Linking

Linking is naast zoekmachines een van de belangrijkste methodes om via het Internet bezoek te krijgen. Het past tevens precies binnen de aard van het Internet om op deze manier marketing te bedrijven.

Linking is echter niet alleen belangrijk om pur sang bezoek te trekken. Indien je een gedegen zoekmachine strategie wilt uitwerken kan dat eenvoudig weg niet zonder links. Google bijvoorbeeld voegt sites niet eens toe als er op het Internet geen links staan naar een bepaalde site en bij veel zoekmachines kom je eenvoudigweg hoger te staan op het moment dat je "linkpopulariteit" hoger is.

Waarom links belangrijk zijn

Links: Cheaper and Better Than Banners www.clickz.com

Kies een thema voor je site en ga eerst de site thematisch aanpakken. Als tip wordt hier gegeven dat slechts 10% van een site over jezelf zou moeten gaan en de rest thematische informatie zou moeten bevatten. De beste manier vervolgens om sites te vinden waar je je links wilt hebben is door naar een zoekmachine te gaan en dan te kijken naar welke sites eventueel bereid zijn een link te plaatsen.

Naar boven

Hoe krijg je links?

Heel eenvoudig:

 • Het belangrijkste: Zorg dat je een goede en aantrekkelijke site hebt. Er moet een reden zijn om een link naar je site te plaatsen!
 • Stuur mailtjes naar de eigenaren van sites die links plaatsen
 • Zorg dat je goed in de zoekmachines staat. Bouwers van sites gebruiken dit ook als bron voor hun overzichten.

Ok, dit klinkt heel erg gemakkelijk, maar de harde realiteit is dat dit ongelofelijk veel werk is. Je moet sites selecteren, ze mailen, controleren of je vermeld bent en als je niets gehoord hebt weer een tweede verzoek sturen. Let wel: wacht ruim een maand met een tweede mail.

Het goede nieuws is wel dat naarmate je meer links krijgt er vanzelf ook meer naar je gelinkt wordt. Mensen die sites ontwikkelen gaan ook op de bekende linksites kijken voor inspiratie en als ze je daar vinden gaat de rest vanzelf. Je krijgt daardoor een heel erg interessant sneeuwbal effect.

Als uw site dus al langer online is hoeft het niet nodig te zijn zelf actief links te vergaren. Het kan bijvoorbeeld wel van belang zijn naar de zogenaamde "kwaliteitslinks" te kijken.

Naar boven

Welke sites kun je aanschrijven een link te plaatsen?

Alleen in Nederland zijn er al een paar miljoen Websites. Keuze genoeg dus.

 • Startpagina achtige linkoverzicht sites
 • Bedrijvenpagina's die niet van concurrenten zijn
 • Zogenaamde "hobby sites"

Let wel op, ze moeten relevant zijn. Er zijn zoveel sites dat er genoeg zijn die iets met uw site te maken hebben. Er is dus geen enkele reden sites aan te schrijven die niets met uw onderwerp te maken hebben.

Naar boven

Je mailtje

Ik krijg voor de startpagina's die ik beheer regelmatig verzoekjes links te plaatsen. Sommigen plaats ik, anderen niet. De inhoud van het mailtje maakt daarbij zeker uit.

 • Zorg dat het mailtje kort en krachtig is
 • Vermeld waarom de site interessant en relevant is om naar te linken
 • Zorg dat de site suggestie ook daadwerkelijk iets met het onderwerp van de site waarna je mailt te maken heeft
 • Vermeld duidelijk de link
 • Zorg dat het mailtje persoonlijk is. De meeste mensen reageren niet eens meer op mail die gestuurd wordt naar "Beste Webmaster". Beter is bijvoorbeeld "Beste Jeroen". Geef ook duidelijk aan dat je de site ook nog eens enigszins bekeken hebt.

