Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

14 Sep '07 - + 0 - 0 Googlen slecht voor het milieu


"Internet sloopt klimaat" kopte de Spits gisteren (donderdag 13 september) in hun krant. Het uit laten voeren van een enkele zoekactie in de zoekmachine Google zou elektriciteit vergen dat genoeg is om een spaarlamp een uur te laten branden. Sterker nog, de CO2-uitstoot van de IT-industrie en internet is bijna net zo groot als van het luchtverkeer wereldwijd, dat concludeert Gartner, een van 's werelds grootste adviesbedrijven op het gebied van informatietechnologie.


En dat terwijl de hoeveelheid data op internet elke 4 maanden verdubbelt, zo blijkt uit een onderzoek van het Duitse webhostingbedrijf Strato. Ze hebben 3,5 miljoen domeinen geregistreerd en verwerken 200 miljoen mailtjes per dag. Dit houdt een energieverbruik in van 30 gigawatt per jaar. Dertig miljoen huishoudens kunnen van stroom worden voorzien door een energiecentrale met eenzelfde capaciteit.
Zelf hebben ze naar oplossingen gezocht om het bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken en zijn inmiddels overgestapt op groene stroom. Ook het energieverbruik hebben ze terug kunnen dringen (30 procent per klant) door bijvoorbeeld energiezuinige hardware en geoptimaliseerde software toe te passen.

Naast de uitstoot van auto's, het vliegverkeer en de industrie behoort de IT-sector dus ook tot dit rijtje welke aangepakt moet worden. Wie weet krijgt Gartner hun zin en komt 'Groene IT' binnenkort op de agenda. In elk geval kunnen wij ons voornemen minder te Googlen om de schade tot die tijd binnen de perken te houden en meer spaarlampen uit te sparen.
3 Googley reacties!:

Hmm ja dat is niet best voor onze branche.. Wij zijn ook een CO2 neutraal bedrijf. Echter te compensatie van het stroomverbuik van de webservers moet men natuurlijk ook goede afspraken maken met leveranciers en andere stakeholders! MVO ook in de hosting in opkomst!

Pieter Prenen () (link) - 19 September '07 - 11:21

Tsjonge jonge… die milieu-hype wordt wel heeeeeel erg ver doorgetrokken… Ik word onderhand een beetje ziek van dat hypergedoe rondom het milieu. We betalen ons straks blauw aan allerlei milieuheffingen… ik vind dat we genoeg doen, het moet ook ergens stoppen. Ik word hier echt zeer misselijk van … bah bah bah

Marcel Jansen () - 26 September '07 - 07:55

binnenkort krijgen we eco-google ? zal allemaal wel niet zo snel gaan.

Billy () (link) - 31 Oktober '07 - 14:04


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->