Viral Marketing

Het ouderwetse mond tot mond reclame heeft een nieuwe naam gekregen: Viral Marketing. Eigenlijk is het precies zoals vroeger alleen gaat het door de automatisering nu ongelooflijk veel sneller. Sterker nog, het succes van het medium Internet is er bijna rondom gebouwd. Als je gaat kijken naar de succesvolste sites zoals Ilse, Startpagina, Hotmail en ICQ dan zijn ze eigenlijk allemaal met nauwelijks het gebruik van reclamegeld groot geworden. Viral marketing werkt als een sneeuwbaal, het groeit als een virus!

Volgens een onderzoek van Jupiter Communications uit december 1999 is viral marketing de meest populaire guerilla taktiek gebruikt door online organisaties: 80% zegt dat ze het wel in de een of ander vorm gebruikt.

De definiëring:

The Basics Of Viral Marketing www.clickz.com

Artikel met veel showcases dat duidelijk de essentie aangeeft van Viral Marketing.

What Makes It Viral? www.clickz.com

Een artikel dat vooral de aandacht legt bij de inhoud en de waarde van wat u te bieden heeft, niet zozeer bij het klakkeloos overnemen van bestaande strategieën.

Naar boven

Showcases:

The Hotmail Case www.dfj.com

Een artikel waarin wordt geanalyseerd hoe in een periode van slechts anderhalve jaar een online dienst wist te groeien van nul naar 12 miljoen gebruikers, enkel en alleen door onder elk e-mailtje de boodschap "P.S. Get your free email at Hotmail" te plaatsen.

Six Degrees of Separation www.sixdegrees.com (archiefpagina uit 1999)

Interessante filosofie over dat iedere persoon op deze aarde slechts zes personen van iedere andere persoon op deze aarde verwijderd is. Op sixdegrees.com hebben ze met Viral marketing technieken geprobeerd deze filosofie te bewijzen.

Naar boven

Enkele achtergrondartikelen:

Viral marketing overlooked by retailers www.nua.ie

Een onderzoek van Jupiter Research geeft aan dat Viral Marketing vaak wordt vergeten als marketing tool en dat marketingkosten met 27% omlaag zouden kunnen wanneer retailers meer van deze tool gebruik zouden maken.

User Satisfaction Key to Viral Marketing cyberatlas.internet.com

Artikel dat weergeeft dat bedrijven eerst zouden moeten werken aan de tevredenheid van haar klanten en dat daarna pas kan worden gewerkt aan het inzetten van Viral Marketing tools om ze ook daadwerkelijk effectief te laten zijn.

Naar boven

De relativering:

The Ikea Case www.iconocast.com

Een van de bekendste blunders op Viral Marketing gebied: Ikea stuurt een "viral" mail en wordt bestookt met klachten over Spam. Dit artikel geeft goed weer dat hier niet licht en simpel mee om moet worden gegaan.

Viral Marketing Alert! www.businessweek.com

Zoals ieder goed idee heeft ook Viral Marketing zijn keerzijde. Iedereen gaat er aan doen en het gevolg is dat de gebruikers van het Internet er zo mee overstelpt gaan worden dat de effectiviteit ook beduidend minder wordt.

Naar boven
Viral Marketing? Probeer het zelf!!
De eindclue is: gaat u dit artikel ook aan uw collega's of relaties doorsturen? Zo ja, dan is ook deze site een Viral Marketing tool geworden en is dit artikel geslaagd!

Stuur deze pagina door!
Meer over Viral Marketing

Naar boven