Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

19 Sep '07 - + 0 - 0 Egosurfen, of erger, werkgevers die je Googlen een ramp?


EgosurfenHet NRC Handelsblad gepubliceerde vorige week een artikel over egosurfen. Een inmiddels 10 jaar oude term, die we in 1997 al zo cool vonden dat we er zelfs concepten van Social Networks & Communities hier op af stemden. Maar dat was het positieve gedeelte waar mensen zich juist prettig bij voelden. Sinds de opkomst van Google is het echter een term die aan belang wint aangezien alles van iemand vindbaar blijft. Ook dingen die niet leuk zijn. Gaan we even Egosurfen?


Gemiddeld krijgen we twee telefoontjes per maand van mensen die om allerlei redenen dingen over zichzelf vinden die niet echt positief zijn. Mensen die plagiaat zouden hebben gepleegd, door andere beschuldigd worden van oplichting, beroemdheden die niet met naaktsites in verband willen worden gebracht en mensen uit de (locale) politiek waar wel eens negatief over wordt geschreven. Maar dat niet alleen: ook mensen die zelf niet worden beschuldigd van iets worden door naamgenoten beschadigd met soms zeer ernstige gevolgen.

Vorige week sprak ik nog met iemand die met zijn naam in verband wordt gebracht met slechts een klein relletje. Hij had iets onaardigs over iemand gezegd wat door de massa media werd overgenomen met als gevolg dat de gehele top 10 gevuld is met dat relletje en hij sindsdien echt nergens meer aan de slag geraakt.

Onder anderen in de statistieken van mijn persoonlijke website zie ik dat er met regelmaat op allerlei versies van mijn achternaam in combinatie met mijn voornaam gegoogled wordt. Dit kunnen personen zijn die overwegen met mij in zee te gaan en willen controleren in hoeverre ze daar goed aan doen. Zoals wel vaker bericht is, komt het steeds vaker voor dat potentiele werkgevers op je naam googlen na bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Uiteindelijk is dit een snelle en kostenloze manier van screenen.

Iedere potentiele werkgever Googlet dus. Iedere potentiele zakelijke relatie Googlet. Iedere potentiele schoonouder Googlet. En je huidige EN ex-vriendinnen/vrienden Googlen je ook. Kortom: als er ergens een negatief spoortje hangt kun je een aardig probleem hebben, en net zo sterk als wanneer je een naamgenoot hebt die rare dingen heeft gedaan en je dus zelfs volledig onschuldig bent.

Het kan naast negatieve berichten of onterechte beschuldigingen ook gaan om afbeeldingen die boven water komen drijven. Het NRC geeft als voorbeeld foto's die verschijnen van een zwaarverminkt hoofd van een vrouw die is omgekomen bij een auto ongeluk, bij het intypen van haar naam.

Er is echter wat aan te doen. Een bedrijf uit CaliforniŽ, ReputationDefender, is hierin gespecialiseerd. Zij nemen contact op met de beheerder van een website waar de betreffende info op staat, en vraagt in eerste instantie vriendelijk of dit gewijzigd of verwijderd kan worden. Indien nodig, zetten ze er uiteindelijk meer druk achter.

Natuurlijk kun je ook op de tegenovergestelde manier te werk gaan. Indien je naam negatief terug is te vinden in de zoekresultaten, zou je een website met een handvol pagina's kunnen maken waarop je naam terug te vinden is. Je kunt er bijvoorbeeld een CV, een 'over mij', een familiepagina, een contactformulier en een sitemap kwijt. Vervolgens moet je deze omhoog zien te werken (zodat het in de zoekresultaten boven de negatieve resultaten komt te staan, in de meest ideale situatie druk je de negatieve pagina naar de tweede resultatenpagina). Dit kan door een juiste titel te kiezen en je naam enkele malen in de tekst terug te laten komen. Enkele links vanaf andere websites naar jouw website is ook zeker geen overbodige luxe om dit te bevorderen.

Echter, zoals de gezegde luidt, voorkomen is beter dan genezen. Door gewoonweg schuilnamen of nicknames op internet te gebruiken, loop je niet het risico dat je naam op internet rond slingert. Het valt namelijk vrijwel altijd terug te vinden.

Het gehele NRC artikel over egosurfen is te lezen op hun website.

Slechte of juist goede ervaringen met egosurfen, en hoe kijk jij tegen het fenomeen egosurfen aan? We vernemen het graag.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->