Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

09 Okt '09 - + 0 - 0 ‘Google en IBM onder de aandacht van Kroes’


Google IBM Nelie KroesHet lijkt erop dat de bedrijven Google en IBM meer onder de aandacht gaan komen van Nelie Kroes, de Nederlandse Eurocommissaris van Mededingingszaken. Gekscherend komt deze waarschuwing van een advocaat die Microsoft vertegenwoordigd.


Deze advocaat, genaamd Brad Smith, heeft Microsoft vertegenwoordigd in de grote zaak rondom de positie van Internet Explorer in combinatie met het besturingssysteem Windows. Kroes verzette zich namelijk hevig tegen de koppelverkoop van Internet Explorer in combinatie met Windows 7, dat later deze maand op de markt zal verschijnen.

Kroes zette haar verzet kracht bij door aan te geven dat Microsoft misbruik maakte van haar dominante positie en andere webbrowsers hierdoor geen kans gaf zich bij de consument onder de aandacht te brengen. De belangrijkste concurrenten van Microsoft’s Internet Explorer zijn Firefox, Opera en Google Chrome.

Akkoord


Microsoft kwam uiteindelijk tot een akkoord met de Europese Commissie, om een keuzescherm te tonen waarop de gebruiker zelf haar browser kan kiezen. Dit akkoord kwam tot stand na enkele felle dreigementen van Microsoft’s kant. Het belangrijkste dreigement wat Microsoft in de strijd wierp was dat het Windows 7 dan maar zonder browser ging leveren.

Vanaf het keuze scherm zijn nu onder andere Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera te kiezen.

Relatie tussen Microsoft en Kroes


Smith geeft in een openhartig interview met CNet News aan dat het akkoord de relatie tussen Microsoft en de Europese Mededingingsautoriteit van Kroes heeft verbeterd.

Verder zou het akkoord volgens Microsoft kunnen bijdragen aan een makkelijkere goedkeuring voor een mogelijke fusie met Internet bedrijf Yahoo!. Beide bedrijven willen namelijk de krachten bundelen om het top-concurrent Google moeilijker te maken op het gebied van online advertenties.

Hiermee is de belangrijkste naam genoemd, Google. Dit bedrijf, zou samen met IBM, volgens Smith meer aandacht kunnen verwachten van Kroes en consorten. Beide bedrijven hebben namelijk een (te) dominante positie op respectievelijk de zoekmachine-/advertentiemarkt en de markt voor mainframecomputers.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->