Veel gestelde vragen over het aanmelden bij DMOZ
DMOZ is de belangrijkste site voor hen die in de zoekmachines willen komen. Een vermelding in DMOZ, ook wel Open Directory Project genoemd, krijgen is voor de meeste projecten al de helft van het werk. Dat geeft ook al aan hoe moeilijk dat het krijgen van een vermelding in DMOZ is.


Inleiding:
De voorbereiding:
Het aanmelden:
- Kies de juiste DMOZ directory voor het aanmelden
- Je site aanmelden bij DMOZ
- Controleer je aanmelding
- Hoe lang duurt het toevoegen bij DMOZ?
- Wat moet je absoluut NIET doen?
Achtergrond:
Wat is DMOZ?
DMOZ is een grote link rubrieken site waarin miljoenen links verzameld worden door meer dan 60.000 vrijwilligers. Iedere vrijwilliger is redacteur van een of meerdere categorieën. In zo'n categorie beoordeelt de redacteur of een site het waard is om toe te voegen en plaatst er een korte omschrijving bij.
Een voorbeeld:
Top: World: Nederlands: Computers: Internet: Zoeken: Indexen: Toegelicht: Open Directory Project (26)
- Open Directory Project België - De Nederlandse voorpagina van dmoz.be. Op dit moment gelijk aan dmoz.nl.
- Open Directory Project Nederland - Nederlandstalige versie van de homepage van het Open Directory Project, linkt naar de World/Nederlands categorie-pagina's op dmoz.org.
- Over het Open Directory Project - Beknopte toelichting over het project.
(Bron: dmoz.org/World/Nederlands/Computers/Internet/Zoeken/Indexen/Toegelicht/Open_Directory_Project/)
DMOZ is ontstaan vanuit het ideologische idee om het gehele internet in kaart te brengen. Het moest een open project zijn waar iedereen aan deel kon nemen.
DMOZ is bekent onder diverse namen. Zo word bijvoorbeeld de naam ODP (Open Directory Project) veel als naam gebruikt.
De naam DMOZ zelf (http://www.dmoz.org) staat voor Directory Mozilla. Mozilla is een naam voor een browser en dat wordt dan weer verklaard doordat Netscape in principe de eigenaar is van DMOZ. Netscape zorgt bijvoorbeeld voor de hosting, de servers en in beperkte zin technische ondersteuning. Ik zeg expres "in principe eigenaar" omdat er eigenlijk geen echte sprake is van "een eigenaar". Iedereen die zich aan de voorwaarden van DMOZ houdt mag de database met gegevens downloaden en gebruiken voor zijn eigen site.
Naar bovenWie gebruiken er DMOZ?
Zoals gezegd mag de database met gegevens uit DMOZ door iedereen die zich aan de voorwaarden houdt gebruikt worden. De belangrijkste gebruikers van de gegevens zijn de zoekmachines.
DMOZ wordt door vrijwel alle moderne zoekmachines gebruikt om te bepalen wat goede sites zijn en welke sites dus een hogere waardering krijgen. Gebruikers zijn onder ander Google, Altavista, Netscape, Yahoo en ga zo maar door. Ook de Nederlandse zoekmachines Kobala en zelfs ilse gebruiken de data van DMOZ.
Naast door zoekmachines wordt DMOZ ook gebruikt als ouderwetse link directory om in te zoeken. De Google directory is daarvan het belangrijkste en meest gebruikte voorbeeld. Ook gewoon de site van DMOZ zelf wordt veel gebruikt als link directory om in te zoeken.
Overzichten van gebruikers van ODP data:
- dmoz.org/World/Nederlands/Computers/.../Gebruikers_van_ODP_Data/
- dmoz.org/Computers/Internet/Searching/.../Sites_Using_ODP_Data/
Voorbeeld van een gebruiker: De Google directory
Naar bovenHoe werkt DMOZ?
Zoals gezegd werkt DMOZ met 60.000 vrijwilligers. Er is een complete structuur van hoofd redacteuren (de meta editors) en rubriek redacteuren (de cat editors = category editors). Hoe hoger je in de rubrieken structuur staat, hoe meer rubrieken je beheert. Zo beheer ik bijvoorbeeld de auto rubriek, met daaronder alle merknamen rubrieken (dat zijn ruim 50 merken en dus 50 sub-rubrieken). In bijvoorbeeld de rubriek Citroën en Land Rover zitten ook editors. Als hogere editor kan ik dan ook in die rubrieken links toevoegen.
