Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

05 Mei '08 - + 0 - 0 Barbecuen of barbecueŽn? Google kiest "verkeerde" spelling


Zo, gezien het mooie weer tijd om even in te haken. Wie de spelfout barbequeen plaatst in Google wordt doorverwezen naar barbecuen, of was het nu barbecueŽn?


"Bedoelde u: barbecuen?" vraagt Google heel braaf wanneer je eigenwijs en tegen beter weten in naar barbequen zoekt.

Ok, de Vandale, herstel, Onze Taal sluit uit, maar maakt het voor ons niet gemakkelijker:

"In het vorige Groene Boekje was het nog barbecuen, maar Van Dale koos toen al voor barbecueŽn. Die spelling is wel logisch als je vindt dat barbecue de stam van het werkwoord is en je die laatste e niet kunt laten samenvallen met de uitgang -en. Toch is de spelling barbecueŽn tegenintuÔtief: de meeste mensen schrijven automatisch barbecuen. Volgens het Witte Boekje is dat prima mogelijk, en het schrijft vergelijkbare werkwoorden als cuen en suen dan ook op dezelfde manier."

Ah ja, barbeque is fout omdat het uit het Engels komt en we het in het Nederlands met een c spellen. BBQ wordt echter wel steeds meer gemeengoed en zal vroeg of laat waarschijnlijk wel erkend worden. In het witte boekje komt inmiddels het woord "BBQ-en" voor.Hmmm, maar misschien nu even beter niet...

Die weten we dus ook weer! Geniet goed van het weer!
2 Googley reacties!:

‘Barbeque’ is fout, omdat dat ook in het Engels fout is. Het woord is afgeleid van het Spaanse ‘barbacoa’, ook met een c. In de afkorting BBQ komt in het Engels wel een q, omdat je ‘BBC’ als [beebeecee] zou uitspreken. Met die q aan het eind komt de uitspraak beter tot zijn recht. Kortom: de officiële spelling is sinds 2005: ‘barbecueën’, volgens het Witte Boekje mag je nog steeds ‘barbecuen’ schrijven, zoals het al jaren door (bijna) iedereen wordt gedaan.

En in het Witte Boekje staat niet ‘BBQ-en’, maar ‘bbq’en’.

Schooljuf - 08 Mei '08 - 09:41

http://pinkthangsandmermaidz.tumblr.com/..

koekje () (link) - 11 April '13 - 20:44


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->