Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

20 Dec '09 - + 0 - 0 Franse boete voor Google Books


Google Books FrankrijkEen Franse rechtbank in Parijs heeft afgelopen vrijdag besloten dat Google Books auteursrechten heeft geschonden. Google Books heeft delen van Franse boeken ingescand en gepubliceerd op haar website, waarop auteursrecht rust.


De boete die internetgigant Google hiervoor aan de Franse uitgeverij La Martinière-Le Seuil moet betalen, bedraagt maar liefst € 300.000,-. Voor elke dag de scans op het Internet gepubliceerd blijven moet Google een dwangsom van € 10.000,- betalen. Google heeft bij monde van haar advocaat laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Google speelt namelijk met de gedachten om miljoenen boeken wereldwijd in te scannen en te publiceren.

Tevreden


Serge Evrolles, voorzitter van de Franse Uitgeversbond, toonde zich tevreden met de uitspraak. Het toont volgens hem aan dat Google niet de heerser is over de wereld en er maar op los kan publiceren. Hij gaf eveneens aan dat Goolge Books inmiddels honderdduizend Franse boeken zou bevatten, waarvan op minimaal 80% auteursrecht rust.

Evrolles heeft de deur met Google echter nog niet geheel dicht gedaan. Hij gaf aan best met Google Books samen te willen werken, op de voorwaarde dat intellectuele eigendomsrechten respecteren.

Verenigde Staten


In de verenigde staten liep eveneens een rechtzaak, aangespannen door schrijvers, tegen Google. Beide partijen kwamen aldaar tot een schikking.

Zie ook:
* Google zwakt schikking Google Books af
* Duitsland nog altijd tegen Google Books project
* Hoorzitting Google Books uitgesteld
Al 1 Googley reactie:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->