DMOZ heeft echter twee grote problemen: Niet iedere rubriek heeft een eigen redacteur en niet iedere redacteur komt wekelijks of zelfs maandelijks in zijn rubriek. Het kan dus soms zijn dat je aangemelde site binnen 6 weken toegevoegd wordt. Het kan ook zijn dat een rubriek zonder redacteur gedurende een half jaar of soms zelfs langer niet bijgewerkt wordt.
Naar bovenDe voorbereiding #1: lees de spelregels van DMOZ
DMOZ is zeer streng als het gaat om welke sites waar en hoe worden toegevoegd. Het is dus zeer sterk aan te raden eerst de zogenaamde "official submission instructions" goed door te lezen.
Overigens is dit artikel een goede aanvulling op de spelregels van DMOZ. De meeste tips refereren ook aan de instructies van de ODP.
Naar bovenDe voorbereiding #2: Zorg voor een goede site
Dat klinkt logisch, maar wat vinden redacteuren een goede site?
- Veel goede content over het specifieke onderwerp. Content doet het erg goed voor DMOZ. Gemakkelijk te maken content is bijvoorbeeld een rubriek met links of een rubriek met een stuk geschiedenis over het onderwerp. Het ontbreken van goede content is een van de belangrijkste redenen voor een redacteur om een site af te wijzen.
- Up to date. Voeg bijvoorbeeld een onderdeel "nieuws" of "evenementen" toe. Een handige truc om een site een up to date uitstraling te geven is door een script op je site te plaatsen met de automatische datum. Zie bijvoorbeeld de homepage van Jeroen.com rechtsboven.
- Een normale laadtijd. Een goede site laadt nu eenmaal ook snel. Neem als uitgangspunt dat de site binnen 10 seconden moet laden.
- Een goed werkende navigatie. Hoe sommige bedrijven wel niet experimenteren met hun navigatie blijft voor mij een raadsel. Als redacteur kom je de gekste dingen tegen en die bevorderen zeker niet bij het toevoegen in DMOZ. Hou de navigatie simpel en denk goed na over wat je bezoeker wil. De redacteur is in feite ook gewoon maar een bezoeker.
- Werkende links. "404 file not found" is een zware afknapper voor een redacteur. De redacteur krijgt zo de indruk dat de site niet goed bijgehouden wordt en dus geen aanrader is. Zorg dat niet alleen je navigatie goed werkt, maar ook een acceptabel deel van de links in je linksectie werkt.
- Geen irritante pop-up banners.
Dit zijn allemaal geen garanties voor het toevoegen van een site bij DMOZ, maar helpen je wel heel erg.
Naar bovenKies de juiste DMOZ directory voor het aanmelden
Bij DMOZ wordt er van je verwacht dat je zelf eerst goed op zoek gaat naar de juiste categorie om je site aan te melden. Dit gedeelte van het aanmelden bij DMOZ is erg belangrijk omdat je aanvraag soms wel maanden vertraging kan oplopen wanneer je site in het editing systeem verplaatst wordt van de ene categorie naar de andere.
Je gaat naar de homepage van dmoz.nl en kiest de relevante categorie:
Je site aanmelden bij DMOZ
Dan komt het aanmelden zelf. Je klikt rechtsboven op de tekst "URL aanmelden":
Dan wordt gevraagd een aantal dingen in te vullen:
Title
- Beperk je tot de werkelijke naam van de site. De commerciële rubrieken zijn bijvoorbeeld verplicht alleen de werkelijke bedrijfsnaam als titel te tonen.
- Laat je titel in principe hetzelfde zijn als de titel die je op je site zelf ook hebt staan.
- Gebruik niet alleen maar hoofdletters en vermijd tekens waarmee je extra aandacht naar de site zou willen trekken.
- Vermeld termen als "welkom" en "gratis" of allerlei voor de redacteur overbodige zoekmachine trefwoorden.
Meestal zal een foute titel niet zomaar leiden tot een afwijzing van de Website. Je bespaart de redacteur alleen wat tijd en zoekwerk als je het meteen goed doet.
