Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

21 Apr '10 - + 0 - 0 Google openbaart censuur overheid


Google heeft een poging gedaan om de online censuur te bestrijden door een online tool te lanceren, die data van de censuurdruk op haar bedrijf laat zien. Deze data bevatten overheidsverzoeken om privacy gevoelige inhoud te verwijderen.


Deze online tool bevat een kaart die data laat zien in welke landen Google censuurdruk van de overheid heeft. Deze data gaan over de overheidsverzoeken tussen 1 juli en 31 december 2009, inclusief verzoeken om zoekresultaten van strafrechtelijke procedures te verwijderen. De data bevatten enkel verzoeken van de overheid, dus geen verzoeken van normale gebruikers en bedrijven om inhoud te verwijderen van onder andere foto's en filmpjes op Google Street View en Youtube."Gegevens China zijn staatsgeheim"


Op de kaart is het Verenigd Koninkrijk te zien met 59 verzoeken om desbetreffende webpagina's te verwijderen in de diensten van Google. Van deze 59 verzoeken gaan 43 over Youtube filmpjes. Welke overheidsinstellingen die verzoeken hebben gedaan werd geen data beschikbaar gemaakt. Wat opvallend is, is dat Google geen data van China heeft verstrekt. De Chinese ambtenaren zijn van mening dat deze data als staatsgeheim wordt gezien, daarom kan Google deze data momenteel niet openbaar maken.

Nederland heeft niet veel problemen met Google


De Nederlandse overheid vroeg in totaal 67 keer om gegevens van Google-gebruikers. De vraag of Google materiaal wilde verwijderen van een van haar websites, werd minder dan 10 keer gesteld. Met deze aantallen bevindt Nederland zich in beide lijsten buiten de top 10.


Google wil minder censuur door transparante gegevens


Dit is de eerste keer dat Google gedetailleerde informatie verstrekt over het censuur. Hiermee wil Google de klachten van de overheid over online censuur harder tegengaan. "Wij zijn van mening dat meer transparantie zal leiden tot minder censuur," zegt een woordvoerder van Google. "En hiermee willen we de informatie universeel toegankelijk maken."

In het onderstaand overzicht zijn de tabellen te zien over hoeveel aanvragen er zijn geweest. De eerste tabel gaat over het verwijderen van materiaal op een van de diensten van Google. De tweede tabel gaat over hoe vaak overheden Google gevraagd hebben inzicht te krijgen in gebruikersgegevens.

Aanvragen tot het verwijderen van materiaal per land:
Brazil 291
Germany 188
India 142
United States 123
South Korea 64
United Kingdom 59
Italy 57
Argentina 42
Spain 32
Australia 17
Canada 16
Overige landen minder dan 10
China XX

Aanvragen over gebruikersgegevens per land:
Brazil 3663
United States 3580
United Kingdom 1166
India 1061
France 846
Italy 550
Germany 458
Spain 324
Australia 155
Argentina 98
Poland 86
Belgium 67
Netherlands 67
Singapore 62
Portugal 45
Japan 44
South Korea 44
Switzerland 42
Canada 41
Israel 30
Overige landen minder dan 30
China XX

Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->