Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

02 Nov '09 - + 0 - 0 Social media belangrijk tijdens zoeken (kerst)aankopen?


Social MediaVolgens Reuters zullen Social Media een belangrijke rol gaan spelen tijdens het zoeken naar aankopen voor de aankomende kerstperiode in de Verenigde Staten. 'Veel bedrijven zullen, vooral nu in de periode voor de kerstaankopen, social media gaan gebruiken om consumenten te winnen voor hun product of merk.'


Het is natuurlijk niet te voorspellen of het ook gaat lukken, maar veel bedrijven zijn volop bezig met het opzetten van hun eigen social media netwerk. "Dit gaat echt een interessante periode worden voor de social media," aldus Chris Bruzzo, 'vice president of brand, content and online' van Starbucks. Starbucks is een 'schoolvoorbeeld' van hoe om te gaan met social media.

Starbucks


Een recent onderzoek, uitgevoerd door de Altimeter Group in juli 2009, toont aan dat succesvolle klantinteractie via sociale media samenhangt met betere financiŽle prestaties van de onderneming. Starbucks heeft het volgens dit onderzoek het beste voor elkaar. Ze stonden bovenaan het lijstje, voor Dell en eBay.

Starbucks Twitter


Starbucks heeft een team van zes personen die bezig zijn met de social media van het bedrijf. In totaal is Starbucks te vinden in 11 sociale media. De bekendste media van Starbucks zijn Twitter (451.947 followers), Facebook (4.757.868 fans), Hyves (55.846 leden) en MyStarbucksIdea.com, een interactieve site waarbij bezoekers hun tips kwijt, ideeŽn plaatsen, becommentariŽren en erop stemmen. Op deze manier probeert het bedrijf social media te gebruiken om consumenten te winnen voor het merk.

Google Social Search


De nieuwe zoekfunctie van Google, Google Social Search, kan de bedrijven hierbij ook helpen. Met deze 'sociale zoekfunctie' worden de meest relevante zoekresultaten uit je sociale netwerk getoond bij het ingeven van een bepaald zoekwoord. Op deze manier kun je via je eigen 'netwerk' in contact komen met een bedrijf of merknaam. Uit onderzoek is gebleken dat meningen van eigen contacten veel zwaarder wegen in het maken van een keuze, dan meningen van andere personen op het internet.

Google Social Search


Resultaten?


Maar de vraag blijft natuurlijk, of al die fans op Facebook, followers op Twitter en vrienden op Hyves zich ook vertalen in omzet. Volgens Zain Raj, 'chief executive of loyalty marketing' van Euro RSCG Discovery, is social media een 'nieuw soort speelgoed'. Volgens hem zijn social media 'nog niet in staat geweest om duidelijk te bewijzen dat er een betekenisvolle invloed op de omzet van de bedrijven kan ontstaan'.

Toekomst van social media


Veel bedrijven proberen nog altijd te achterhalen hoe ze social media kunnen gebruiken om de verkoop te ondersteunen in plaats van het geven van een eenmalige impuls, zoals bij normale reclame. 'De gouden middenweg' moet dan gevonden worden en dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt.

Zie ook:
> Nieuw: Google Social Search!
> Opkomst Facebook in Nederland
> Hyves 5 jaar online!
Al 1 Googley reactie:

Interessante site! Veel nieuws over Google, complimenten!

Ingoogle () - 15 December '09 - 09:58


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->