Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

04 Nov '05 - + 2 - 3 Google Start Nederlandse Startpagina


Google heeft sinds vandaag een nieuw linkje rechtsboven "verstopt". Wie daar op klikt kom op zijn persoonlijke pagina uit met daarop RSS feeds, nieuws, een snelle toegang tot Gmail en het weer.


Hiermee probeert Google de concurrentie aan te gaan met Start.com, het startpagina initiatief van MSN. De vraag is of dit de stap is die Google hier mee zal helpen. Ik heb zo namelijk mijn twijfels.

Anno 1998 en 1999 waren gepersonaliseerde Startpagina's een van de belangrijkste ontwikkelingen in het Internet. Partijen als Yahoo, Geocities een Altavista en in Nederland Wereld.nl werkten aan beginpagina's die helemaal op maat waren. In die periode bleken deze opzetten geen doorslaggevend succes te zijn en tijdens de internet dip die in 2000 / 2001 startte werden deze initiatieven de das om gedaan.

Er was anno 2000 nog een andere reden waarom bijvoorbeeld Altavista afstapte van het portal model: Google! Altavista was een ballentent geworden met nieuws, weerberichten, beursinfo, en jawel, een zoekmachine. Het kale Google bleek vele malen aantrekkelijker en toen Altavista reeds een groot gedeelte van haar marktaandeel kwijt was stapte ze af van haar portal model en werd ze even "clean and mean" als Google. Uiteraard speelden hier de veel betere zoekresultaten ook een rol in.

De nieuwe portal van Google is dan ook op zijn zachts gezegd een trendbreuk. Het was een te verwachten stap in de concurrentie met MSN en in de groei van de populariteit van de RSS feed. Naar mijn idee stapt Google af van een van haar grootste troeven en succesfactoren in een strijd die ze zal MOETEN voeren. De toekomst zal het uitwijzen of dit Google zal helpen of dat dit een Altavista scenario zal worden.

Zie ook:


> Gepersonaliseerde Google
> Startpagina
Al 1 Googley reactie:

Ik heb mijn eigen startpagina opgezet, maar ik gebruik het niet. Raar eigenlijk…

Farshad (link) - 21 November '05 - 12:50


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->