Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

16 Dec '08 - + 0 - 0 Britse Internetters begrijpen niets van werking Google


Britse Zoekmachines Uit een Brits onderzoek, zo meldt The Guardian, blijkt dat ruim 70 procent van de Britse Internetters niet begrijpen hoe bijvoorbeeld Google de volgorde van de zoekresultaten bepaald.


Volgens het onderzoek schijnen mannen beter te weten hoe de algoritmes van een zoekmachine werken. Van de mannen zegt namelijk 33 procent te begrijpen hoe de resultaten worden gerangschikt, bij vrouwen ligt dit percentage iets lager namelijk op 26 procent. 5 procent van alle ondervraagden heeft helemaal geen idee en gelooft nog steeds dat de resultaten willekeurig worden getoond, op basis van een loterij dus. 19 procent geeft echter eerlijk aan helemaal geen idee te hebben.

Voorkeur voor organische zoekresultaten


Uit het onderzoek bleek verder dat Britse Internetters vooral een voorkeur hebben voor de organische zoekresultaten, in plaats van de gesponsorde links (Google Adwords). 38 procent van de ondervraagden geeft zelf aan bewust deze gesponsorde links te vermijden. Zie hieronder duidelijk het verschil tussen organische en gesponsorde links.

Zoekresultaten in Google


Zoekresultaten bij de zoekterm "auto"


De onderzoekers vinden het verder opmerkelijk dat mensen zo sterk op zoekmachines en dan met name Google als nummer 1 vertrouwen, terwijl ze eigenlijk geen idee hebben hoe ze precies te werk gaan. Een van de onderzoekers zei: "Als mensen de werking van zoekmachines zouden begrijpen, zouden ze de kwaliteit van de resultaten beter in kunnen schatten."

Nog een keer dan: Hoe werkt Google?


Google rangschikt zijn resultaten op basis van PageRank. PageRank is als het ware een rapportcijfer van 0 tot 10 dat Google toekent aan iedere pagina die voorkomt in haar database. Hoe hoger dit rapportcijfer hoe hoger deze in principe in de zoekresultaten terugkomt. De basisregel voor PageRank is: "Hoe meer pagina's met een hoge pagerank en weinig links naar je linken, hoe hoger je pagerank wordt."

De formule die hierbij wordt gebruikt is:
PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

Waarmee ze bedoelen:
We nemen aan dat pagina "A" de pagina's "T1" tot en met "Tn" heeft die links hebben geplaatst naar pagina "A". Daarbij is de parameter "d" een "damping factor"(beperkende factor) die door Google kan worden ingesteld tussen de 0 en 1. Normaal gesproken zet Google "d" op de waarde 0.85. Verder is "C(A)" gedefinieerd als het aantal links dat uit pagina "A" gaat.

3 Googley reacties!:

Het is niet erg dat zoekers niets snappen van zoekmachines; dat is juist goed!

Zoekers willen snel een zo goed mogelijk antwoord op hun zoekvraag. Het maakt daarbij niet uit in welk lijstje het antwoord staat en hoe de lijst wordt samengesteld.

Trouwens, jullie begrijpen ook niet hoe zoekmachines werken. Google baseerde rankings 10 jaar geleden op PageRank. Nu al lang niet meer.

Hoe werkt Google? Vraag het ze zelf ;-)
http://www.google.nl/search?q=hoe+werkt+..

Eduard Blacquière () (link) - 16 December '08 - 11:24

PageRank was de basis van Google en is in de praktijk nog steeds erg belangrijk. Inmiddels zijn er inderdaad filters en algoritmes aan toegevoegd, waaronder bijvoorbeeld FreshBot.

Om het makkelijk te houden deze uitleg ;)

Luuk Looijmans () - 16 December '08 - 12:02

‘’ik zoek ria de lange’’ Zoek.
A; De dubbele?
B; De omweg? Weer naar Google?
C; ik?
D; zoek?
E; ria?
F; de?
G; lange?

Deze? Allemaal x ‘’20.000’’? = ‘’140.000’’?
Dat? = Geen zoeken maar verdwalen?

Een nieuwe zoekbalk?
[Ria de Lange] = 1 begrip! = 1 pagina? x 10 resultaten?
Dat? = Zoeken?
De ‘’rest’’ = geleuter?

Groet leo!

leo de boer () - 21 Februari '09 - 12:31


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->