Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

28 Apr '08 - + 0 - 0 Teveel Google en GTA slecht voor jonge hersenen


Laptopkid Volgens een onderzoek door Britse wetenschappers is veel Googlen en gamen slecht voor de hersenen van jonge kinderen, zo meldt de Engelse krant ''The Sunday Times''. Neveneffecten als sociale vervreemding of de gevolgen van twijfelachtige gewelddadige games zoals het nieuwe Grand Theft Auto IV baren de wetenschappers zorgen.


Hersenontwikkelingen


In het boek 'ID: The quest for identity in the 21st century', waarschuwt Barones Greenfield, hoogleraar aan de Oxford University, dat door de computerverslaving de hersenen van jonge mensen zich anders gaan ontwikkelen dan bij de generaties mensen hiervoor. Ze benadrukt hierbij dat ''anders'' wel betekent dat het slechter wordt. ''De hersenen hebben een grote flexibiliteit en een belangrijke verandering in onze omgeving en ons gedrag heeft onvermijdelijk gevolgen voor het brein'', zo meldt Greenfield. Dit kan negatieve consequenties hebben zoals het laten vervagen van het sociale leven door een virtueel sociaal leven. Bovendien hebben de invloeden van voorgeprogrammeerde keuzes, in plaats van vrije keuzes, of het communiceren met teksten zonder werkwoorden invloed op het leren redeneren van jonge mensen.

Conceptuele kaders


Ook het teveel spelen van spellen, het zogenaamde ''gamen'', wordt door Greenfield genoemd als slechte ontwikkeling. Hoe meer tijd er wordt besteed aan het gamen, hoe minder tijd er over blijft voor het leren van specifieke feiten en het onderzoeken van verbanden tussen feiten. Ze geeft aan dat volgende generaties niet in staat zijn om persoonlijke conceptuele kaders uit te werken. Deze conceptuele kaders zijn de basis van het onderwijs en de persoonlijke identiteit.

Verslaving


Veelvuldig gebruik maken van de computer zorgt voor een aanmaak van extra dopamine in de hersenen. Dopamine is een stof die ook verantwoordelijk is voor andere vormen van verslaving door een gevoel van bevrediging te veroorzaken. Hierdoor neem het bewustzijn van onze daden af zo stelt Greenfield.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->