt die links volgen en kijken of die pagina's misschien ook relevant zijn.
[naar boven]

Bekijk de Startpagina's goed om te zien of je er wel tussen past Bekijk de Startpagina's goed
Startpagina hanteert zeer strenge kwaliteitsregels. Dat betekent dat een site ook echt relevant voor de pagina moet zijn voordat je een link kunt krijgen. Ook moeten de dochters overlap voorkomen. Steeds meer dochters zijn ook zo groot dat ze ook niet anders meer kunnen dan zeer kritisch te kijken naar de links.

Even kort iets meer over de kwaliteitssystemen van Startpagina. Leer je vijanden goed kennen zeg ik maar ;-)
  Startpagina Spelregels
  Iedere dochter moet voldoen aan een aantal regels. De exacte regels (+/-15 punten) wil ik hier niet plaatsen aangezien ik wil voorkomen dat mensen daar beroep op gaan doen bij hun link aanvragen. Ik kan echter wel zeggen dat het doel van de regels is dat de beheerder onpartijdig blijft, dat de beheerder niet teveel links naar zichzelf plaatst of naar een enkele site (een aantal uitzonderingen zijn hier wel op; de Google en Teletekst pagina zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van deze regel) en dat de dochter niet of nauwelijks mag overlappen met andere dochters. Ook moet natuurlijk een aanvaardbaar percentage van de links het doen (95%). Voldoet een beheerder niet aan de spelregels dan kan deze bij controle teruggefloten worden. Deze controles zijn de zogenaamde Qualitycheck van Startpagina.

  De Quality Check van Startpagina
  Startpagina hanteert de zogenaamde periodieke "Quality Check". Daarin wordt door personeel van Startpagina gekeken of je Startpagina dochter nog steeds voldoet aan de spelregels. Als je pagina daar niet aan voldoet krijg je zeven dagen de tijd je leven te beteren. Beetje streng misschien, maar wel erg goed. Helaas heeft Startpagina onvoldoende tijd om iedere pagina periodiek te controleren, maar een groot aantal dochter pagina's hebben inmiddels wel eens bezoek gekregen.
Je zult dus begrijpen dat beheerders niet alleen zelf kritisch zullen proberen te zijn. Ze worden daartoe ook aangezet door de spelregels.

Een voorbeeld: de Ruimtelijke Ordening pagina heeft een zeer breed scala aan onderwerpen op haar pagina. De pagina is echter zo groot dat ze een groot aantal links eenvoudig niet meer zelf kan plaatsen. Een link er bij betekent een andere link er af. Om overlap te voorkomen kunnen veel links bijvoorbeeld alleen nog maar op een bouw pagina of op de bewoners pagina worden geplaatst.

Deze problemen beperken misschien wel je mogelijkheden om links te krijgen, maar levert wel betere dochters op.

Een tip: Kijk bijvoorbeeld of je concurrenten of collega's er op staan. Meestal is dat een duidelijk teken dat je ook kans maakt op vermelding.

Eindconclusie: bekijk eerst goed of je link aanmelden bij de Startpagina dochter wel zin heeft. Ik hoop dat voorgaand stuk ook meer begrip heeft opgeleverd voor het afwijzen van link verzoeken door de Startpagina beheerders.
[naar boven]

Het aanmelden bij Startpagina's Plaats voor het aanmelden eerst een link terug
Misschien wel het elfde gebod voor hen die links willen krijgen:
  Gij Zult Niet Zelfzuchtig Zijn
De aard van het internet is de aaneenschakeling van links. Met www.jeroen.com heb ik bijna 400 links gekregen door eerst zelf 2500 links te plaatsen. Reken maar dat mijn bezoek navenant is.

Mijn Startpagina dochters scoren allen enkel en alleen heel erg goed door de andere dochters die ook naar mij linken. Uw site zal ook scoren als je je houdt aan deze beleefdheidsregel van het internet. Een klant van mij heeft een uitgebreid linkoverzicht op haar pagina staan met zelfs links naar haar concurrenten. Zij heeft 250 bezoekers per dag, de concurrent slechts 30.

Links zorgen bij iedere site voor een aantrekkelijk stukje content. Andere sites plaatsen het liefst links naar sites met veel content. Bovendien is het plaatsen van een link terug gewoon een heel erg aardig gebaar als je een link aanvraag doet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij alle linkverzoeken die ik krijg toch gevoelig ben voor sites die meteen ook een link terug hebben geplaatst.

Plaats links, wees niet zelfzuchtig en gij zult links terug krijgen.