URL:
Dit gedeelte spreekt in principe voor zich. Toch een paar tips:
Vergeet vooral niet http:// er voor te plaatsen (wordt heel vaak vergeten!) en controleer drie keer of het URL wel goed getyped is. Een redacteur wil soms nog wel even zoeken naar het correcte adres, maar je zult al snel toch afgewezen worden omdat de site niet gevonden wordt.
Gebruikt je site een redirect of een gratis adres met een Frameset (zoals bijvoorbeeld bij come.to/jeroen of www.goedeleukesite.tk), geef dan toch het werkelijke adres zoals http://www.home.nl/rietdekkerjan. Volgens de regels van ODP / DMOZ moet de redacteur de link plaatsen naar het werkelijke adres.
Ook is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld http://www.bedrijfsnaam.nl op geeft in plaats van http://www.bedrijfsnaam.nl/index_02.html. De redacteur zal dit weer moeten veranderen in het hoofdadres. Probeer ook niet twee keer toegevoegd te worden bij DMOZ door twee net andere adressen op te geven. Dit kan je een penalty wegens spammen opleveren.
Description
Dit is het moeilijkste deel van je aanmelding. Enkele tips voor een goede omschrijving:
- Hou het zeer kort!
- Maximaal 30 woorden (is al heel veel!)
- Bij voorkeur 1 zin en maximaal 2 zinnen.
- Schrijf als een redacteur.
- Maak een opsomming van de onderdelen van je site.
- Vermeld niet nogmaals de naam van de site.
- Schrijf Nederlandse omschrijvingen voor Nederlandstalige sites en Engelse omschrijvingen voor Engelse sites.
- Vermijd persoonlijke voornaamwoorden zoals ik, wij, ons.
- Vermijd aanprijzingen en reclame achtige teksten.
Voorbeeld van een zeer SLECHTE omschrijving van Jeroen.com:
ALLES OVER ZOEKMACHINES op JEROEN.COM!! Aanmelding voor E 9,95. Nog niet eerder gezien: WIJ ZIJN GRATIS, DE GOEDKOOPSTE EN DE BESTE!!!!!!!!!!
Eerlijk waar, ik kom ze tegen... :-(
Voorbeeld van een goede mogelijke omschrijving van Jeroen.com:
Links, nieuws, onderzoeken en diverse artikelen over het aanmelden bij DMOZ.
Kijk vooral ook eens goed in de rubriek waar je de site wilt aanmelden. Kijk goed hoe de redacteur de omschrijvingen in zijn rubriek heeft gemaakt en probeer een tekst in dezelfde stijl te schrijven.
Een tip: Plaats voor de aanmelding bij DMOZ een goede "description metatag" op de Homepage van de site. De redacteur krijgt deze in zijn editing systeem te zien en kan dan beslissen of hij deze wel of niet overneemt.
Tot slot is het een goed idee de zogenaamde "editor guidelines" (richtlijnen voor de redacteuren) eens goed door te lezen. Je kunt zo leren wat DMOZ er zelf over zegt.
Naar bovenControleer je aanmelding
En dan volgt het wachten. Wees geduldig en kijk zo nu en dan in de rubriek waar de site is aangemeld. Gebruik zo nu en dan ook de DMOZ zoekmachine op de beginpagina van www.dmoz.org. Een site kan namelijk in een totaal andere rubriek dan waar je de site hebt aangemeld toegevoegd zijn.
Naar bovenHoe lang duurt het toevoegen bij DMOZ?
Gemiddeld genomen duurt het enkele maanden tot veel langer, mits je site uberhaupt wordt toegevoegd! Hoe lang het duurt hangt er vanaf of een rubriek uberhaupt een redacteur heeft en hoe vaak die redacteur komt. Het is en blijft een vrijwilligerssite. Gemiddeld komt een redacteur eens in de 6 weken en maximaal eens in de 4 maanden. Na vier maanden niet ingelogd te zijn vervalt namelijk je redacteurschap. De redacteur krijgt dan een reminder mailtje.
Sommige rubrieken worden echter zeer goed onderhouden. Je kunt er dan zomaar ineens in twee weken al in staan. Dat zijn echter meer de uitzonderingen dan de regel.
Tip: Wat je toevoeging ook zeer sterk kan vertragen is het aanmelden van je site in de verkeerde rubriek. Als dat het geval is zal de redacteur zodra hij de rubriek aanpast de site verplaatsen naar de juiste rubriek. Je hebt dan eerst de wachttijd voordat de eerste redacteur inlogt, en vervolgens de wachttijd totdat de redacteur van de nieuwe rubriek inlogt. Dit kan soms oplopen tot een vertraging van meer dan een jaar!
