Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

09 Jun '09 - + 0 - 0 'Google Books overtreedt Europese auteursrecht'


Google Book Search De Duitse overheid heeft een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om onderzoek te doen naar de zoekmachine van Google, Google Books.


Google Books is een speciale zoekmachine van Google gericht op de inhoud van Boeken. Google heeft hiervoor een groot aantal boeken in laten scannen. Onder deze ingescande boeken bevindt zich volgens de Duitse Overheid ook werk van Europese schrijvers en wetenschappers. Hiermee zou Google het Europese auteursrecht overtreden.

Fair use


Google heeft al in de Verenigde Staten als eerder te maken gehad met onderzoeken naar Books. Echter beriep Google zich in de VS op het principe van fair use in het auteursrecht. Dit houdt in dat het mogelijk is voor Google delen van het auteursrechtelijk beschermde werk aan derden te tonen. Europa heeft niet een dergelijke fair use op het auteursrecht zo meent de Duitse overheid.

Omstreden in de VS en zorgen in Nederland


Google heeft in de VS een overeenkomst getroffen met auteurs en uitgevers over de opname van hun werk in de zoekmachine. Deze overeenkomst is nog niet rechtsgeldig en dit maakt de zoekdienst erg omstreden. Partijen hebben tot 4 september 2009 te tijd om in bezwaar te gaan tegen deze regeling.

Naast de VS maakt ook Nederland in de vorm van minister van Economische zaken, Maria van der Hoeven, zich zorgen over Google Books. “Het is niet dat we Google Books willen sluiten, maar je ziet dat de online publicatie complicaties kan hebben voor auteursrechten. Die rechten zijn nu erg goed geregeld voor papier en cd’s. Ik wil dat de auteursrechten aansluiten bij de communicatiemiddelen van de toekomst.”, aldus Verhoeven in de Volkskrant.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->