Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

20 Nov '07 - + 0 - 0 Google Eemshaven wordt klimaatneutraal


Google Eemshaven wordt klimaatneutraalHet nieuwe datacenter van Google Eemshaven wordt klimaatneutraal. Jon Steinback van Google geeft aan dat Google steeds meer klimaatneutraal probeert te werken, iets wat niet geheel overbodig is gezien de vele, vele servers van Google.


Een van de redenen om zich in de Eemshaven te vestigen is dat het datacenter van groene stroom wordt voorzien door middel van zonnepanelen, windmolens, waterkracht en biogas. Google heeft zich als doelstelling gesteld eind 2007 klimaatneutraal te zijn. Eko Hosting uit Alkmaar heeft berekend dat het datacenter van Google in Eemshaven evenveel stroom zou gebruiken als maar liefst 80.000 huishoudens.

Officieel is er niet bekend gemaakt hoeveel servers er in Eemshaven komen te draaien. Schattingen van het aantal servers dat Google gebruikt lopen dan ook uiteen. Onderzoeksbureau Gartner beweerde dat er 1 miljoen servers van Google zouden draaien, maar wie een kleine optelsom maakt weet dat dit er veel meer moeten zijn. In Walonie alleen al zouden 250.000 machines draaien en er is onlangs in de VS een nieuw datacenter geopend waar tussen de 300.000 en de 400.000 machines konden draaien. Op basis van de investering van 100 miljoen in Eemshaven kan men een schatting afgeven van 100.000 servers op basis van de kosten per 100.000 machines. Zo weten we dat er in Wallonie 250 miljoen werd geinvesteerd en in het nieuwe datacenter in de VS 400 miljoen.
3 Googley reacties!:

Is er ook gekeken of het data centrum m.b.v koelwater gekoeld kan worden? Er stroomt nl dagelijks heel wat koud water langs de Eemshaven. Toch zonde als je eerst d.m.v electriciteit airconditioners moet laten draaien om te koelen.

Henk Ottema () - 29 November '07 - 10:53

Klimaatneutraal bestaat niet. Wat is de definitie, wat zijn de criteria. Klimaat is het weer over langere periode. Dus onzin, alhoewel Google heel goed bezig is tav het klimaat, is men hier in de Nederlandse onzin terechtgekomen.

erik van erne () (link) - 02 December '07 - 14:08

Het lijkt me beter dat google onderzoekt of de warmte van de servers te gebruiken is voor andere toepassingen zoals het opwarmen van huizen, kassen of nabij gelegen industrie.

Meindert Kok () - 26 Januari '08 - 14:33


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->