Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

29 Apr '08 - + 0 - 0 Google betrokken bij conflict Iran door gebruik "Arabische Golf" ipv "Perzische Golf" in Google Earth


Google heeft indirect positie genomen in het conflict tussen de VS en Iran door de Perzische Golf de "Arabische Golf" te noemen in Google Earth. Er zijn inmiddels diverse acties tegen Google genomen waaronder een Iraanse petitie die online inmiddels meer dan 600.000 handtekeningen heeft opgeleverd.


De naam "Perzische Golf" wordt door de opstellers van de petitie door de VN ook gebruikt:

"The historical and geographical name of the Persian Gulf has been endorsed and clarified by the United Nations on many occasions and is in use by the UN, its member states, and all other international agencies worldwide. The last UN Directive confirming the name of the Persian Gulf was (reference ST/CS/SER.A/29/Add.2) on August, 18th 1994."

Daarnaast wordt de term ook door Wikipedia officieel gebruikt. Ook Wikipedia geeft aan dat er conflicten rond de naamgeving zijn:

"Since the 1960s with the rise of Arab nationalism (Pan-Arabism), starting with Gamal Abdel Nasser's Arab Republic of Egypt, some Arab countries, including the ones bordering the Persian Gulf, have adopted the term "Arabian Gulf" (in Arabic: الخلیج العربي al-khalīj al-ʿarabī;) to refer to the waterway.[6] This is controversial and not commonly used outside of the Arab world, nor is it recognized by the United Nations[7][8][9] and other international organizations."

Het artikel is inmiddels beveiligd tegen editing aangezien teveel mensen het wilde aanpassen.

Iran heeft afgelopen maandag ook officieel bezwaar gemaakt en de naamgeving veroordeeld: "The Islamic Iran Participation Party also condemned the move, saying it will raise suspicion that Google Earth managers and experts are “knowingly or unknowingly” following certain power’s efforts to provoke conflict in the Persian Gulf region." aldus de minister van Buitenlandse zaken Mohammad-Ali Hosseini in de altijd objectieve Tehran Times.

Google is niet de eerste die de fout maakt. Zo zou de National Geographic Society in 2004 ook de naam Arabian Gulf terug aangepast hebben na Iraans protest.

De vraag blijft echter waarom Google een controversiële naam verkiest boven een algemeen erkende en door VN en Wikipedia ondersteunde naam. Zou de Amerikaanse overheid hier enige invloed in hebben? U mag het zeggen...


11 Googley reacties!:

Het vreemd om te zien dat eeuwen oude documentatie over de “Perzische golf” zomaar over het hoofd gezien wordt. Het is en het zal “Perzische golf” blijven.

siamak () - 29 April '08 - 15:36

amerikaans-britse en arabische agressie tegen Iran blijft maar voortduren.

Sohrab - 29 April '08 - 20:56

Arbitrarily designating the Persian Gulf as the Arabian Gulf is an irresponsible violation of all historical and International standards and would undermine the integrity of Google Earth.

Mehrdad Azarbad () - 01 Mei '08 - 14:04

HET IS EN BLIJFT VOOR ALTIJD DE PERZISCHE GOLF!!! DIE ARABISCHE BITCHES WILLEN GEWOON DE NAAM VERANDEREN UIT JALOEZIE. DE TIJD DAT DE PERZEN DE PERZISCHE GOLF HAAR NAAM GAVEN ZATEN DIE ARABIEREN NOG IN HET ZAND TE ZOEKEN NAAR WATER. EN ZEKER HEEFT DE VS EN ENGELAND EN DE ZIONISTEN HIER WAT MEE TE MAKEN MAAR JAMMER VOOR HUN WANT ALLE IRANIERS WETEN HET….. PERSIAN PRIDE WORLD WIDE!!!

Mohsen () - 05 Mei '08 - 11:21

The Latin term “Sinus Persicus” is equivalent to “Persicher golf” in French, “Persico qof” in Italian, “Persidskizalir” in Russian and “Perusha Wan” that all mean “Pars”.

Prior to the stationing of the Aryan Iranians on Iran’s Plateau, the Assyrians named the sea in their inscriptions as the “bitter sea” and this is the oldest name that was used for the Persian Gulf.

An inscription of Darius found in the Suez Canal, used a phrase with a mention of river Pars which points to the same Persian Gulf.

There are undeniable legal evidences and documents in confirmation of the genuineness of the term Persian Gulf. From 1507 to 1560 in all the agreements that Portuguese, Spanish, British, Dutch, French and Germans concluded with the Iranian government or in any other political event everywhere there is a mention of the name Persian Gulf.

Even in agreements with the participation of Arabs there is a mention of “Al-Khalij al-Farsi” in the Arabic texts and “Persian Gulf” in English texts, such as the document for the independence of Kuwait which was signed between the emir of Kuwait and representatives of the British government in the Persian Gulf.

The document, which was signed on June 19, 1961 by Abdullah As-Salem As-Sabah, has been registered in the Secretariat of the United Nations according to article 102 of the U.N. Charter and can be invoked at any U.N. office.

Sasha Mirsepanj () (link) - 30 Mei '09 - 23:53

ze weten het donders goed waar we vandaan komen en dat we de PERZEN zijn en voor altijd een PERZ blijven! en niet vergeten…ze zijn en blijven altijd een ‘krokodillen eter’! ZENDE BAD IRANE MAN!

PERZ () - 09 Januari '10 - 17:48

Perziche Golf blijf voor altijd perziche Golf ( eeuwen oude documentatie kan zien)
Perziche heeft all ruim 7000 jaar Geschiedenis.sommegi arbiche landen bestand 50 jaar geleden eens niet. Eshgham IRAN

avld () - 26 Oktober '10 - 01:55

@Avid

Lol, nu nog Nederlands leren en de “s” op je toetsenbord zien te vinden ;)

Jeroen.com - 26 Oktober '10 - 14:19

Lang Leve Perzische golf,volgens mij sommige mensen hebben geen aardrijskunde gehad op school, al eeuwen noemen we perzisch golf en nou wil google dat in arabische golf veranderen.stelletje slijmballen.

Rubin - 13 Oktober '11 - 21:42

Persian Gulf! For ever and ever!

Nilou () - 18 Mei '12 - 19:41

Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.
http://www.encendiabiochar.com/

caribiancom3 () (link) - 17 Maart '16 - 16:00


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->