Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

02 Jun '08 - + 0 - 0 Marktplaats schiet Marktplaza af


Marktplaats heeft een aantal wijzigingen aan de site doorgevoerd om zogenaamde scrapers te weren. Scrapers kopieren content van andere sites met als doel daar zelf geld aan te verdienen. Een van die scrapers is bijvoorbeeld advertentiezoeker.nl, horend bij marktplaza.nl die weer indirect verbonden is aan metazoekmachine vinden.nl. Door de wijzigingen van marktplaats kunnen sites als advertentiezoeker.nl geen resultaten meer tonen uit marktplaats en heeft advertentiezoeker marktplaats.nl inmiddels moeten verwijderen.


Advertentiezoeker is een soort van marktplaatsen zoekmachine die advertenties toont uit de diverse Nederlandse, Belgische en Duitse marktplaatsen. Met een zoekopdracht kun (kon) je zo tegelijk zoeken in marktplaats, speurders, ebay, 2dehands.net en marktplaza.

Marktplaza gebruikte sites als advertentiezoeker.nl mede om traffic naar haar eigen marktplaats te sturen. Daarnaast werd er goed wat geld verdient aan advertenties en aan affiliate programma's zoals die van Ebay.

Advertentiezoeker, Marktplaza & Vinden.nl


Via innoweb.nl is er ook weer een link tussen vinden.nl en marktplaza:
    "Investeerders in Innoweb zijn Vinden.nl B.V. , eigenaar van de metazoekmachines Vinden.nl en Zoeken.nl, en MarktPlaza B.V. , eigenaar van de advertentiesite MarktPlaza.nl en de advertentiezoekmachine Advertentiezoeker.nl."

En daarmee is het kringetje rond. Zowel vinden.nl als innoweb hebben in het verleden diverse keren het nieuws gehaald wegens zoekmachine spam en het scrapen van sites.

Wegener strijdt tegen scrapersite gaspedaal.nl


Enkele maanden geleden voerde Wegener nog een lange juridische strijd tegen advertentie zoekmachine gaspedaal.nl, onderdeel van innoweb, wegens het scrapen van autotrack. Wegener verloor uiteindelijk het kort geding en zag af van beroep. Niels Rooymans, ex ilse.nl, noemde zoekmachines zoals gaspedaal nog parasieten. Marktplaats lijkt er in geslaagd een van haar scrapers voorlopig afgeschud te hebben. Teksten met daarin de prijzen en de namen van de adverteerders werden vervangen voor plaatjes en vooralsnog heeft advertentiezoeker.nl hier geen oplossing voor.
10 Googley reacties!:

Ondanks misschien de toon in het artikel wil ik nog wel even toevoegen dat ik zelf een best groot gebruiker was van advertentiezoeker.nl Scrapers kosten zoekmachines veel geld aan dataverkeer en misgelopen advertentieinkomsten maar kunnen voor de gebruikers ook weer extra zoekopties opleveren en volgens sommigen zouden ze de zoekmachines juist ook meer bezoek opleveren. Alles behalve zwart-wit in ieder geval.

Jeroen van de Wiel (link) - 02 Juni '08 - 09:29

Wat een populaire vorm van berichtgeving is dit zeg. Ik zal Marktplaza, nota bene een concurrerende website, eens wat verdedigen.

Allereerst begrijp ik niet waarom je deze website een ‘scraper’ noemt. Het is gewoon een zoekmachine, welke zoekresultaten van verschillende verkoopsites toont. Dit gebeurt in samenwerking met deze verkoopsites en vaak zelfs op contractuele basis. Zoals je zelf aangeeft is dit voor internetgebruikers gewoon een handige vorm van het samenbrengen van informatie.

Ten tweede wek je de suggestie dat Vinden.nl iets te maken heeft met Advetentiezoeker.nl, hetgeen volgens mij niet waar is. Vinden.nl en Marktplaza BV hebben samen projecten als Gaspedaal.nl onder de naam Innoweb, maar op Gaspedaal.nl kan nog steeds gewoon door Marktplaats gezocht worden.