;-)

[naar boven]

Het aanmelden bij Startpagina's Stel een goed aanmeld mailtje samen
Voordat je begint met je site aanmelden bij Startpagina doe je er verstandig aan eerst goed na te denken over de inhoud van je mailtje. Het klinkt zeer onwaarschijnlijk, maar ik krijg linkverzoeken binnen van mensen die vergeten er bij te plaatsen welke site ze willen aanmelden...

Ook bij het samenstellen van je mailtje is het belangrijk je eerst in te leven in wat de beheerder aan informatie wil krijgen.

Enkele tips:
 1. Zorg dat het mailtje kort, krachtig en helder is
 2. Plaats in je "subject line" (onderwerp) duidelijk dat het gaat om een link aanvraag
 3. Zorg dat het mailtje persoonlijk is en begin meteen met de naam van de beheerder. De meeste mensen reageren niet eens meer op mail die gestuurd wordt naar "Beste Webmaster,". Beter is bijvoorbeeld "Beste Jeroen,". De naam van de beheerder vind je helemaal onderaan de Startpagina dochter.
 4. Vermeld duidelijk in de eerste alinea het adres / url van je site
 5. Vermeld meteen ook duidelijk op welke pagina dochter je de link wilt hebben. Sommige beheerders hebben meerdere dochters en hoeven dan niet te zoeken naar waar je de link wilt hebben.
 6. Vermeld in een volgende korte alinea waarom de site interessant en relevant is om naar te linken
 7. Vermeld waar je zelf de link terug hebt geplaatst.
 8. Vermeld je eigen naam en je telefoonnummer. Spammers plaatsen nooit telefoonnummers en zo weet de beheerder dat je ook niets te verbergen hebt.
 9. Vermeld je e-mail adres. Zo kan de beheerder je terug mailen om door te geven of de link geplaatst is of niet.
 10. Geef ook duidelijk aan dat je de Startpagina dochter enigszins bekeken hebt door in je mailtje aan te geven in welke categorie je site het beste zou kunnen passen. Jij wilt dat de beheerder moeite doet voor jou, toon dan ook dat jij er moeite voor hebt gedaan.
Maak het de beheerder in ieder geval zo gemakkelijk mogelijk. Ga er van uit dat hij een tiental linkverzoeken per dag krijgt en meerdere sites beheert.

[naar boven]

Het aanmelden bij Startpagina's Het aanmelden bij een Startpagina dochter zelf
En aanmelden kan dan vervolgens meestal via de formulieren op de pagina's zelf, of via de e-mail adressen die je daar vindt.

Alle Startpagina's hebben helemaal onderaan een link staan met de naam van de beheerder. Als je daar op klikt krijg je of het e-mailadres, of een mailformulier.

aanmelden Startpagina

Sommige beheerders hebben speciale voorwaarden waar je aan moet voldoen voor een link. Lees die eerst goed. Zo moet je voor een link op de webwinkel.startpagina.nl minimaal een 100-tal producten op je site verkopen en verschillende betaalmethoden aan je bezoekers aanbieden. Voor andere pagina's kan het bijvoorbeeld zijn dat je een bepaalde certificering nodig hebt, zoals bijvoorbeeld lidmaatschap van het Nederlands Mediation Instituut voor de rubriek mediaton op de echtscheiding.startpagina.nl en voor een link op de Virtuele Gemeenschappen pagina moet je site ook wel een echte Virtuele Gemeenschap zijn.

[naar boven]

Het aanmelden bij Startpagina's Houd goed bij wie en wanneer je gemaild hebt
Een goede administratie maakt je werk gemakkelijker. Je kunt zo voorkomen dat je een beheerder twee keer mailt en zo kun je ook heel erg eenvoudig achterhalen wie je eventueel nog niet gemaild hebt.

Een zeer eenvoudig voorbeeld van een tabelletje dat je in Word of Excel zou kunnen maken:


Site: Gemaild op: Resultaat:
Marketing.pagina 18 oktober 2004 Link geplaatst
e-marketing.pagina 18 oktober 2004 -

[naar boven]

tweede link verzoek Wacht lang genoeg met je tweede verzoek
Ook hier blijkt weer hoe handig het is als je netjes bij houdt waar je links aanvraagt. Je kunt in je overzicht precies zien waar en wanneer je de site aangemeld hebt. Wacht echter lang genoeg met je tweede poging!

Het heeft geen enkele zin om meteen de week erna nog een keertje te mailen. Geef het de tijd, heb respect voor hoe druk de ander het misschien heeft en wacht een weekje of zes. Als je dan nog geen reactie hebt gekregen is het prima om eens netjes en voorzichtig te informeren of het mailtje misschien niet aangekomen is.

