Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

09 Sep '08 - + 0 - 0 Meer oude kranten in Google News


Google News Logo In navolging van The New York Times en The Washington Post gaat Google nu met meerdere dagbladen samenwerken om krantenberichten uit het verre verleden online te plaatsen. Google begon twee jaar geleden met het inscannen van de kranten.Voorbeeld artikel Google News


De oude nieuwsberichten kunnen worden opgeroepen door te zoeken binnen Google News naar historische gebeurtenissen. Er kan bijvoorbeeld gezocht worden naar "assassination kennedy". Rechts in beeld verschijnt dan een blok met "history". Een gebruiker kan echter ook rechtstreeks een oude krant induiken.


"History" blok Google News


Sommige artikelen worden in de orginele opmaak getoond inclusief afbeeldingen en omringengede advertenties en artikelen.

Opbrengsten


Naast de oude artikelen zullen advertenties van Google te zien zijn. De omzet van deze advertenties wordt door Google voor de helft gedeeld met de krantenuitgevers. Met deze actie hoopt Google meer uitgevers te trekken om het project uit te breiden. Verder zijn er ook kranen die geld vragen om toegang te krijgen tot het archief. Zo vraagt The News York Times bijvoorbeeld bijna $ 4,- voor een oud artikel.

Door deze actie heeft Google al enkele nieuwe partners, een daarvan is bijvoorbeeld de Quebec Chronicle-Telegraph uit Canada.

Microfilm-technologie


Naast het inscannen van oude artikelen gaat Google ook samenwerken met twee Amerikaanse bedrijven die zijn gespecialiseerd in het plaatsen van oude kranten op microfilm. Er is inmiddels ook al een lijst gepubliceerd met titels waarmee Google in zee gaat. Het zijn voorlopig alleen kranten uit de westelijke continenten.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->