Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

15 Sep '08 - + 0 - 0 'Google Health als vervanger voor EPD is denkfout'


Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven vind dat ziekenhuisdirecteuren een grote denkfout maken om het Elektronisch PatiŽnten Dossier (EPD) te vervangen door Google Health. Deze systemen zijn volgens Van Boven nog niet geschikt om gestructureerd gegevens aan te leveren. PatiŽnten krijgen daardoor geen begrijpelijk beeld van hun medische gegevens.


Vorige week berichtten we nog dat tien Nederlandse ziekenhuizen Google Health mogelijk als vervanger zagen voor het EPD systeem, omdat bij Google Health de patiŽnt meer centraal staan.

Denkfout


Volgens Van Boven wordt er hierbij een grote denkfout gemaakt. Hij stelt dat het gaat om de kwaliteit van de informatie en niet om de patiŽnt makkelijk inzicht te geven in zijn of haar gegevens. Het epd is namelijk ook bedoeld voor de uitwisseling tussen de betreffende zorgverleners. De gegevens moeten gestructureerd worden opgeslagen, anders moeten huisartsen hun gegevens gaan overtikken uit de patiŽntdossiers. Bovenop dit alles wijst Boven ook nog op de beveiligingsvraagstukken.

Toegang voor patiŽnten


De Nictiz-directeur is het eens met de ziekenhuizen over het feit dat patiŽnten zelf toegang moeten kunnen krijgen tot hun gegevens. Hij sluit hierbij zelfs niet eens uit dat Google hier in de toekomst een rol bij kan spelen, maar de ziekenhuizen moeten niet denken dat het nu met Google Health allemaal ineens veel makkelijker is. Van Boven wijst erop dat eerst de informatie-uitwisseling tussen de zorgverleners optimaal moet zijn voordat patiŽnten toegang moeten kunnen krijgen. Immers heeft de patiŽnt er niets aan om eerst door een berg gegevens te moeten spitten en er vervolgens niets van te begrijpen.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->