15 stappen om een succesvolle Website te bouwen
De volgende fases geven duidelijk aan wat er nodig is bij het succesvol online brengen van Sites.
- Formuleren van de Doelstelling(-en). Dit kun je opsplitsen in kwalitatieve doelstellingen zoals professionaliteit uitstralen, en kwantitatieve doelstellingen waarbij je kunt denken aan verkoopdoelstellingen, het creëren van naambekendheid, bezoekersaantallen zoals in een jaar 40.000 bezoekers of gewoon het verspreiden van kennis of het verspreiden van ideologie.
- Bepalen van de Doelgroep(-en). Gaan we de breedte in, of kiezen we een niche? Het Internet is uitermate geschikt voor niche-marketing. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van sites voor producten van tweelingen of bijvoorbeeld ligfietsen.
- Formuleren van de interesses van de doelgroep. Marketing is het inspelen op de behoeftes van de gebruiker. Voor een succesvolle Website geldt hetzelfde. Stel jezelf de vraag: Waarom zou iemand mijn site bezoeken?
- Bepalen van de Strategie om op deze interesses in te spelen Het succes van een Website valt of staat hierbij. Dit is in principe een zeer creatief proces waarvoor vooral veel doelgroepen kennis vereist is.
- Het formuleren van de randvoorwaarden waaraan de site moet voldoen Dit kan gaan van het vaststellen van de huisstijl regels tot de keuzes van hoever je wilt gaan met interactie in de site.
- Conceptontwikkeling (bepalen welke structuur en inhoud er gekozen wordt). Dit is het uitwerken van de strategie. Hier worden de "stroom" tabellen met de sitestructuur uitgewerkt, bepaald hoe je de gebruiker tot actie aanzet en heel gedetailleerd bepaald welke content in de site komt te hangen.
- Maken van een fasering waarin staat welke onderdelen wanneer online gaan. Zeker bij grotere projecten is het niet aan te raden alles in een keer te doen. Maak een heldere opsplitsing van prioriteiten en behoed je voor de valkuil van alles in een keer te willen doen. Dat houdt het met name technisch ook controleerbaar. Zo kun je ook kosten spreiden, tussentijds plannen aanpassen op basis van nieuw verkregen kennis en inspelen op de wensen van je bezoekers.
- Het design ontwikkelen. Vormgeving is belangrijk. Het moet de juiste snaar raken bij de bezoekers, het moet functioneel en intuïtief zijn, maar het is wel een onderdeel van het hele proces en niet het allerbelangrijkste. Mooie vormgeving zonder in te spelen op de behoeftes van de gebruiker en mooie vormgeving op een site zonder bezoek is als een concert zonder publiek: heel erg zonde en een beetje beschamend.
- Het verzamelen van de content / teksten. Het punt waarop zaken concreter worden en de inhoud klaar gezet gaat worden. Een tip voor wanneer je niet te veel op de site wilt plaatsen: Gemakkelijke content is het plaatsen van links. Andere content is bijvoorbeeld een rubriek met "veel gestelde vragen". Als je de inhoud van je mailtjes die je sowieso aan je bezoekers stuurt online plaatst kan dit tijd en veel mail besparen. Bovendien: zoekmachines zijn dol op content!
- Het maken van de basis opzet van de site. Het begint al ergens op te lijken. Hier worden de eerste concrete "screens" in elkaar gezet. Afhankelijk van de gebruikte technieken worden hier de eerste eenvoudige pagina's aangemaakt en de techniek met de vormgeving samengebracht.
- Het in de site plaatsen van de content. Zodra de eerste techniek en de eerste vormgeving staan kan de site gevuld gaan worden met de content.
- Het testen van de site door een panel. Soms kan dit verrassend uitpakken. De doelgroep kan je vaak meer vertellen over de sfeer van de site en of er geen vreemde fouten in zitten. Ook of hun behoefte inderdaad door de site wordt bevredigd.
- Definitieve goedkeuring door de opdrachtgever. Uiteraard is dit niet het eerste moment dat een opdrachtgever de zaken beoordeelt. Veelvuldige terugkoppeling creëert betrokkenheid van de opdrachtgever bij het project en voorkomt dat op het einde het hele roer om moet.
- Het daadwerkelijk online brengen van de site. Het kindje is geboren. Na soms wel maanden van hard werken is alles in orde en kan de lancering plaats vinden. Maar we zijn dan nog niet klaar...
- Evaluatie. Bij ieder project hoort een leer-traject. Maak je hier geen gebruik van dan is de kans groot dat de fouten van vandaag zich in de toekomst zullen herhalen. Bovendien kun je de evaluatie ook gebruiken om de site weer te verbeteren en te bepalen waar je de aandacht gaat leggen bij eventuele vervolgstappen. Helaas wordt dit belangrijke onderdeel nog te vaak vergeten.
En nu begint eigenlijk het hele spel pas echt. De site staat, maar hoe gaat hij zijn doelstellingen ook behalen?
Dit betekent vaak het verzorgen van een toppositie in zoekmachines, het verkrijgen van links op gerelateerde Websites, het toevoegen van Viral Marketing tools aan de site en ga zo maar door.
Het komt er veelal op neer dat het succesvol maken van een Website veel arbeid kost, wat het uiteindelijk wel terug gaat verdienen. Vaak zijn er ook allerlei methodes om de kosten te beperken en als je het slim aanpakt kan de Website zelfs kostenbesparend zijn! Bedenk bijvoorbeeld maar eens wat het zou kosten om op jaarbasis 50.000 folders te verspreiden. Via het Internet wordt het haalbaar, en u gaf al wel kapitalen uit aan 1000 folders...
Recapitulerend kun je stellen dat een goede Website slechts een begin is, maar dat voor mij een succesvolle Website een site is die haar doelstellingen behaalt wat dus vaak betekent dat hij veel bezoekers heeft. Is uw site succesvol?
Naar boven