Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

22 Dec '06 - + 0 - 0 Zoekers kijken 1,5 seconde naar zoekresultaten


De gemiddelde internetgebruiker heeft slechts 1,5 seconde aandacht voor een zoekresultaat in zoekmachines zoals Google en Live. Zij maken weinig onderscheid tussen de organische resultaten en de gesponsorde koppelingen. Dit blijkt uit het onderzoek van Traffic Builders in samenwerking met het onderzoeksbureau
De Vos & Jansen .Eye-tracking techniek
Uit het onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van speciale eye-tracking technieken, komt naar voren dat de naamsbekendheid van een bedrijf of merk veel invloed heeft op het kijk- en klikgedrag van zoekers. Doordat er slechts 1,5 seconde aandacht is voor een resultaat, is opvallen van groot belang.

Informatie over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door DVJ Interactive en maakt onderdeel uit van een onderzoek naar het informatievergaring op internet en beslissingstrajecten door consumenten op financieel gebied zoals hypotheken. In het totaal hebben 12 respondenten meegedaan die een resultatenpagina van Google en Live kregen te zien waarop is gezocht naar het trefwoord "hypotheek". De groep respondenten bestond uit 4 vrouwen en 8 mannen met veel ervaring op internet en een leeftijd tussen de 27 en 50.
Het aantal van 12 respondenten lijkt weinig en niet representatief echter hierbij moet worden opgemerkt dat diverse eye tracking specialisten een minimum hanteren van 8 personen en een maximum van 20 personen. Bij meer dan 20 respondenten zou over het algemeen geen afwijkend kijk- en klikgedrag worden getoond.

F-patroon
Op de website van Traffic Builders zijn beelden te zien van het kijk- en klikgedrag. Hierop is duidelijk een "F-patroon" te herkennen. Dit patroon kwam ook sterk naar voren in het onderzoek dat in april 2006 is uitgevoerd door de Amerikaanse usability-goeroe Jakob Nielsen. In dat onderzoek werden niet alleen zoekresultaten pagina's bekeken maar ook artikelen op websites en productpagina's.
Al 1 Googley reactie:

Kijk dit is nou eens een interessant onderzoek :)

John () (link) - 04 Januari '07 - 21:49


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->