Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

30 Nov '09 - + 0 - 0 Turkije werkt aan eigen zoekmachine 'Google'


Google TurkijeTurkije is bezig om een eigen zoekmachine en een nationale maildienst op te zetten. De twee nieuwe Turkse diensten, die doen denken aan Google en haar maildienst Gmail, zouden in 2010 gelanceerd moeten worden.


De nieuwe zoekmachine van Turkije zal volgens Tayfun Acarer, voorzitter van de Turkse telecomwaakhond, voortkomen uit het feit dat alle grote zoekmachines gehost worden in het buitenland en deze niet kunnen voldoen aan de behoeften van het land. Daarnaast is dit een veiligheidsrisico. Acarer liet dit afgelopen weekeinde weten aan een semi-officiŽle nieuwsdienst.

Turkije


Eigen initiatief


De bestaande zoekmachines houden volgens Acarer geen rekening met de behoeftes van Turkse bezoekers. Zo is er allereerst een probleem met de taal. Sommige Turkse letters hebben geen 'standaard' Engelse vertaling. "Onze zoekmachine zal erg populair zijn bij onze inwoners en de inwoners van andere islamitische landen. Ik ben er zeker van dat zij onze zoekmachine zullen vertrouwen", aldus Acarer.

Mislukte pogingen van Google en Yahoo


Het probleem van de Turken is dat al het dataverkeer eerst het eigen land verlaat en dan via een buitenlandse partij weer het land binnenkomt. Zowel Google als Yahoo hebben een poging gewaagd om in samenspraak een Turkse zoekmachine te ontwikkelen, maar volgens Acarer is dit nooit voldoende van de grond gekomen.

Ieder een eigen mailadres


Acarer liet verder weten dat het de bedoeling is om elke inwoner van Turkije te voorzien van een persoonlijk mailadres. Dit mailadres zal gekoppeld zijn aan de Turkse variant van het BSN-nummer (Burgerservicenummer, voorheen Sofi-nummer) en moet werken via een nieuw mobiel netwerk. Acarer sluit niet uit dat dit nieuwe netwerk buitenlandse netwerken als Yahoo, Gmail en Hotmail zal vervangen. Volgens Acarer is de infrastructuur al gereed en wordt dit momenteel getest.

Zie ook:
> Google Turkije
> Mogelijke blokkade Google in Turkije
> Turkije blokkeert blogdienst Google
> Turkije blokkeert Google Groups
Al 1 Googley reactie:

http://img109.imageshack.us/img109/2029/..

--- - 01 December '09 - 10:21


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->