Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

03 Jul '07 - + 0 - 0 Google Blog rel en Michael Moore


Een Google medewerker heeft in een blogpost stevig kritiek geuit op de met een oscar bekroonde documentaire maker Michael Moore. Lauren Turner, Account Planner in de sector van gezondheid en farmaceutica uitte stevige kritiek en riep de farmacie branche op een tegencampagne te beginnen in... Google Adwords...


Lauren Turner plaatste een post met als titel "Maakt de negatieve pers je Sicko (ziek)?" met daarin een zeer kritische noot over de nieuwe documentaire "Sicko" van Michael Moore. In deze documentaire geeft Michael Moore op een populistische wijze de tekortkomingen van het Amerikaanse gezondheidsstelsel weer. Ik heb een aantal stukken van de documentaire gezien en de voorbeelden (representatief of niet) die getoond worden zijn zeer schrijnend.

Ze beweert dat de farmaceutische industrie in de film eenzijdig afgeschilderd wordt als enkel "gedreven door geld en marketing" en dat er voorbij wordt gegaan aan dat de gezondheidsbranche er juist is om het welzijn en de gezondheid van de mensen te bevorderen.

Google opportunistischTurner roept in haar blog post tevens op om te gaan adverteren in Google om de schade aan de branche "recht te zetten".

"We can place text ads, video ads, and rich media ads in paid search results or in relevant websites within our ever-expanding content network. Whatever the problem, Google can act as a platform for educating the public and promoting your message. We help you connect your company’s assets while helping users find the information they seek."

“Whether the healthcare industry wants to rebut charges in Mr. Moore’s movie, or whether Mr. Moore wants to challenge the healthcare industry, advertising is a very democratic and effective way to participate in a public dialogue,”

Daarmee toont de Google medewerker dat ze zonder ethische problemen graag kritiek gebruikt voor persoonlijk gewin. Gezien de macht die een organisatie als Google inmiddels heeft is het redelijk onsmakelijk te noemen dat ze probeert het publieke debat via een zogenaamd democratisch systeem als Google advertenties probeert te voeren. Advertenties zijn betaald en bevatten dus gekochte stemmen en hebben in mijn ogen per definitie niets met democratie te maken. Dit is hooguit kapitalisme in een misschien wat te extreme vorm.

Discussie Google corperate BlogsDe kritiek die nu naar boven komt voedt meteen weer de discussie rond corporate blogs. Moet personeel wel berichten plaatsen en wat is het afbreukrisico? Inmiddels heeft Lauren Turner aangegeven dat de post haar persoonlijke mening was en niet die van haar werkgever Google.

Wie in Google News zoekt komt er achter dat er minstens 46 nieuws artikelen zijn gepost over deze "rel in een nutshell". Daarnaast haalde het bericht zelfs de blog van de New York Times.


Fahrenheit 911 op de herverkiezingdag van BushEen van mijn beste herinneringen aan Michael Moore was het in een filmhuis bioscoop bekijken van Fahrenheit 911 op de dag dat Bush in de VS tot president herkozen werd. Je mag het met Michael Moore eens zijn of niet, hij maakt een statement en durft minder populaire onderwerpen in de VS stevig aan de kaak te stellen. Dat leverde hem ook een oscar op voor de documentaire "Bowling for Columbine" over de bomaanslag in Oklahoma City en de moorden op de Columbine High School. Zijn nieuwste film levert in ieder geval weer even veel kritiek op als "Bowling for Columbine" en "Fahrenheit 911".


Alle corporate Google blogs op een rijtje:> Google-weblogs.startpagina.nl

Meer lezen:

> Does negative press make you Sicko?
> My opinion and Google's
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->