Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

11 Sep '07 - + 0 - 0 Microsoft brandt Google Apps af, een nieuwe Office oorlog?


Microsoft Google officeMicrosoft heeft blijkbaar al verloren, want als je zo snel zo opvallend in de verdediging gaat betekent dat alleen maar dat je ergens erg bang voor bent: Een nieuwe concurrent op het gebied van Microsoft Office. En sinds dat Capgemini die concurrent gaat steunen is er voor Microsoft voldoende reden om bang te zijn voor Google Apps.


Gisteren werd luid aangekondigd dat Capgemini Google Apps (aka GAPE, aka Google Office) ging promoten op maar liefst 1 miljoen desktops. Voor Google was dit zeer goed nieuws aangezien Capgemini de eerste partij met een serieuze naam was die haar Office product ging steunen. Microsoft dacht er echter heel anders over.

google bill gates

De reactie op het nieuws van Capgemini kwam door een eenvoudig mailtje van een woordvoerder van Microsoft die Google Apps om de volgende redenen afbrandt:

1. Het is onduidelijk hoeveel zakelijke gebruikers er nu daadwerkelijk zijn van Google Apps, en zou men dat eerst moeten vaststellen, meent Microsoft. (edit: volgens Google zijn er inmiddels 100.000 bedrijven die gebruik maken van Google Apps. Ik vind het ook niet relevant dat Firefox inmiddels door 15% wordt gebruikt of Apple OSX door 4%. Klinkt mij als eerder een drogreden om niet voor Google Apps te mogen kiezen.)

2. Ten tweede moet men rekening houden met Googles gewoonte om incomplete producten als bŤtaversie te brengen zonder dat er een duidelijke roadmap richting definitief product aan vast zit. Daar moet men dus naar vragen, meent Microsoft. (edit: incompleet, maar met relatief weinig bugs. De kritiek op de "roadmap" zou wel eens terecht kunnen zijn, maar ik denk dat we veel van de strategie van Google soms niet eens kennen.)

3. De kosten van Google producten liggen zeer laag. (50 dollar versus 300 dollar voor Micosoft Office) Alleen, wanneer men beiden zou installeren dan zou men dus ook dubbele kosten moeten maken, evenals voor dubbel onderhoud (edit: Ik denk dat op termijn de kosten van Office wel eens flink zouden kunnen dalen. Dus als er veel gebruikers zijn van Google Apps dan zullen de totale kosten wel eens lager kunnen uitvallen. Verder zal in de toekomst een bedrijf waarschijnlijk kiezen voor slechts een van de twee)

4. In het verlengde daarvan moet men duidelijkheid vragen over de manier waarop Google uitbreidingen gaat aankondigen en leveren, zodat men zijn planningsproces daarop kan inrichten. (edit: doordat de software voor een groot gedeelte online werkt in plaats van op een netwerk zullen de voorbereidings- en planningsprocessen wel eens nauwelijks of in sommige gevallen zelfs helemaal niet nodig hoeven te zijn, hetgeen dus zelfs zeer significante kostenbesparingen kan opleveren)

5. Daarnaast moet men zich volgens Microsoft afvragen of Google Apps niet tot meer complexiteit en kosten leidt, wanneer het product alleen complementair is aan Microsofts Office-suite. (edit: complementair? Dat is hautain denken wat een marktleider wel eens duur kan komen te staan)

6. Verder raadt Microsoft potentiŽle klanten aan te vragen welke garanties Google geeft voor de continuÔteit, gezien het feit dat zakelijke applicaties slechts een nevenactiviteit zijn die hun commerciŽle waarde voor Google nog moeten bewijzen. (edit: hetzelfde zouden we dan kunnen stellen over Microsoft adCenter? Niet adverteren dus in Microsofts netwerk, is een bijproduct net zoals Live.)

7. Tevens moet men Google duidelijkheid vragen over de faciliteiten die zijn product biedt bij het voldoen aan de verplichtingen voor het aanleveren van informatie aan overheden en toezichthouders. De online-toepassingensuite biedt namelijk zelf geen faciliteiten voor het op regelmatige basis wissen, tegen wissen beschermen en gecontroleerd kopiŽren van documenten. (edit: wat niet is kan nog komen. Google zal MSN danken voor de tip. Bovendien: mensen die iets te verbergen hebben moeten dan maar bij Microsoft blijven. (Als die al niet liever andere platvormen gebruiken))

(bron hoofdpunten: o.a. Automatiserings Gids. De originele lijst bevat 10 punten)

Sommige van de kritiekpunten kunnen mensen misschien nog wel aan het lachen brengen. Als er een partij is die de afgelopen jaren veel bugs heeft verspreid dan is dat Microsoft zelf wel. Kortom, wat heeft Microsoft te vrezen dat ze er zo hard tegenaan gaat?

Sommigen noemen Google Apps al de "Office killer". De vergelijkingen worden al getrokken met het oude Lotus 1-2-3 dat door Microsoft midden jaren negentig langzaam gekilled werd. Google Apps bestaat nog maar net anderhalve jaar. Ik denk dat de strijd nog maar net aan het warmlopen is.
3 Googley reacties!:

Ik ben heel blij dat google een aantrekkelijke alternatief biedt voor MS Office. Google Apps bevordert de samenwerking tussen medewerkers iets dat de meeste versies van ms office niet heeft. Bovendien is de prijs absoluut geen barriere tot overgang.
Google Apps moet nog groeien en de functionaliteit moet nog verder worden ontwikkeld. Maar dat er veel potentieel in zit staat wat mij betreft buiten kijf.

Nawrass () - 11 September '07 - 17:10

Ik ben er wel enorm blij mee. Ik betaal voor Office licenties voor op de MAC 650 euro per stuk. De concurrentie van Google, Open Office en Apple zal Microsoft in ieder geval onder druk zetten ook die prijzen te verlagen. Ik zal zelf nog niet snel overschakelen op Google APPS omdat we vrij uitgebreide dingen doen met Word, Excel en Apple Keynote, maar ik moedig Google APPS wel aan aangezien concurrentie zeer gezond is en de huidige situatie zekers niet.

Jeroen van de Wiel (link) - 11 September '07 - 17:23

Als Microsoft zegt dat we eens moeten nadenken over welke garanties Google geeft voor de continuïteit van GAPE, hebben ze wel gelijk. Het houdt mij in ieder geval tegen.
OK, zoals in het artikel vermeld hebben we over het Microsoft produkt adCenter ook geen garanties, maar dat is lang niet zo crusiaal als geen “Word” hebben …

Ging OpenOffice trouwens ook geen “Office killer” worden?? Wie gebruikt er die gratis versie? En waarom niet? Omdat, ook al is het grotendeels compatibel, er zijn zaken die niet werken. En de partners gebruiken allemaal nog Office. Ik denk dat dat hetzelfde probleem hier gaat worden.

Nu, ik verdedig Microsoft en Office niet. God weet dat ik ook wel minder aan licenties zou willen betalen. Maar als je er echt objectief over nadenkt, kon je bij deze conclusie uit. Volgens mijn bescheiden mening … :)

Kristof Vanweert () (link) - 13 September '07 - 09:02


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->