Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

19 Mei '09 - + 0 - 0 Krantenuitgevers woest op Google News?!


Google NewsKrantenuitgevers in Europa hebben woest gereageerd op het nieuws dat Google News binnenkort van advertenties voorzien wordt. De uitgevers menen dat Google misbruik maakt van de werkzaamheden die door de kranten zijn verrichten om kwalitatief nieuws te genereren.


Het is een interessante discussie om te volgen aangezien er nogal wat vreemde redeneringen aan vast zitten.

''Dit treft absoluut de inkomsten uit de websites van kranten'', aldus de European Newspaper Publishers' Association (ENPA) maandag. Volgens de organisatie schendt Google hiermee afspraken.

De afspraken werden gemaakt kort na de lancering van Google News in september 2002. De lancering leverde direct een storm van kritiek van de kranten op die bang waren omzet te verliezen. Google beloofde toen in een reactie geen advertenties te tonen bij Google News resultaten.

De redenering is nogal krom aangezien Google in feite niets meer doet dan linken naar kranten en dit zeer effectief doet. Iemand die handmatig links plaatst en er een actuele verzameling van maakt zou volgens deze redenering ook moeten betalen om te mogen linken. De kracht van Google nieuws ligt in de snelheid van indexering (soms al binnen twee minuten) en het automatisch beoordelen van wat leeft in de wereld en dus wat hot news is. Google nieuws draait in principe geheel op basis van algoritmes en zonder menselijke redactie.

Google is echter niet de enige partij met een nieuws zoekmachine. Zo had je bijvoorbeeld de weblog zoekmachine Daypop, Rocketnews, World News, Altavista News Search, Yahoo! News Search en Live Search News. Het verschil is alleen dat deze niet een automatisch nieuws overzicht tonen of dat niet zo goed doen als Google News.

Kranten profiteren ook van Google News...


Het meest vreemde aan de klachten van de uitgevers is dat deze zeer zwaar profiteren van de traffic die ze via de zoekmachine Google binnen krijgen. Vrijwel alle kranten hebben voor zoekmachines geoptimaliseerde sites, sturen hun redactie op workshops om te leren schrijven voor de zoekmachines en hebben zelfs Google Adwords campagnes draaien. Google news zorgt daarentegen voor gratis traffic.

Het grote verschil tussen kranten en de meeste sites is echter dat het bij kranten vrijwel niet draait om de hoeveelheid traffic maar om het aantal betalende abonnees. Door de komst van online media zoals Nu.nl en door het gratis online zijn van veel kranten loopt met name het abonnee model stuk en geraken de kranten meer en meer in de problemen. Dit wordt verergerd door het afnemen van reclame opbrengsten. Het online nieuws model vraagt verder niet om grote logge organisaties maar om kleine redacties met lage kosten en grote slagkracht. Deze overgang zal niet zonder slag of stoot gaan en de komende 10 jaren zullen waarschijnlijk veel grote kranten in de problemen raken.

Plannen Google news


Google heeft in een reactie aangegeven voorlopig enkel nog maar plannen te hebben om advertenties bij Google News in de VS te tonen. Een voorbeeld hiervan staat hier onder:

Google News Advertentie

(via Webwereld)

In feite draait het dus om zoekresultaten net zoals in de gewone zoekmachine van Google. Ook in de normale zoekresultaten wordt tegenwoordig relevant nieuws getoond en daar is het heel gewoon dat er advertenties staan.

Eerder werden Google Image search en Google Maps ook al voorzien van advertenties. In veranderende tijden moet ook Google al het mogelijke doen om geld te verdienen met haar producten. Deze stappen zijn dan ook niet meer dan logisch. Na ruim 10 jaar na de lancering van Google kan het bedrijf het zich het niet meer veroorloven om producten die geld kunnen genereren zonder enige vorm van advertenties te vertonen.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->