Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

10 Jul '09 - + 0 - 0 Google 'frontaal' in de aanval op Microsoft


Chrome OS Google heeft aangekondigd dat het bezig is met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem voor de PC: Google Chrome OS. De Internetgigant opent hiermee frontaal de aanval op concurrent Microsoft.


Google maakte het nieuws bekend op haar eigen weblog. De naam Chrome OS (Operating System) is gekozen, omdat het nauw samen gaat werken met de onlangs geÔntroduceerde internetbrowser: Google Chrome. Het besturingssysteem zou in eerste instantie bedoeld zijn voor kleine goedkope laptops, netbooks, die het laatste jaar sterk in opmars zijn. Verder geeft Google aan dat de lancering gepland staat voor de tweede helft van 2010.

Open source


Google zal Chrome OS baseren op Linux waardoor het ontzettend 'lichtgewicht' wordt en extreem snel opstart. Verder wordt het hele project net als Google Android Open Source, zodat gebruikers en software-ontwikkelaars in staat zijn eenvoudig programma's te schrijven en de broncode aan te passen. Google spoort gebruikers nu al aan op zelf programma's te gaan ontwikkelen en zal daarom de programmacode in dit najaar al vrijgeven.

Hoofd productontwikkeling van Google, Sundar Pichai, schrijft op het Google-blog: "De besturingssystemen waar Internetbrowsers nu gebruik van maken, zijn ontworpen in een tijdperk waarin het Internet nog niet bestond. Google Chrome OS is onze poging om deze systemen opnieuw te definiŽren. Bedieningsgemak en veiligheid staan daarbij voorop. Gebruikers willen niet opgescheept worden met virussen, malware en beveiligingsupdates. Het moet gewoon werken."

Overlap met Google Android


In 2007 bracht Google al een besturingssysteem uit onder de naam Google Android. Dit was ook een OS gebaseerd op Linux en voornamelijk bedoeld voor de mobiele telefoon. Pichai benadrukte dat Android en Chrome OS los van elkaar staan, maar wel enkele overlappingen zullen hebben. Chrome OS moet een nieuw systeem worden gericht op mensen die leven op het World Wide Web.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->