Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

15 Dec '09 - + 0 - 0 Introductie Goo.GL


Google Goo.GlGoogle lijkt ook in de steeds groter wordende markt van verkorte url's te stappen met het domein goo.gl. Via deze nieuwe service kunnen mensen heel simpel een lange url verkorten.


Verkorte url's hebben vooral aan populariteit gewonnen door de internethype Twitter. Met twitter is het mogelijk om korte berichten in de vorm van een weblog (microblog) te plaatsen. Bit.ly en TinyUrl zijn spelers die zich al langer binnen deze markt begeven. Zo maakt Twitter al geruime tijd gebruik van de website Bit.ly.

Naast Google komt ook Facebook met een dienst om url's in te korten. Facebook zal gebruik gaan maken van het domein Fb.me. Bij Google is de afkortdienst voorlopig alleen te gebruiken binnen de toolbar en Feedburner.

goo.gl


Betaalde Pro-dienst


Bit.ly bijt van zich af en heeft een betaalde Pro-dienst aangekondigd. De Pro-dienst is er speciaal voor bedrijven die op maat gesneden verkorte url's kunnen krijgen. Voor een klant als de New York Times zou een Pro-dienst account er dan als volgt uit zien: nyti.ms. Bedrijven als AOL, Bing, MSN, New York Times, TechCrunch en de Wall Street Journal hebben reeds aangegeven van de Pro-dienst gebruik te willen maken.

Spammers


Verkorte url's worden ook meer en meer gebruikt door spammers, omdat een verkorte url niet laat zien wat het exacte doeldomein is. Ook bij malware-verspreiders is de relatief nieuwe dienst populair. De verkorte url's die Bit.ly nu als maatwerk aanbiedt, moeten ervoor zorgen dat het publiek weet dat het om betrouwbare url's gaat.
Al 1 Googley reactie:

graag wil ik mijn facebook terug

ingrit hessens - 16 December '09 - 11:07


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->