Als je een link terug plaatst is dat natuurlijk aardig, maar het gaat in eerste instantie om de inhoud. Ik zal geen link plaatsen omdat iemand enkel en alleen een link terug plaatst terwijl de site het niet waard is.

What Your Link Request Should Contain and Why www.clickz.com

Er zijn 12 voorwaarden waar een Link verzoek aan zou moeten voldoen, stelt Eric Ward. Hij omschrijft wat hij doet met mailtjes die er niet aan voldoen, en veel interessanter, hij omschrijft wat hij doet met mailtjes die er wel aan voldoen. Een goed mailtje bevat volgens hem de volgende onderdelen:

 1. A subject line
 2. The site owner's name
 3. Your name
 4. The home page URL for the site
 5. Your site's name and home page URL
 6. The exact URL on their site where you think the link is a fit
 7. A paragraph that describes your site and why you feel it's linkworthy
 8. The exact URL from your site you want them to link to
 9. A valid email address and response to any requests made to that address
 10. Your phone number
 11. Confirmation that you have added a link to their site
 12. The URL on your site where they can see the link to their site

Een voorbeeld van mailtje dat aan al deze voorwaarden voldoet staat er tevens bij vermeld.

Naar boven

Waar moet een site aan voldoen om belangrijk te zijn om links te hebben oftewel, wat zijn de "Kwaliteitslinks".

Veel bezoek

Uiteraard, je wilt zelf bezoek dus hoe meer bezoek de ander heeft, hoe meer bezoek jij terug krijgt. Het hebben van links op privé pagina's is leuk, maar die trekken vaak dagelijks maar enkele bezoekers, terwijl sommige startpagina's enkele duizenden bezoekers per dag halen.

Hoog niveau in een site.

Dit is met name van belang wanneer je links probeert te krijgen om een hogere waardering te krijgen in de zoekmachines.

Een link op een homepage levert een hogere waardering dan op een achterliggende pagina. Bij sites zoals DMOZ en Yahoo krijg je als het ware "meer punten" naar mate je op een hoger niveau staat.

Het niveau van de Open Directory DMOZ
Top: World: Nederlands:

levert meer punten op dan het niveau
Top: World: Nederlands: Zakelijk: Indexen

Uiteraard geldt ook dat een Homepage van een site over het algemeen meer bezoek heeft dan een sub-pagina.

Het goede thema

Een open deur, maar toch. Uiteraard is de effectiviteit hoger naarmate je midden in de doelgroep zit. Je moet echter niet vergeten dat "minder waardevol bezoek" ook bezoek is wat uiteindelijk omzet kan genereren. Een winkel in tweedehands tweeling spullen heeft het meeste aan links op de tweeling pagina, de tweedehands pagina is goed vanwege de grote hoeveelheid aan traffic en aangezien de winkel gerund wordt door een vrouw is een link op de vrouwenpagina niet super effectief, maar je weet nooit of een journalist daar toevallig op komt en een stukje over je gaat schrijven!

Naar boven

Belangrijke sites om links te krijgen

Startpagina www.startpagina.nl

Uiteraard, gezien de enorme hoeveelheid bezoek die Startpagina trekt zijn haar dochters het meest belangrijk. Ilse is echter ook gekoppeld aan Startpagina en een plaatsing in een van de Startpagina dochters betekent dus ook plaatsing in Ilse!

DMOZ dmoz.org

De Open Directory DMOZ is naar eigen zeggen de grootste index van links op het Web. Op zich heeft deze site niet super veel bezoekers uit Nederland, echter AOL Search, AltaVista, HotBot, Google, Lycos, Netscape Search, etc baseren hun zoekresultaten mede op het hebben van links in DMOZ. Daarnaast is dit gewoon een heel erg goed initiatief, veel ouder ook dan Startpagina.

