Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

20 Okt '09 - + 0 - 0 Google Chrome op plek 2 in keuzescherm Windows 7


BrowsersIn het browserkeuzescherm, wat Microsoft geļnstalleerd heeft op Windows 7, staat Google Chrome opvallend op de tweede plek gepositioneerd. De internetbrowser van Google staat hiermee achter Safari, de webbrowser van Apple. Google Chrome houdt met deze tweede plek Internet Explorer, Mozilla Firefox en Opera achter zich.


Op het scherm met de keuze voor de internetbrowsers staan de 5 browsers naast elkaar. De browsers staan nu op alfabetische volgorde van de naam van de fabrikant ingedeeld. Safari, de webbrowser van Apple, wordt hierdoor als eerste genoemd. Hierna komen Google Chrome, Microsoft's Internet Explorer, Mozilla Firefox en als laatste Opera.

Browserkeuzescherm


Oneerlijk browserkeuzescherm


Op haar weblog meldt Jerry Boriss, die expert is op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en betrokken was bij de ontwikkeling van webbrowser Firefox, dat het browserkeuzescherm oneerlijk is. Volgens Boriss, die overigens zegt dat de inhoud van het artikel berust op haar eigen mening, en niet op de mening van Mozilla, wordt Apple door die presentatie voorgetrokken. "Onderzoek wijst uit dat mensen relatief vaak voor de eerste van een reeks opties kiezen. In dat geval zullen ze dus Safari installeren."

Willekeurige volgorde of marktaandeel


Boriss stelt dan ook voor om de volgorde van de webbrowsers steeds in willekeurige volgorde te weergeven, of dat er gesorteerd moet worden op marktaandeel. Volgens haar zou Internet Explorer bij de laatste keuze niet op de eerste plaats mogen staan. "Ze hebben hun marktaandeel door oneerlijke concurrentie verworven". Firefox zou op die manier op de eerste plek gepositioneerd staan.

Google Chrome


Windows 7 en de EU


Waarschijnlijk zal er niets gebeuren met de kritiek van Boriss. De Europese Commissie stemde onlangs in met een voorstel van Microsoft om Windows 7 in de EU te leveren met dit keuzescherm. Consumenten kunnen dan zelf aangeven welke webbrowser ze willen gebruiken. Met dit scherm komt Microsoft tegemoet aan de bezwaren van de Europese Commisie, die meent dat Microsoft misbruik maakt van zijn sterke marktpositie door de standaard installatie van Internet Explorer op haar besturingssysteem Windows. Het browserkeuzescherm zal alleen beschikbaar zijn in Europa.

Zie ook:
> 'Google en IBM onder de aandacht van Kroes'
> Sony steunt Google Chrome in strijd tegen de grote 3
4 Googley reacties!:

Ik denkt dat microsoft zich zelf expres in het midden zet. Dat is de opvallendste plek. En als je het zo bekijkt staat google chrome met firefox samen op de 2de plaats en de 2 overige samen op de laatste plaats van meest opvallende plek.

wagenrace () - 21 Oktober '09 - 11:28

Persoonlijk vind ik de ophef die rond het keuzescherm van Windows 7 bestaat erg overdreven. Velen zullen weliswaar gaan voor de eerste keuze, dus Safari, maar dat betekend niet dat zij daarmee nooit meer zullen veranderen van browser. Anderen zullen een gewogen keuze maken en dus niet per definitie gaan voor Safari. Een willekeurige volgorde lijkt de beste optie, maar wat schieten we daar daadwerkelijk mee op?

Evert () (link) - 21 Oktober '09 - 14:28

Als je het goed gaat bekijken, is vanuit het midden alles wel min of meer op marktaandeel gesorteerd.

Johan - 23 Oktober '09 - 19:12

Wordt de Windows 7 N versie geïnstalleerd op voorgeïnstalleerde merk pc’s? Of gaat die N versie zoals bij XP er gewoon zijn omdat het moet, maar niemand die er voor kiest…

Tim Van Goethem (link) - 06 November '09 - 10:18


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->