Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

20 Nov '09 - + 0 - 0 Broncode Google Chrome OS vrijgegeven!


Chrome OSGoogle heeft op het hoofdkantoor in Mountain View (VS) een demonstratie gegeven van haar besturingssysteem Chrome OS. Daarnaast werd ook de broncode van het besturingssysteem van de internetgigant vrijgegeven. De eerste (mini-)laptops die met dit nieuwe besturingssysteem uitgerust worden, zullen over ongeveer een jaar verschijnen.


Op de donderdag gehouden persconferentie werden de eerste inzichten, in wat Google Chrome OS moet gaan worden, getoond. Er komt in ieder geval geen bta-versie van Chrome OS, maar de broncode die tot nu toe is ontwikkeld voor het besturingssysteem zal direct als open source vrijgegeven worden. Google hoopt externe ontwikkelaars met het vroeg vrijgeven van de code extra aan te moedigen om te helpen bij de verdere ontwikkeling van Chrome OS. De planning om Chrome OS eind 2010 in combinatie met nieuwe netbooks te gaan leveren blijft staan.

Chrome OS


Minder dan 7 seconden!


De netbook met Chrome OS, die als voorbeeld diende, startte tijdens de demonstratie op in minder dan zeven seconden. Als basis dient een sterk uitgekleed besturingssysteem dat uitsluitend vanaf een SSD-drive (Solid State Disk) geboot kan worden. Google heeft hiervoor de kernel geoptimaliseerd, zodat alle services die normaal standaard met een besturingssysteem opstarten nu pas ingeladen worden wanneer ze nodig zijn. Chrome OS start op een compacte Lunex-kernel, die op zijn beurt alleen de Google Chrome-browser opstart.

Online besturingssysteem


Applicaties zullen niet te vinden zijn in Chrome OS, in ieder geval niet in de vorm van losse binaries. Alle toepassingen zullen bestaan uit webapplicaties die als een clouddienst in de Chrome-browser zullen draaien. Hierdoor kan Chrome OS makkelijk gebruik maken van de eigen applicaties van Google, zoals Google Docs en Gmail. Met behulp van open standaarden moet het mogelijk worden om op netbooks vrijwel alle toepassingen te laten draaien die op notebooks en desktops draaien, mede door HTML5. Er moet door de toepassing van het DOM-model in HTML5 nog maar een beperkte mogelijkheid blijven om offline te kunnen werken. Alle gebruikersdata worden overigens versleuteld opgeslagen op een partitie op de SDD-drive. Dit wordt continu gesynchroniseerd met de gebruikte clouddiensten. In de gedemonstreerde Chrome-browser wordt het ook mogelijk om veelgebruikte applicaties een vast tabblad toe te wijzen. Deze tabs blijven dan altijd op hun plek.

Chrome OS App


Google Chrome OS nog niet voltooid


Google verraste in juli met de aankondiging van Chrome OS. Het besturingssysteem zal de strijd moeten aangaan met Windows, het besturingssysteem van Microsoft, die nu op meer dan 90 procent van de pc's draait. Toch hebben diverse grote computerfabrikanten aangegeven met Chrome OS te willen werken. Sundar Pichai, adjunct-directeur van Google, gaf aan dat Chrome OS nog niet klaar is voor die strijd. 'Deze aankondiging kwam hoofdzakelijk om te laten weten dat ons besturingssysteem volledig open is en dat Google-programmeurs Chrome OS het komende jaar samen met de Open Source gemeenschap verder wil ontwikkelen.'

Verbeteringen Chrome OS


Chrome OS krijgt, in tegenstelling tot huidige besturingssystemen, een geheel ander veiligheidsmodel krijgen. Zo wordt alle gebruikersdata op de SSD-drive versleuteld en online opgeslagen, waardoor een gebruiker zijn gegevens op een makkelijke manier online kan terugvinden. Daarnaast zal de Chrome-browser in elke applicatie in een sandbox-omgeving draaien en zijn de systeembestanden ingeladen als read-only. Google riep beveiligingsdeskundigen op om deze beveiligingsmethodes van Chrome OS te bekijken en te onderzoeken op eventuele gaten.

Chrome OS


Samenwerking hardwarefabrikanten


Google werkt tijdens de ontwikkeling van Chrome OS samen met een groot aantal hardwarefabrikanten, waardoor het besturingssysteem de beschikking krijgt over solide drives. Hardwarefabrikanten zullen medio 2010 met nieuwe netbooks komen, met SSD-drives, waarop Chrome OS standaard zal draaien. Deze netbooks zullen volgens Google betere toetsenborden, betere touchpads, grotere displays en betere accu's krijgen.

Harddisk? SSD-drive!


Wie op dit moment een netbook bezit met een harddisk, zal deze in de toekomst moeten laten vervangen door een SSD-drive om Chrome OS te laten draaien. Google gaf al eerder aan dat het pas na de introductie van de eerste Chrome OS-netbooks wil gaan nadenken over het besturingssysteem op desktops en notebooks.

Zie ook:
> Google Chrome OS deze week beschikbaar
> Eerste netbooks met Google Chrome
> Google op bedrijvenjacht voor Chrome OS
> Google 'frontaal' in de aanval op Microsoft
3 Googley reacties!:

Oei, dat was even schrikken… Jeroen.com: 319 errors, zelfs meer dan Microsoft.com!
http://validator.w3.org/check?uri=http:/..

Johan () (link) - 22 November '09 - 15:22

Lol. Even bekeken en wss staat de doctype declaration niet goed. Dan krijg je veel errors, die geen echte error hoeven te zijn. Ik heb het bijvoorbeeld met HTML4 strict gecontroleerd en dan kom je op slechts 40 errors en niets groots. Voor de rest werkt het gewoon wel ;)

Jeroen van de Wiel - 22 November '09 - 21:00

Hoe instaleer je google chrome OS?

Jonathan () - 21 April '10 - 15:43


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->