Naar boven

Handige overzichten van overzichtsites:

Startnederland www.startnederland.nl

Eigenlijk is dit een soort van oppergrootmoeder van alle Nederlandse linkoverzichten. Op Startnederland vind je alle pagina's van Startkabel, Boogolinks, Startpagina, etc. netjes alfabetisch bij elkaar en dat zijn er heel erg veel!

Pagina.nl www.startpagina.nl

Hier vind je een overzicht van de meeste "dochter pagina's" van Startpagina. Tegenwoordig vermelden ze niet meer alle dochters aangezien het er simpelweg teveel zijn. Pagina.nl is in 2002 door Multiscope uitgeroepen tot meest bezochte site van Nederland.

Startpagina.startkabel.nl startpagina.startkabel.nl

Een site met overzichten van alle startpagina's

Enkele andere Nederlandse linkoverzichten:

Enkele buitenlandse linkoverzichten:

Naar boven

Een goede planning en organisatie

Nadat je bepaald hebt waar je links wilt hebben moet er tot actie worden overgegaan. Meestal duurt het alleen even voordat je ook reacties krijgt van de Webmasters van de sites waar je links wilt hebben. Een goede follow-up is dus erg belangrijk. Als je alles goed bij houdt weet je dus ook meteen zeker dat je niet per ongeluk twee keer naar dezelfde site mailt, wat natuurlijk ergernis voorkomt. Een voorbeeld van zo'n overzicht:

Site: Gemaild op: Resultaat:
Marketing.pagina 18 oktober 2002 Link geplaatst
e-marketing.pagina 18 oktober 2002 -
Naar boven

Hoe zie je wie er naar jou gelinkt hebben?

De evaluatie! Het is uiteraard heel erg belangrijk om ook te controleren of al het werk effect heeft gehad. Uiteraard bieden je logfiles en bijvoorbeeld Nedstat veel gegevens over wie er naar je linken maar er zijn ook nog diverse online tools voor:

Alexa www.alexa.com

Een tool waarbij je kunt zien hoe populair je site is, hoeveel links er naar je site geplaatst zijn en welke sites jouw bezoekers nog meer bezoeken. Very Interesting! Alexa maakt onder andere gebruik van Google en is een product van Amazon.com.

Een voorbeeld van een project van Jeroen.Com dat vermeld is in Alexa: Alexa results for virtuelegemeenschappen.startpagina.nl

Linkpopularity.com www.linkpopularity.com

Deze service zoekt naar links met behulp van de zoekmachines van AltaVista, HotBot en GO.com.

Go.com Go.com

Type in het zoekveld de volgende opdracht: +link:jeroen.com -site:jeroen.com Dit betekent: zoek naar links naar Jeroen.com met uitzondering van de links op Jeroen.com zelf.

Deze sites dienen echter niet alleen ter evaluatie. Ze zijn een buitengewoon goede bron om te achterhalen welke sites eventueel ook een link naar jou zouden willen plaatsen. Kijk welke sites bijvoorbeeld een link hebben geplaatst naar een startpagina met hetzelfde thema en vraag die sites ook een link naar jou te plaatsen.

Naar boven

Artikelen over Linking

Increasing Hits by Improving the Link Popularity www.promotionbase.com

Hier worden als eerste de slechtste methoden uitgelegd waarna het steeds beter wordt. Vooral veel tips over wat niet te doen.

Naar boven

Reciprocal links

Een goede gewoonte op het Internet is dat je een link terug plaatst naar mensen die ook een link naar jou hebben geplaatst. Bovendien vergroot het ook nog eens je kansen om links terug te krijgen als je belooft zelf een link te plaatsen naar een ander.

Zo is er natuurlijk een speciale linkpagina op Jeroen.com voor hen die een link naar deze site plaatsen.

Naar boven

Meer over Linking

Naar boven

Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)

De site krijgt regelmatig updates, dus zet hem bij je favorites ;-)

Meld je aan voor de nieuwsbrief - Contact opnemen - Stuur iemand een tip