Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

17 Feb '07 - + 0 - 0 Zoekmachine spam, weer terug van weggeweest


Ok, natuurlijk is spam niet helemaal weggeweest, maar de afgelopen weken signaleren we weer een significante stijging van spam in de Google resultaten. Met name een aantal opvallende stijgers door middel van linkfarms en pagerank buying zijn naar boven gekomen.


Op bijna alle toptrefwoorden zien we tenminste een partij naar boven komen die door deze techniek hoog in de top 10 is geeindigd. Al enkele voorbeelden zijn te vinden bij de trefwoorden "zoekmachine optimalisatie", "zoekmachine marketing", "Dating" en "spelletjes". Daarbij worden verborgen links, gigantische internationale linkfarms (met Poolse en Tsjechische sites) en grote hoeveelheden ingekochte links (3000+) en verborgen/anonieme domeinregistraties niet geschuwd.

Op een nieuw Nederlandse forum worden mensen met de "geuzennaam" spammer verwelkomd (al 10 "spammers" op dit forum) en worden discussies gevoerd over hoe teksten door stylesheets voor Google verborgen kunnen worden gehouden om zo de resultaten te beļnvloeden. Het moge duidelijk zijn dat deze voorbeelden een groot risico inhouden als je ze op je site toepast.


Einde aan een redelijk rustige periode

Het afgelopen jaar is het in Nederland relatief rustig geweest op het gebied van zoekmachine spam. Na de vloedgolf van Google penalties in 2005 leken de grote bureaus allemaal overtuigd van het belang van professioneel te werken. Ook werd er aan zelfregulering gewerkt. Begin 2007 lijkt het er vooral op dat er een aantal kleine nieuwe spelers proberen op agressieve wijze een positie in de rankings te krijgen. Daarnaast zien we ook doe het zelf acties van grotere bedrijven die zelf "experimenteren". Met de zoekmachine hype op haar absolute hoogtepunt zijn dit de te verwachten bijeffecten.

De komende weken zal ik met een aantal voorbeelden meer in detail treden. Wordt vervolgd...
8 Googley reacties!:

Een andere nieuwe trend is toch wel het openlijk klagen over spam :)

Joost de Valk () (link) - 18 Februari '07 - 21:45

free publicity is toch ook veel backlinks?
De ander betaald ervoor ;-)

Sander () (link) - 18 Februari '07 - 22:02

> Een andere nieuwe trend is toch wel het openlijk klagen over spam :)

Een heeeel oude trend die maar eens nieuw leven moet worden ingeblazen ;)

Jeroen van de Wiel - 19 Februari '07 - 09:02

Ik verbaas me er soms over hoe sommige sites zo hoog kunnen komen te staan binnen de resultaten. Ik besteed vrij veel tijd en aandacht aan het verkrijgen van zoveel mogelijk links op relevante sites, sponsor sites waarvan ik denk dat die behulpzaam kunnen zijn, schrijf content enz.

Het door Google uitgelegde systeem begrijp ik in grote lijnen echter, de uiteindelijke resultaten binnen de gegeven context kan ik dan soms niks van bakken. Ik klaag niet dat ik te laag sta trouwens hoor. Ik heb twee verschillende sites op de eerste resultaten pagina staan. Ik ben wel zeer benieuwd hoe het komt dat sites zonder (in Google weergegeven) backlinks, lage PR, weinig (zichtbare) content en ook nog eens een domeinnaam die niet mee lijkt te werken tóch hoog kunnen eindigen binnen de resultaten.

Ik vraag me toch wel eens af soms; werkt het nu écht zoals aangegeven wordt of zijn er toch nog wel een paar extra “variabelen” waar ik het bestaan nog niet van weet? Ik ga er niet vanuit dat er standaard “vals gespeelt” wordt.

Belinda (link) - 25 Februari '07 - 12:44

Hallo Jeroen,

Dat probleem heb ik nu ook. Concurrentie die een engelstalige site heeft, waarbij het trefwoord 2 keer voorkomt in de html op de weergegeven pagina. Ook al zou je veel inkomende links hebben op deze website, hoe kan het dan dat zo’n website zo goed scoort op een term die totaal niet relevant lijkt te zijn.

Het gaat om het trefwoord: boerderij
en het resultaat dutch-farmholidays op nummer 10

Snapt iemand hoe ze dit voor elkaar zouden kunnen krijgen?

Maikel () - 15 Maart '07 - 14:10

Ik ben er een maandje later nog steeds niet uit hoe dit soort dingen de resultaten binnensluipen. Er zijn verschillende “vage” resultaten gekomen en weer gegaan, maar toch lijken enkele websites standaard nog steeds hoog te staan én ook nog te klimmen zonder dat er een aanwijsbare verklaring voor te vinden is.

Als er iets met die bewuste sites gebeurt wordt dat in ieder geval nog steeds niet weergegeven binnen de opties die Google biedt om het een en ander na te kijken.

Mocht ik het antwoord zelf vinden zal ik het hier neerzetten. Mocht iemand anders het ontdekken… ik gluur hier regelmatig even.

Belinda (link) - 24 Maart '07 - 15:38

@Maikel: naast anchor text en surrounding text van inbounds is een mogelijke verklaring: het LSI-algoritme (Latent Semantic Indexing). Dit kan o.a. iets zeggen over het onderwerp van een pagina na weglating van het betreffende zoekwoord. Zelfs als het woord 0 keer voorkomt zou een pagina met dit algoritme hoog kunnen eindigen.

René (link) - 19 April '07 - 15:54

..wat ik weet is dat er zoekmachine bedrijven zijn die uitvoerbare codes in je website plaatsen voor bijv. 10 zoekwoorden en daar de hele dag mee werken en daardoor nr. 1 posities garanderen.

Martijn () (link) - 25 Juli '07 - 11:58


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->