Bovendien suggereert de titel van dit bericht iets heel anders dan wat de inhoudt van dit artikel beschrijft. Dit is geen persoonlijke aanval van Marktplaats op Advertentiezoeker.

Wat het waarschijnlijk is, is dat Marktplaats een voorkeursbehandeling prefereert. Met Veilingkijker.nl was hier voorheen ook al een conflict ( http://webwereld.nl/articles/35501/markt.. ). Dit is volgens mij uiteindelijk opgelost doordat Veilingkijker op datum ging sorteren en zo alle advertentiesites dezelfde ‘kansen’ gaf.

Wellicht is dit dan ook de beste oplossing voor Advertentiezoeker.nl. Al weet ik niet of het daarmee opgelost wordt. Gezien de wrede manier van beëindigen van de samenwerking (plots worden er geen resultaten meer getoond, maar worden deze vervangen door plaatjes), zit er misschien meer achter het verhaal.

Wouter - Tweedehands.net (link) - 03 Juni '08 - 16:55

Het lijkt erop dat alle metazoekmachines zijn uitgesloten. Ook Veilingkijker.nl, welke overigens een groter bereik heeft dan Advertentiezoeker.nl, kan niet meer zoeken in Marktplaats. Opvallend genoeg lijkt Vergelijk.nl dit nog wel te kunnen:
http://www.vergelijk.nl/veiling?pageNum=..=

Wouter - Tweedehands.net (link) - 03 Juni '08 - 16:57

@Wouter: Mogelijk hebben zij een overeenkomst met Marktplaats?

Koen - 03 Juni '08 - 19:45

Inmiddels navraag gedaan, heb ook contacten met hun, maar waarschijnlijk kunnen zij ook spoedig niet meer zoeken in Marktplaats.

Wachten op iemand die de technische beveiliging kan omzeilen. De zaak tussen Wegener en Gaspedaal.nl heeft duidelijk gemaakt dat het juridisch niet verboden is om een website op die manier op te nemen in je zoekresultaten.

Wouter - 03 Juni '08 - 23:16

Vraagje:
Wat is jullie binding met deze bevindingen. zijn er verbintenissen met jullie en het verhaal waar het om gaat?

martin () - 13 Mei '09 - 23:09

Altijd dat gezeik en het tegen houden van gemakken.
DWARSLIGGEN en EGO money is het enige waar het ze om draait.
Moge de beste winnen duswel degene die het makkelijker maakt op internet dus inplaats van oorlogvoeren kunnen jullie beter eens samenwerken domme koeien denk eens aan andere inplaats van jezelf

leonardo () - 18 Juni '09 - 02:51

Het is waar. Het internet is gemaakt om gemakkelijk te gebruiken. Eer is al zoveel concurrentie dat het beter is dat men gaat samenwerken. Wat het scrapen betreft. Als je toelating krijgt van de eigenaars van de websites zie ik eigenlijk geen probleem. Waarom zouden die metazoekers en de zoekertjeswebistes niet samenwerken. Ze hebben er alle baat bij. Eveneens de startende zoekertjeswebsites hebben er baat bij. Ik ben woonachtig in Belgie en gebruik momenteel een simpel websitje dat niet scrapt, nl http://www.123digger.be

Peter () - 30 April '10 - 14:02

新人女優から人気女優、熟女まで幅広く扱っているカリビアンコム。そんな大手無修正動画サイトの入会前に確認しておきたいことから、お得な入会までご紹介します!無修正アダルト動画ならカリビアンコム、入会前に確認すべきことをご覧ください。カリビアンコム: http://www.encendiabiochar.com/

caribiancom () - 29 April '16 - 14:52

https://www.zwembadselect.nl/

sjoerd () - 11 April '17 - 11:25


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->