Zoals dus ook voor alle zoekmachines geldt is het motto: geduld, geduld, geduld. Houd er bovendien ook rekening mee dat je aanvraag afgewezen wordt omdat je site eenvoudigweg niet goed genoeg is voor vermelding. Het hebben van een goede site is dus zeer belangrijk!
Naar bovenWat moet je absoluut NIET doen bij het aanmelden bij DMOZ?
Net zoals bij zoekmachines kan je ook bij DMOZ een penalty oplopen. En dat is lastig want dan kom je er in principe ook nooit meer in.
Door het editing systeem van DMOZ kun je als redacteur precies zien welke acties er rondom een bepaalde site plaats vinden. Er zijn een aantal zaken die redacteurs zeer irritant vinden en die je dus een onverbiddelijke penalty op kunnen leveren.
Wat zijn redenen voor een penalty of voor een directe afwijzing van je aanvraag:
- Je site meer dan eens aanmelden. Bij twee verschillende rubrieken je site aanmelden zal nog net wel gaan, maar ik ken voorbeelden van sites die zich bij 8 rubrieken hadden aangemeld. Dit is tegen de regels van DMOZ en levert je absoluut een penalty op.
- Redirects aanmelden. Dit is het automatisch "doorschakelen" naar een andere site. Ook dit is tegen de regels van DMOZ. De redacteur zal de vermelding moeten aanpassen naar het url waarnaar je doorverwijst of je aanmelding afwijzen.
- Mirror sites aanmelden. Mirror sites zijn sites die al bestaan op een ander adres, maar die men probeert onder een nieuw adres nog een keer aan te melden. Twee dezelfde sites dus, met twee verschillende namen. Absoluut een dood-doener voor de redacteuren.
- Deeplinks aanmelden. Deeplinks zijn links naar pagina's die dieper in een site zitten. Dus niet naar de Homepage. Slechts in grote uitzonderingen mag een redacteur een deeplink plaatsen. Enkel als daar een zeer goede reden voor is.
- Een site die niet af is bij DMOZ aanmelden "Under construction" is een regelrechte reden voor afwijzing. Je zou moeten weten hoeveel bedrijven sites om deze reden afgewezen worden...
DMOZ is een directory die gemaakt is door mensen en niet door Robots. Dat betekent dat je ze niet met algoritmes kun foppen. Ook is een site die verandert en na verloop van tijd andere dingen toont niet veilig. De toegevoegde sites worden regelmatig gecontroleerd door de hogere redacteuren en indien nodig wordt de vermelding aangepast of verwijderd.
Naar bovenHelp, ik sta er bij DMOZ niet in!!
Ook voor DMOZ geldt: geduld, geduld, geduld. De redacteuren hebben hun eigen agenda en timing en daar kun je niets aan doen. Houd er rekening mee dat het minstens vier maanden kan duren en zorg er in de tussentijd voor dat je zo veel als mogelijk links krijgt naar je site op andere sites. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je linkpopularity in de tussentijd toch kan blijven stijgen.
Eventueel kun je na een maand of drie toch proberen de site aan te melden bij een andere rubriek in DMOZ. Dit kun je echter maar een keer doen! Zorg eerst dat de site een flink stuk gegroeid is en meer en betere content heeft. Controleer ook of de site aan de andere voorwaarden voor opname voldoet. De kans is namelijk zeer groot dat de site afgewezen is wegens een gebrek aan goede content.
Heel veel succes bij het aanmelden bij DMOZ!
Naar bovenMeer over DMOZ en het aanmelden bij zoekmachines lezen:
- Dmoz.startpagina.nl (in het beheer van Marcel Feenstra mmv Jeroen.com)
- Ilse.startpagina.nl (in het beheer van Jeroen.com)
- Google-aanmelden.startpagina.nl (in het beheer van Jeroen.com)
- Aanmeld.startpagina.nl
- Aanmelden Google
- Aanmelden ilse
- Aanmelden Startpagina
- Aanmelden DMOZ
- Aanmelden Yahoo
- Aanmelden Zoekmachines
- Meer over Google Hacks
- Meer over Google
- Meer over zoekmachines
- Meer over Website Promotie
- Meer over link popularity
- Naar de Homepage van JEROEN.COM
Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)