Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

25 Aug '09 - + 0 - 0 400 Jaar Telescoop van Galilei!


Telescoop van GalileiVandaag, een speciaal Google logo ter ere van de 400ste verjaardag van de telescoop van Galilei!


Men schrijve augustus 1609. Voor de Doge van VenetiŽ toont Galileo Galilei, geboren in Pisa op 15 februari 1564, zijn nieuwste ontdekking: een telescoop. Vredelievend was zijn presentatie niet. Galilei toonde de telescoop voor gebruik in oorlog. De telescoop kon perfect dienen om Turkse schepen, waartegen Venetie oorlog voerde, eerder te zien.

Niet de uitvinder, wel de Telescoop van Galilei


Galileo GalileiHij was echter niet de uitvinder. De eerste telescoop zou een jaar eerder in 1608 in ons eigen Middelburg zijn gemaakt. Deze "Hollandse kijker" was van Lippershey of Sacharias Jansen. Galilei verbeterde de kijker wel.

Galilei ontdekte onder andere dat de maan niet mooi gaaf was, zoals men altijd gedacht had, dat de Melkweg een verzameling sterren was en dat rond Jupiter vier heldere manen draaiden. Deze manen tekende hij ook in zijn brief aan de Doge van Venetie. Hij nam ook de schijngestalten van de planeet Venus waar en de kraters op de maan. Deze waarnemingen beschreef hij in "Sidereus Nuncius", in het Nederlands de Sterrenbode, die in maart 1610 verscheen.

2009, Te vroeg Jaar van de Astronomie?


Naar aanleiding van de presentatie van de telescoop van Galilei op 25 augustus 1609 heeft het Internationale Astronomische Unie (IAU) en het VN-fonds Unesco 2009 uitgeroepen tot het Jaar van de Astronomie. Maar is dat wel terecht? Pas in april 1610 zou de echte publicatie in "Sidereus Nuncius" zijn en op 26 juli 1609 publiceerde Thomas Harriot al een kaart van de maan die hij maakte met een telescoop. Net zoals met de uitvinding van de fiets en de boekdrukkunst zouden meerdere mensen tegelijk aan dezelfde ontdekkingen werken.

Andere uitvindingen Galilei


Een van de leukste uitvindingen van Galilei is de thermometer van Galilei. Deze kun je gewoon in de Xenos of Blokker kopen en hij staat nog mooi ook.

Galilei ligt begraven in de Basilica di Santa Croce in Florence alwaar je zijn graf gewoon kunt bezoeken. De Basilica di Santa Croce ligt net buiten het echte centrum van Florence, maar is de moeite van het omlopen waard. Al is het maar om Galilei bezocht te hebben.


Andere Google logo's


Christiaan Huygens 16 april 2009:

Christiaan HuygensGalileo Galilei 25 augustus 2009:

Galileo 2009, 400 jaar telescoopLanding op de maan 20 juli 2005:

Google moonApollo 11 20 juli 2009:

Google moonPerseiden 12 augustus 2009:

Galileo 2009, 400 jaar telescoop


15 Googley reacties!:

Leuk zoals jullie dit verduidelijken, alleen is het helaas niet bij een ieder bekend dat je door klikken op het logo zo door kunt stappen naar de achtergrond van het logo.

ga zo door,

groeten, Bert

Bert () - 25 Augustus '09 - 13:01

Wederom een bijzonder leuk verhaaltje. Ga zo door!

Inge () - 25 Augustus '09 - 13:08

Ja ik klik nu voor het eerst eens op het logo, en nu kom ik er pas achter dat je dan meer informatie kunt krijgen!

Maurice - 25 Augustus '09 - 14:48

Hey,
op 12 augustus zag dat er een nieuw logo kwam dus ik klikte er op want ik wou meer informatie en toen bleek dat er een meteorieten regen kwam ik ben gelijk naar buiten gegaan en heb 14 meteoren kunnen zien ik heb die volgende dag gelijk een telescoop aangeschaft ik krijg aankomende vrijdag en nu heel toevallig kwam ik door het nieuwe logo dat galileo de man van de telescoop 400 jaar bestaat haha wat een toeval

Ga zo dooor

Mitch - 25 Augustus '09 - 16:02

sommige logos zijn best mooi…

waarom zegt iedereen ‘ga zo door’?

muzo - 25 Augustus '09 - 23:42

@mitch…
Niet om het een of ander, maar heb je nu een telescoop aangeschaft om meteoren te bekijken?

kijk voor meer google-doodles op http://www.perfnova.com/

SuS () - 26 Augustus '09 - 00:08

Nou muzo, iedereen zegt Ga zo door omdat de auteur de reacties zelf schrijft.

Ivan - 02 September '09 - 09:43

@ Ivan of moet ik zeggen et cetera.

Maak je geen zorgen. Als er geen reacties onder staan vind ik het ook niet erg al hoewel reacties altijd leuk zijn. Over reacties schrijven gesproken: Je eigen berichten verdwijnen stelselmatig omdat je inmiddels wel 30 verschillende namen hebt gebruikt en ook nog eens op jezelf reageert. Dus eigenlijk ben jij zelf degene waar je het over hebt. ;)

Jeroen van de Wiel - 02 September '09 - 11:04

Hoe weet jij of ik onder verschillende namen schrijf ?

Ivan - 02 September '09 - 12:07

@ Ivan: soms ontstaat er een patroon ;)

Jeroen van de Wiel - 02 September '09 - 12:22

Ik heb mijn naam vermeld maar niet mijn emailadres, dus HOE kun je weten of ik eerder heb gereageerd onder een andere naam? Dat zou alleen mogelijk zijn als je mijn emailadres kunt ‘zien’ en da’s een schending van de privacy-wetgeving.

Ivan - 02 September '09 - 12:38

Ik kan je mailadres niet zien. Voor de rest houd ik me aan de privacy wetgeving. Wat is eigenlijk je echte naam? We gaan te veel off topic dus ik stel voor per mail te communiceren. jeroen streepjes weghalen @jeroen.com

Jeroen van de Wiel - 02 September '09 - 12:42

Ik zal je verder niet plagen, jeroen. We weten allemaal dat je het emailadres kunt ‘zien’. George Orwell, jawel, maar ja het is niet anders he? Of je moet leven zonder internet. En wie kan dat nog?
Gegroet

Ivan - 02 September '09 - 13:14

@SuS nee, maar ik was gewoon betoverd door de sterrenhemel.

Mitch - 29 December '09 - 23:48

GHD Hair Straightener irons better to keep your hair color, which has lost some cheap flat iron. Or other dishes with cheap iron you need to spend lots of time to make your hair look better. But with CHD is a matter of minutes. GHD Australia iron comes with a reasonable price, you do not call it reasonable or even you can not say they are expensive. GHD Hair Straightener pays the best price and value, so you’ll be happy to pay the costs if you can get as many amazing features in one

product.

GHD Hair Straightener () (link) - 24 Maart '11 - 02:44


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->