Uit ervaring weet ik dat bij het aanmelden van links een tweede verzoekje veel resultaat kan opleveren, mits je het maar subtiel en netjes doet.
[naar boven]

Controleer je Startpagina link aanvragen Controleer je links
Als je netjes hebt bijgehouden op welke Startpagina dochters je een aanvraag hebt gedaan is het ook eenvoudiger om eens in de zoveel tijd te kijken of je er nog op staat. Dit is een van de voordelen van het planmatig werken en het bijhouden van een goed administratie.

Tip: Er is nog een eenvoudige manier om te zien welke dochters er naar je linken. Sinds enige tijd biedt ilse als enige zoekmachine ter wereld de mogelijkheid om te zoeken naar links op de startpagina dochters. Je gaat gewoon naar www.ilse.nl en typed daar het adres van je site in. Bijvoorbeeld www.jeroen.com. Je moet dan wel even doorklikken voordat je tussen alle andere links de startpagina links tegen komt, maar zo kun je er dus ook eenvoudig achter komen.
[naar boven]

aanmelden bij Startpagina Andere manieren van aanmelden bij Startpagina
Aanmelden bij Startpagina kan ook nog anders: Persoonlijk ben ik geen liefhebber van de bovenstaande twee methodes. Laten we eerlijk zijn, een link op de Homepage van Startpagina zelf is ZEER onrealistisch om na te streven. Enerzijds omdat de meeste links betaalde links zijn, anderzijds omdat er zeer beperkte ruimte is. Je moet wel een heel bijzondere site hebben om daar bij te mogen staan. Als je het echter voor elkaar krijgt, dan levert je dat al gauw enkele duizenden bezoekers per dag op.

De tweede bovenstaande methode is de aanmeldwijze via Ilse. Het valt me op dat mensen die via die weg aanmelden zelden de pagina waarvoor ze zich aanmelden bekeken hebben. De aanvragen bevatten vrijwel altijd alleen maar een URL en zo kan ik niet echt uit de aanvraag beoordelen wat de relevantie is. En voor een link mag je mij best een beetje helpen, dat is het minste wat ik kan vragen.
[naar boven]

niet doen bij het aanmelden Startpagina Wat moet je ABSOLUUT niet doen
De bedoeling van dit artikel was om mensen te helpen en er voor te zorgen dat ze een grotere kans kregen om links te krijgen. De andere kant van het verhaal is dat ik met dit artikel ook probeer de beheerders te helpen door er voor te zorgen dat ze minder onzinnige aanvragen krijgen. Vandaar dat ik wil eindigen met wat je absoluut niet moet doen.
 • Spammen. Er zijn mensen die het nog steeds niet begrijpen, maar spammen levert je alleen maar negatieve publiciteit op. Inmiddels wordt er met grote regelmatig op de discussiefora van de Startpagina beheerders berichten geplaatst over bedrijven die spammen en hun site gewoon bij alle dochters van Startpagina aanmelden. Door de fora weet iedereen meteen wie er weer bezig is. Steeds vaker wordt er ook opgeroepen deze bedrijven te verwijderen van de pagina's waar ze wel al links hebben. Spammen levert je dus niets op en zorgt er alleen maar voor dat je minder links krijgt...
 • Op een willekeurige Startpagina aanmelden. Zeker de meer populaire pagina's krijgen aanmeldingen die vaak echt helemaal niets met het onderwerp te maken hebben. Je valt daar mensen mee lastig en dat kan ook niet de bedoeling zijn...
 • Attachments van 1 MB meesturen. Echt waar, ik krijg ze wel eens. Niet handig...
 • Diepgaand in een ellenlange discussie gaan over een afwijzing. Een beheerder heeft in alle redelijkheid redactionele vrijheid en de keuze van een beheerder moet dus ook gerespecteerd worden. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen heeft een nette discussie zin, maar ga er maar gerust van uit dat het totaal geen zin heeft.
Al met al gaat het er om dat je de beheerder respecteert. Hij of zij steekt over het algemeen veel tijd in zijn pagina's en verdient het niet om lastig te worden gevallen. De beheerder van de Startpagina dochter en de eigenaar van de site hebben beide hun belangen en je bereikt het meeste door gewoon elkaar te helpen en prettig samen te werken. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.
[naar boven]

naar de pagina Meer lezen?
Meer over aanmelden van links vind je op de link-popularity.startpagina.nl. Daar vind je ook tips over hoe je bijvoorbeeld je mailtje samen moet stellen. Verder kan ik nog een aantal andere artikelen aanraden:
[naar boven]

Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)