Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

17 Dec '09 - + 0 - 0 Ontvrienden is ook het Nederlandse woord van 2009!


Een maand geleden werd bekend dat 'Unfriend' in de Verenigde Staten gekozen was tot het woord van het jaar. In de Nederlandse variant van deze verkiezing sluiten we ons hier volledig bij aan. Ontvrienden is het Nederlandse woord van 2009 geworden!


De organisatoren van de verkiezing, dagblad de Pers en uitgeverij Van Dale, maakte vandaag bekend dat 'Ontvrienden' de meeste stemmen had ontvangen en volgt hiermee 'Swaffelen' op als woord van het jaar. Tussen 7 en 16 december kon er gestemd worden via www.woordvanhetjaar.nl.

Ontvrienden


Ontvrienden


'Ontvrienden' ontving 19% van de 6500 stemmen en werd hiermee de winnaar, vlak voor 'Mexicaanse Griep' (18%). Op de derde plek eindigde het woord 'Hypotheekleed' met 15%. Volgens de site van woord van het jaar is de officiŽle definitie van ontvrienden: Virtuele vrienden dumpen door deze te schrappen van je vriendenlijstjes op vriendensites.

Onze Taal


Vanaf 2007 werd de verkiezing mede-georganiseerd door Onze Taal. Deze partij is vanaf dit jaar afgehaakt, aangezien de genootschap vond dat een jury het woord moet kiezen en dat de verkiezing teveel beÔnvloed wordt door pressiegroepen.

Volledige uitslag


Naast 'Ontvrienden', 'Mexicaanse Griep', 'Hypotheekleed' bestond de lijst van overige genomineerde uit 'Zeilmeisje', 'Griepcommissaris', 'Oeps-gebied', 'Recessionista', 'Spuugkit', 'Tomtomburger' en 'Twitterazzo'. De volledige uitslag:
 1. Ontvrienden (19%)
 2. Mexicaanse Griep (18%)
 3. Hypotheekleed (15%)
 4. Oeps-gebied (12%)
 5. Tomtomburger (9%)
 6. Griepcommissaris (9%)
 7. Zeilmeisje (7%)
 8. Recessionista (6%)
 9. Twitterazzo (4%)
 10. Spuugkit (1%)

Eerdere winnaars:


In 2007 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd door de Pers, Van Dale en Onze Taal. De winnaars, met die van dit jaar erbij, zijn:
 • 2009: Ontvrienden
 • 2008: Swaffelen
 • 2007: Bokitoproof

Zie ook:
> Woord van het jaar in VS: 'Unfriend'
> Wilfen, Googlen zonder dat je weet wat je zoekt, in top 10 woord van het jaar 2007Wilfen, Googlen zonder dat je weet wat je zoekt, in top 10 woord van het jaar 2007
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->