Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

27 Apr '09 - + 0 - 0 Samuel Morse Google logo!


samuel morseVandaag is er ter ere van de verjaardag van Samuel Morse een speciale Google logo in de Morse code.

--. --- --- --. .-.. .!Morse code was een schrijftaal waarmee je met behulp van een telegraafmachine berichten kon doorsturen. Een soort van voorloper van de SMS. Door puntjes en streepjes kon men letters coderen en zo deze met behulp van korte en lange piepjes over kabels verzenden. Deze piepjes konden weer worden omgezet in streepjes en puntjes die op een rol papier afgedrukt konden worden door de telegraafmachine en zo kon de Telegrafist de boodschap bewaren en weer doorzenden.

Norse codeEen van de bekendste morsecodes was SOS ("Save Our Souls", "Save Our Seamen" of "Survivors On Shore" ): Deze werd door de Duitsers als eerste ingevoerd op 1 april 1905. Later werd "SOS" vervangen door "Mayday" omdat het in radio gemakkelijker uit te spreken was.

Het internationaal morse code tabel van Samuel Morse


internationaal morse code tabelOfwel Google in MorseCode:

--. = G
--- = O
--- = O
--. = G
.-.. = L
. = E


Samuel Morse, wiens volledige naam Samuel Finley Breese Morse was, werd geboren in Charlestown, Massachusetts, op 27 april 1791. Hij overleed op 80 jarige leeftijd in New York City op 2 april 1872. Naast uitvinder was hij ook kunstschilder.

Samuel Morse ontving diverse onderscheidingen voor zijn uitvinding. Zo kreeg hij de Turkse Hoge Orde van de Eer, de Portugese Orde van de Toren en het Zwaard, ster en ridderkruis van de Orde van Isabella de Katholieke, de Deense Orde van de Dannebrog waar hij Commandeur was, de Franse Orde van het Legioen van Eer en de Orde van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus van Savoye. Morse mocht voor de uitvinding van de Morse code ook het Keizerlijk-Koninklijk Oostenrijks-Hongaars Ereteken voor Kunst en Wetenschap dragen.Een vergelijkbaar Google logo was ooit in Braille ter ere van de geboortedag van Louis Braille op 4 januari 1809:

Google braillel


Ik kijk al weer uit naar het komende Google Koninginnedag logo!
Al 1 Googley reactie:

Helaas… SOS betekent niets anders dan HELP, ofwel het is een noodsein en moet als één teken worden geseind en niet als losse letters. Je kunt dat niet in tekst tot uitdrukking brengen maar als je morsecode opneemt, schrijf je er een streep boven. Er zijn veel meer tekens dan alleen dit noodsein die zo geschreven moeten worden. De aan SOS gegeven betekenissen berusten op een niet uit te bannen mythe. Ook in morsecode heeft de IT toegeslagen, er is een erkend sein voor @ .—.-. en kan als AC worden geschreven, mét een streep boven die letters!

Peter () - 27 April '09 - 11:10


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->