Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

16 Nov '09 - + 0 - 0 Google zwakt schikking Google Books af


Google BooksGoogle probeert met een aangepast schikkingsvoorstel tegemoet te komen aan de wensen van de auteurs en uitgevers in het Google Books proces. Uit de nieuwe aanpassingen in het schikkingsvoorstel van twee Amerikaanse organisaties bleek dat Google bezwaren rondom het auteursrecht wil wegnemen.


Google gaat voortaan zelf op zoek naar de rechthebbenden. Tot nu toe was dit andersom en moesten rechthebbenden zich melden bij Google als ze erachter kwamen dat er materiaal was verschenen in de digitale bibliotheek van de Internetgigant. Daarnaast beperkt Google ook de mogelijkheden om geld te verdienen met digitale boeken.

Google Books


Kritiek Google Books


De vorige schikking van Google zorgde voor veel kritiek vanuit de hele wereld. Vooral vanuit China, Duitsland en Frankrijk kwam veel verzet. Daarnaast hebben ook het Amerikaanse ministerie van Justitie en concurrenten als Amazon.com, Microsoft en Open Book Alliance bezwaren op de deal.

Geen Toestemming


Het grootste probleem zit hem in het feit dat Google boeken die in de VS niet meer te koop zijn, maar wel in andere landen te verkrijgen zijn, zonder toestemming wilde opnemen in Google Books. Google wilde ook de werken waarvan de rechthebbende onbekend of niet te achterhalen zijn automatisch opnemen in de digitale bibliotheek.

Uitspraak


In februari buigt de rechter zich over het nieuwe schikkingsvoorstel. Sinds 2002 heeft Google al ruim 7 miljoen boeken ingescand.

Zie ook:
> Duitsland nog altijd tegen Google Books project
> Hoorzitting Google Books uitgesteld
> Google doet concessies voor Google Books
> Duitse regering tegen schikking Google Books
> 'Google Books overtreedt Europese auteursrecht'
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->