Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

05 Jun '09 - + 0 - 0 Congres InformatieProfessional Integriteit 2.0. --> Google Privacy!


InformatieProfessional Integriteit 2.0.Zojuist een leuk telefoongesprek gehad met Bram Donkers, hoofdredacteur van InformatieProfessional. Aanstaande donderdag 11 juni geven ze een congres over Integriteit 2.0. waarbij onder andere Pim van der Feltz, de directeur van Google Nederland een verhaal zou gaan geven over Google en privacy. Wegens verhindering van Pim van der Feltz is mij gevraagd in te springen en deze rol op te vangen.


Mensen die me goed kennen weten dat ik een groot en oud zwak heb voor het onderwerp privacy op het internet. In 1997 heb ik nog een afstudeeronderzoek gedaan naar "ethiek en het marketing bedrijven met virtual communities". Een onderwerp waar je eigenlijk nooit 100% uit komt omdat er niet zoiets is als "een ethiek". In 2002 zette ik de Google-protesten startpagina op met een grote hoeveelheid links rond privacy en kritiek op Google. Dit was lang voordat de grote massa kritiek op Google begon te krijgen.

Pas bij de bekendmaking van de beursgang van Google sloeg dit plotsklaps om. Zo maar ineens verschenen er zo'n twee drie berichten per week over dat Google toch misschien wel "evil" was. Na een aantal controversiele gebeurtenissen veranderde Google in korte tijd haar informele motto van “Don't be evil” in “You can make money without doing evil”... Daarmee verloor Google definitief haar imago van onschuld. Tegenwoordig weten we dat Google ook maar gewoon een bedrijf is waar geld moet worden verdiend en verschijnen er in korte tijd op allerlei diensten zoals Google image search en Google nieuws advertenties waar deze ooit advertentievrij waren. En eigenlijk is het raar dat we dat raar vinden...

Agenda Integriteit 2.0. congres: (11 juni 2009 • Hilton • Apollolaan 138 • Amsterdam)


Het centrale thema van de komende IP (InformatieProfessional) Lezing is Integriteit 2.0. Hoe betrouwbaar is de informatie die wij vinden en welke bronnen kunnen we nog vertrouwen?

In de editie van 2009 werpt de IP Lezing nieuw licht op de ethische aspecten van zoeken en vinden. Rond het thema integriteit komen vooral de concrete en relevante kwesties aan de orde, met inspirerende verheldering en praktische antwoorden.

Het programma van Integriteit 2.0:

13.30 - 14.00 Henk Blanken: Google moet onder de Mediawet
14.00 - 14.30 Lee Shaker: Information Integrity in the Digital Age
14.30 - 15.00 Pauze
15.00 - 15.30 Jeroen van de Wiel: Google privacy
15.30 - 16.00 Lee Bryant: Social networks as information filters
16.00 - 16.30 Discussie
16.30 - 17.30 Borrel en netwerken

Sprekers:Lee Bryant is een veelgevraagd en bevlogen spreker op internationale congressen, maar was nog niet eerder in Nederland te zien. Bryant is mede-oprichter en directeur van Headshift (2002), een internationaal enterprise social computing consultancybureau.

Lee Shaker, Senior Research Specialist bij het Department of Politics aan de Princeton University, zal spreken over het onderwerp ‘Information Integrity in the Digital Age’. Daarmee geeft hij een vervolg aan zijn in First Monday gepubliceerde artikel ‘In Google We Trust’, dat veel discussie uitlokte.

Henk Blanken is journalist en sinds 2003 is hij adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Google moet onder de Mediawet vallen, beweert Blanken in ‘Mediamores’, dat op 11 mei verscheen bij Uitgeverij Atlas. Google lijkt een zoekmachine, maar is een mediabedrijf dat als bijna-monopolist het businessmodel van oude media in hoog tempo uitholt.

Jeroen van de Wiel En nu ga ik snel een stukje schrijven dat hier moet komen te staan over de vierde spreker ;)


PS: Ondanks mijn vaak zeer sterke pro Google houding door de jaren heen zag ik zonet dat ik in Google nog steeds op nummer 1 sta als Mr. "anti Google". Nice.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->