Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

06 Dec '06 - + 0 - 0 Google search: ophef over beelden "beveiligingscamera's"


Vanochtend kunnen we in diverse kranten en op verschillende sites lezen dat Google beelden zou tonen van beveiligingscamera's over de hele wereld wanneer men de zoekterm "inurl:/view/index.shtml site:nl" in zou vullen. Er komen inderdaad openbare sites naar boven die webcambeelden laten zien van bekende en onbekende plaatsen in Nederland. De meeste beelden zullen waarschijnlijk bedoeld zijn om op internet te tonen aan publiek. Daarnaast is het niet Google die deze beelden toont maar staan de beelden op websites van bedrijven en instellingen en Google indexeert deze net als iedere andere pagina.


Resultaten in Google
Door de term in te vullen in Google krijg je zo'n 20 url's naar sites die webcam beelden online hebben geplaatst. Laat je de "site:nl" weg dan krijgen we ruim 10.000 resultaten van over de hele wereld. Of het ook werkelijk de bedoeling is van de websites om de beelden publiekelijk zichtbaar te maken is een tweede. Maar daar komen we snel genoeg achter nu de berichten in de media verschijnen. Er is uiteraard ook nog zoiets als "De Wet Bescherming Persoonsgegevens" waarin staat dat je niet zomaar iemand herkenbaar mag filmen zonder expliciete toestemming. Echter uit de beelden kun je niet concluderen of die toestemming er wel of niet is. Het is in eerste instantie aan de websites zelf om hun gegevens goed te beveiligen. De gebruikte camera's zijn aan het web gekoppeld door een standaard adres dat men via de fabrikant verkrijgt. Deze url moet men aanpassen en de pagina moet goed beveiligd worden wil men niet dat Google de pagina met webcambeelden indexeert.

Bekijken van webcambeelden niet nieuw
Beelden van webcams die online staan is niets nieuws. De zoekterm in Google gebruiken geeft slechts enkele resultaten. Via sites zoals Opentopia.com krijg je in Nederland zo'n 70 resultaten. Ook zijn er al lange tijd andere zoektermen bekend waarmee webcams in Google kunnen worden opgezocht:

* inurl:ViewerFrame?Mode=
* inurl:ViewerFrame?Mode=Refresh
* inurl:axis-cgi/jpg
* inurl:axis-cgi/mjpg (motion-JPEG)
* inurl:view/indexFrame.shtml
* inurl:view/view.shtml

Beelden van onder andere het Mediapark in Hilversum, de Radbout Universiteit in Nijmegen, een catering bedrijf in Zwanenburg en de openbare web in diverse steden zijn natuurlijk leuk om even te spieken maar of het volledig legaal is, is de vraag. Personen op de openbare weg komen toch behoorlijk herkenbaar in beeld.

Privacy
De discussie over privacy en internet wordt door de beelden en de berichten in de media weer even onder de aandacht gebracht. En daar is niets mis mee. Ontzettend veel mensen weten zichzelf niet te beschermen en plaatsen hun persoonsgegevens onwetend op het internet. Hopelijk zullen steeds meer mensen leren welke gegevens ze het beste wel en niet op internet kunnen plaatsen.

Meer informatie:
Google-protesten.startpagina.nl
4 Googley reacties!:

Beveiligingscamera’s? Je lijkt de telegraaf wel ;-)
http://www.marketingfacts.nl/berichten/2..

mf () (link) - 06 December '06 - 18:29

Deze discussie zal wel nooit ten einde lopen…

Rob V. () (link) - 09 December '06 - 13:26

Ik heb 2 Webcam sites en ik gebruik die techniek ook om webcams te vinden en het werkt perfect!
Een weblog http://www.camorati.com
en een nieuwe die gebruik maakt van Google Custom Search (CSE) http://www.camhacker.com
Have Fun!

Vidal () (link) - 04 Januari '07 - 10:52

Leuke links vidal!

John () (link) - 04 Januari '07 - 21:50


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->