Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

25 Mrt '10 - + 0 - 0 Google Adwords: adverteren merknamen mag


Volgens het Europese Hof van Justitie maakt Google geen inbreuk op het merkenrecht met haar advertentiecampagne tool, Google AdWords. Het adverteren op merknamen in AdWords blijft een punt van kritiek. Zo heeft Louis Vuitton een rechtszaak aangespannen tegen andere adverteerders die op de merknaam Vuitton adverteerden. Volgens het Europese Hof is Google niet aansprakelijk voor wat adverteerders in Google Adwords doen. Het Europese Hof heeft Google dan ook vrijgesproken.


De aanklacht die Louis Vuitton heeft aangespannen vindt geen gehoor. Vuitton spande een rechtszaak aan tegen Google Frankrijk, omdat er op zijn merknaam geadverteerd wordt door aanbieders van nep Vuitton-tassen. Volgens Vuitton is Google AdWords hier mede-verantwoordelijk voor, omdat AdWords mogelijk schuldig zou zijn aan merkinbreuk. Het Europese Hof van Justitie gaat niet mee in de aanklacht van Vuitton. Volgens het Hof is er niet snel sprake van merkinbreuk, zolang er geen verwarring bestaat over de vraag of de advertenties van Vuitton zelf zijn of van een andere adverteerder.

De gevolgen voor Nederlandse adverteerders


Op de langere termijn gaat dit ook gevolgen hebben voor Nederland. Dit betekent dat merken op hun eigen naam zullen moeten adverteren, omdat anders andere adverteerders deze posities in Google in zullen nemen. Op dit moment zijn merknamen in dit land nog beschermd, maar met de ontwikkelingen binnen Google AdWords, zal dit niet meer het geval zijn. In veel andere Europese landen zijn merknamen al niet meer beschermd. De vraag is echter of Google werkelijk een passieve rol in dit geheel heeft, zoals het Europese Hof zegt.


Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->