Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

23 Dec '09 - + 0 - 0 Google en Buma/Stemra akkoord over vergoeding YouTube


Buma/StemraDe songwriters, muziekuitgevers en componisten die vertegenwoordigd worden door Buma/Stemra, kunnen een vergoeding tegemoet zien voor het gebruik van hun muziek op YouTube. Buma/Stemra is hierover tot overeenstemming gekomen met Google.


De deal tussen Google en Buma/Stemra geldt ook voor embedden van YouTube-videoís; externe sites hoeven daarvoor niet te betalen. Er is ook betaald voor ingebedde filmpjes van de Google-videodienst op andere sites. Met ingebedde filmpjes bedoelen we de filmpjes van YouTube die op een andere site te zien zijn dan YouTube zelf.

YouTube - Buma/Stemra


Buma/Stemra


Buma/Stemra vertegenwoordigt ongeveer 17.000 Nederlandse songwriters, muziekuitgevers en componisten. De rechtenorganisatie maakte verder bekend dat komend jaar nog geen vergoeding te vragen voor embedded muziekfiles op zakelijke sites. Momenteel is het bedrijf hier nog niet toe in staat, aangezien er op korte termijn 'geen juridisch sluitende regeling' op te stellen is.

Interessante Deal Google en Buma/Stemra


Aangezien Google betaalt voor het embedden van de filmpjes op externe sites, is het voor site-eigenaren interessanter om gebruik te maken van YouTube in plaats van andere videosites. Buma/Stemra praat echter ook met zeker zes andere grote internetpartijen over soortgelijke overeenkomsten. Het gaat onder meer om MySpace en DailyMotion.

Andere landen


In andere landen heeft Google ook al overeenkomsten gesloten met rechtenorganisaties van de muziekindustrie over de muziek op YouTube. Zo zijn in Duitsland de muziekclips momenteel geblokkeerd vanwege lopende onderhandelingen met Google en in het Verenigd Koninkrijk kwam het in september tot een akkoord, maar ook hier waren de muziekvideo's geblokkeerd.

Zie ook:
> Google censuur in ItaliŽ
> Google verliest rechtzaak Berlusconi om YouTube filmpjes
> Google: "Irak opent eigen YouTube kanaal!"
> Muziekvideo's YouTube terug in UK
> Ook muziekvideo's op Duitse YouTube geblokkeerd
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->