Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

17 Jan '07 - + 0 - 0 Klagen via Google Earth en Google Maps


Wekelijks zien we nieuwe initiatieven ontstaan op internet waarbij gebruik wordt gemaakt van Google Earth of Google Maps. Steeds meer bedrijven en instellingen komen achter de voordelen die beide programma's kunnen bieden. Ook deze week twee nieuwe initiatieven: het vliegverkeer van Schiphol en klachten in Amsterdam Geuzenveld-Slotermeer.


Google Earth en vliegverkeer Schiphol
Het Platform Vlieghinder Regio Castricum en Geluidsnet hebben samen een systeem ontwikkeld waarmee vliegtuigbewegingen in Nederland worden geregistreerd en online gevolgd kunnen worden. Het vliegverkeer wordt realtime getoond en tevens is te zien hoeveel geluid de vliegtuigen op dat moment op de grond veroorzaken. De beide betrokken partijen willen met de dienst een nieuwe impuls geven aan de transparantie op luchtvaartgebied met als doel om op termijn de hinder door vliegtuiggeluid te verminderen. Normaal is dit soort informatie alleen beschikbaar binnen de luchtvaartsector. De informatie komt uit vliegtuigen welke zogenaamde beacons uitzenden om te laten weten waar het vliegtuig zich bevindt zodat botsingen kunnen worden voorkomen. Deze beacons worden daarna eerst van informatie ontdaan welke niet nodig zijn voor de webapplicatie en daarna komt de informatie online. De informatie kan zowel via Google Earth als online bekeken worden.

Google Maps en klachten stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer
In Amsterdam worden sinds kort klachten over algemene ruimten in het staddeel Geuzenveld-Slotermeer via Google Maps op de kaart gezet. Bewoners kunnen zodoende de afhandeling van hun klacht over bijvoorbeeld losse stoeptegels, kuilen in de weg, kapotte verlichting of zwerfvuil via het internet volgen. Deze klachten kunnen worden gemeld via telefoon of via internet. Daarna worden de informatie getoetst en omgezet in Google Maps. Hiermee probeert het stadsdeel te voorkomen dat er dubbele meldingen binnenkomen en hoopt men bewoners meer bij de openbare ruimte te betrekken. Een woordvoerder gaf aan dat de nieuwe vorm van klachtenregistratie een interne stimulans is om zo weinig mogelijk klachten op internet te hebben staan. Bijna 90% van de klachten zou binnen 2 werkdagen opgelost moeten zijn.

Populariteit Google programma’s
Dat Google als zoekmachine populair is wisten we al maar we zien nu ook een toenemende populariteit met betrekking tot andere producten en diensten van Google. Zowel Google Earth als Google Maps bieden bedrijven nieuwe mogelijkheden op diverse vlakken: van commercieel tot informatief. Bedrijven en instellingen maken gretig gebruik van deze mogelijkheden om zo op een vernieuwende manier dezelfde of nieuwe informatie te kunnen bieden. Beide programma’s zijn gratis. Google Maps is online te raadplegen, Google Earth kan men gratis downloaden.

Gevaren
In de immense populariteit van de programma's schuilt ook een gevaar. Afgelopen week werd bekend dat er tijdens invallen bij het Iraaks verzet luchtfoto's werden gevonden uit Google Earth. Op deze foto's waren de Britse legerbases gedetailleerd te zien, inclusief tenten, auto's en zelfs toiletten. Google toonde zich bereid te praten met de militairen in Irak. Echter komt dit een beetje als mosterd na de maaltijd: de luchtfoto's zijn immers al geprint. De informatie uit Google Earth en Google Maps kan dus voor zowel goede als slechte zaken gebruikt worden. Laten we hopen dat die slechte zaken tot een minimum beperkt kunnen worden door Google.

Meer informatie over Google Earth en Google Maps
 • Google.startpagina.nl
 • Google-earth.startpagina.nl
 • Wikipedia Google Earth
 • Wikipedia Google Maps

  > Posts over Google Earth
  > Posts over Google Maps
  > Google Earth dossier

  > Google Maps dossier
  Al 1 Googley reactie:

  De website http://www.earthgoogle.nl in gereseveert

  Aleksandros () - 10 December '09 - 17:25


  DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
  Naam:  
  Persoonlijke info onthouden?

  Email:
  URL:
  Reactie:Emoticons / Textile


  Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
  --> -->


 •