Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

01 Dec '09 - + 0 - 0 EU gaat eigen Google Books ontwikkelen


Google BooksDe Europese Unie heeft laten weten plannen te hebben om een eigen Google Books te ontwikkelen. Daarmee worden ze een concurrent van het Google Books project. De Franse minister van Cultuur, Frederic Mitterrand vindt dat het openbaar maken van digitale boeken een taak is van overheden en niet van bedrijven als Google.


De Franse minister meldde in een interview met de krant de Journal du Dimanche dat er een commissie wordt opgesteld die de ontwikkeling van het nieuwe platform voor haar rekening gaat nemen.

Google Books


Het Google Books project heeft in Europa voor veel weerstand gezorgd. Google wil miljoenen boeken gaan inscannen en online beschikbaar maken voor haar gebruikers. In Amerika heeft Google hiervoor afspraken gemaakt met schrijvers en uitgevers. Aanvankelijk was het plan om ook Europese boeken te gaan inscannen maar na felle protesten van onder meer Duitsland en Frankrijk heeft Google besloten om alleen boeken uit Engelstalige landen te gaan scannen.

Europeana


Een platform voor het verspreiden van boeken bestaat al vanaf 2008. Europeana is een digitale bibliotheek voor het digitaliseren van boeken, afbeeldingen en archieven. Het platform heeft te kampen gehad met veel technische problemen. Frederic Mitterrand wil het platform meer geld geven om de rol van Google Books binnen Europa over te nemen. Op dit moment bevat Europeana zo'n 4.5 miljoen digitale items.

EuropeanaRechtszaak Google Books


De plannen van Google zouden de auteursrechten schenden, op dit moment bekijkt een Amerikaanse rechter de overeenkomst die Google heeft gesloten met de Amerikaanse schrijvers en uitgevers.

Zie ook
> Google zwakt schikking Google Books af
> Google doet concessies voor Google Books
> 'Google Books overtreedt Europese auteursrecht'
> Duitsland nog altijd tegen Google Books project
Al 1 Googley reactie:

Al gezien dat Google nu bestaat uit een zoekvak, een logo en 2 knoppen totdat je er met de muis overheen gaat?

http://google.nl

Johan (link) - 01 December '09 - 10:15


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->