Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

11 Dec '09 - + 0 - 0 Google.org lanceert ontbossingstool tijdens klimaattop Kopenhagen


Ontbossing Google 1Google.org heeft een nieuwe tool ontwikkeld waarmee zij REDD gaat helpen in de strijd tegen de ontbossing. Het tracking systeem kan een warmtekaart samenstellen met daarop de plekken waar de ontbossing op grote schaal plaats vindt. Google lanceerde de nieuwe tool tijdens de internationale klimaattop in Kopenhagen.


REDD en Google


In ontwikkelingslanden waar grote gebieden regenwoud aanwezig zijn wordt het bos massaal gekapt door de bevolking, om het vervolgens te verkopen. De REDD wil dit tegen gaan door het om te draaien, de REDD betaalt de lokale bevolking om het regenwoud juist te beschermen. Omdat de REDD weinig informatie had over in welke gebieden dit het hardst nodig is heeft Google.org een nieuwe tool ontwikkeld waarmee dit in kaart gebracht kan worden.

Ontbossing Google 2De kaarten komen tot stand door software, satellietbeelden en cloud computing, zaken waar Google specialist in is. Voor de ontwikkeling van de tool heeft Google hulp gekregen van de Carnegie Institution for Science. Het bedrijf wat eerder het Carnegie Landsat Analysis System ontwikkelde ondervond problemen omdat ze te weinig toegang hadden tot satellietbeelden en rekenkracht. Door de samenwerking met Google zijn deze problemen opgelost. De tool is nog niet beschikbaar voor publiek gebruik.

Ontbossing


Het tegengaan van ontbossing is een zeer effectieve manier om de uitstoot van koolstof tegen te gaan. Bij het kappen van bomen komt direct koolstof vrij die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen. De uitstoot die de ontbossing in de tropen veroorzaakt is te vergelijken met de uitstoot veroorzaakt door de totale Europese unie. De uitstoot is zelfs groter dan wat alle auto's, vrachtwagens, vliegtuigen, schepen en treinen over de hele wereld uitstoten.

Ontbossing zichtbaar in Google Earth


Hoewel de tool niet door de gewone internet gebruiker te gebruiken is kun je in Google Earth wel zien wat de ontbossing de afgelopen jaren heeft aangericht. Zo kun je hieronder de verandering zien van Rondonia, BraziliŽ tussen 1975 en 2001.

Ontbossing Google EarthEr is duidelijk zichtbaar dat er stukken regenwoud zijn verdwenen.

Zie ook:
> Lancering zoekmachine Ecosia tijdens Klimaattop Kopenhagen
> Zoekmachine Google gaat ontbossing bestrijden
Al 1 Googley reactie:

wat zullen we eraan veranderen. helaas kleine kikkers als wij ?

karl () - 11 December '09 - 16:52


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->