Google

Google is de absolute publiekslieveling van de internetters in de afgelopen jaren. Tijd om eens wat dieper in de Google zoekmachine te duiken!

Wat is Google?

Google is een zoekmachine, niets meer, niets minder. Dat klinkt logisch, maar in een markt waarin de zoekmachines meer en meer de meest uitgebreide diensten aanbieden is dat wel bijzonder. Kijk bijvoorbeeld naar Ilse die zo ongelofelijk veel producten aanbiedt dat het al lang niet meer alleen een zoekmachine te noemen is. Ilse heet dan ook eigenlijk "Ilse media Groep".

Google heeft daarentegen met zijn simpelheid de rol van voorbeeldfunctie gekregen. Het eens ook zo uitgebreide Altavista heeft in een poging Google qua marktaandeel bij te blijven al haar niet zoekmachine gerelateerde functies geschrapt en is nu ook weer puur een zoekmachine. Zo probeert ook Altavista in de top 10 van zoekmachines Google bij te blijven.

Naar boven

Wat maakt Google zo goed?

Het succes van Google zit onder andere in het hart van de zoekmachine. Google heeft een manier ontwikkeld om sites te rangschikken op basis van onder andere linkpopulariteit wat het voor mensen die zoekmachines willen beïnvloeden erg moeilijk maakt. Grof gezegd is link popularity het aantal links dat er naar een bepaalde site staan. Uitgaan van link popularity wil ook zeggen dat de Internet gemeenschap zelf bepaalt wat goede sites zijn en daar zit nu net de kracht van Google.

Natuurlijk blinkt Google ook uit door haar eenvoud en haar handige functies zoals de Google Cache.

Naar boven

Google's Cache

In de Google Cache vind je copieen van pagina's op het Internet. Dit is ook een van de paradepaardjes van de zoekmachine Google. Het internet verandert heel erg snel en veel pagina's verdwijnen net zo snel als dat ze gekomen zijn. Wanneer een pagina verdwenen is of een site eventjes uit de lucht is kun je hem toch bekijken dankzij de opgeslagen pagina. Een ander handigheidje is dat je zo ook naar een oudere versie van een pagina kunt kijken.

The Internet Archive www.archive.org

Een andere handige site die een soortgelijke functie biedt is trouwens "the Internet Archive". Persoonlijk gebruik ik beide sites erg vaak om verdwenen paginaÕs en interessante artikelen terug te vinden.

Naar boven

Google Directories

Google maakt in haar directories gebruik van de data afkomstig van DMOZ (The open directory).

DMOZ (The open directory). www.dmoz.org

is een project waarbij meer dan 50.000 redacteuren op vrijwillige basis sites uit tienduizenden categorieën beoordelen. Ondergetekende onderhoudt bijvoorbeeld de categorie "Nederland/computers/Internet/Marketing". Opname in de Google en DMOZ directories betekent dus dat de sites beoordeeld zijn en dat de sites in principe over enige kwaliteit behoren te beschikken.

Het verschil met de overzichten van DMOZ is echter dat Google in haar eigen overzichten de sites rangschikt op basis van populariteit en zo dus de volgens Google meest interessante resultaten bovenaan zet. DMOZ zelf hanteert een alfabetische weergave.

Naar boven

Google's Toolbar

Deze gratis functie is vooral erg handig. Door een extra balk aan je browser toe te voegen krijg je er in een klap een zoekmachine in je scherm bij. Vooral handig is dat je met de functie ook binnen een pagina die je net open hebt staan kunt zoeken. Google omschrijft het zelf als volgt:

  • Google Search: gebruik de zoektechnology van Google vanaf elke web pagina.
  • Search Site: Zoek alleen op de pagina's van de website die u aan het bezoeken bent.
  • PageRank: Bekijk het cijfer van Google voor deze pagina
  • Page Info: Bekijk uitgebreidere informatie over een pagina die gelijkende pagina's bevat, pagina's die links hebben naar die pagina, zowel als een "cached snapshot".
  • Highlight: Streept uw zoektermen aan op de paginal met elke term in z'n eigen kleur.
  • Word Find: Vind uw zoektermen overal waar ze op de pagina staan.

Meer vind je op toolbar.Google.com.

Naar boven

Gratis Aanmelden Google

Aanmelden bij de zoekmachine Google is gratis en eenvoudig, maar opname is nooit zeker. Om te beginnen heeft Google geen echte voorliefde voor nieuwe sites die aangemeld worden. Een Website wordt pas toegevoegd wanneer er ook al links naar geplaatst zijn en een hogere positie wordt pas behaald als er ook veel links geplaatst zijn. Dat betekent dat oudere sites die zich al bewezen hebben in het voordeel zijn.

Veelal is het echter niet eens nodig je site aan te melden bij Google. Zodra er links op het Internet naar je site staan zal Google

Naar boven

Hoe werkt de pageranking van Google?

Google zelf heeft nooit een geheim gemaakt van de manier waarop Google berekent wie er bovenaan staan. Sterker nog, de scriptie waarin het plan voor het opzetten van Google staat is gewoon online te bekijken:

The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine

Uit de scriptie blijkt dat Google de volgende formule voor Page Ranking (PR) hanteert:

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

Waarmee ze bedoelen: We assume page A has pages T1...Tn which point to it (i.e., are citations). The parameter d is a damping factor which can be set between 0 and 1. We usually set d to 0.85. There are more details about d in the next section. Also C(A) is defined as the number of links going out of page A.

Daarnaast heeft Google ook nog de aardige mogelijkheid om de pagerank omlaag te brengen. In het verleden is dat al een aantal keren gebeurd toen bleek dat bedrijven probeerden de Pagerank te be€nvloeden. Ook daar hebben ze nooit een geheim van gemaakt wat ze ook een aantal rechtzaken heeft opgeleverd.

Een eenvoudige manier om bijvoorbeeld te achterhalen welke sites de hoogste zoekmachine ranking krijgen is de volgende zoekopdracht in te typen bij Google:

http:// site:.nl

of bijvoorbeeld ook http:// site:.com en dan als taal "Zoeken in pagina's in het Nederlands" aan te vinken.

Naar boven

Google parodieen

Vroeger hadden we Yahoo parodieen met bijvoorbeeld Hatchoo. Tegenwoordig is Google zeer populair en dus zijn daar nu de parodieen van.

Een aantal leuke parodieen

Google fight www.googlefight.com

Daag Saddam Hussein uit tegen Bush en kijk wie er wint of misschien wel Satan tegen God. Deze functie kijkt naar over wie er de meeste resultaten of pagina's in Google zijn en die wint. De uitkomst kan soms erg verrassen...

Naar boven

Meer over zoekmachines:

Naar boven

Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)