Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

25 Mrt '05 - + 1 - 2 Ixquick, de metagoogle?


Afgelopen week is de nieuwe versie van de metazoekmachine Ixquick.com live gegaan. Deze zoekmachine die in 2001 nog werd uitgeroepen als meest belovende zoekmachine, gaat een compleet nieuw leven in met nieuwe resultaten en een relaunch. De zoekfuncties zijn flink uitgebreid met bijvoorbeeld een telefoongids en ieder land heeft de mogelijkheid om in regionale zoekmachines te zoeken.


In de voorbereiding aan de lancering heb ik als externe zoekmachine expert meegewerkt aan het testen van de algoritmes. Ik was vooral heel erg te spreken over de eerste resultaten op een zoekopdracht. Deze waren over het algemeen net zo goed en soms zelfs beter dan Google. Onder positie 5 zwakt het wel wat af doordat er dan over het algemeen minder bronnen naast elkaar worden gebruikt. Hoe minder bronnen hoe kleiner de relevantie wordt. Dit is echter geen enkel probleem aangezien de gemiddelde gebruiker na de top 5 het toch al een heel eind voor gezien houdt.

Een mooi onderdeel is het sterrensysteem van ixquick. Daarmee kun je zien hoeveel zoekmachines met de resultaten kwamen en hoe relevant een site is. Ook de mogelijkheid om via links weer snel verder te zoeken in diverse andere zoekmachines is zeer praktisch.

Ixquick, beter dan Google?

In Nu.nl werd gekopt dat de uitdaging van Ixquick lag bij het verslaan van Google. Kenmerk van een metazoekmachine is dat gebruik wordt gemaakt van de informatie van andere zoekmachines. Dat betekent meteen dat een metazoekmachine eigenlijk niet beter kan zijn dan de bronnen die hij gebruikt. Je blijft afhankelijk van het mixen van resultaten. Toch kun je aannemen dat wanneer meerdere zoekmachines dezelfde sites bovenaan tonen de relevantie van een site hoger is. Dat is het grote voordeel van een metazoeker. Waarom een metazoekmachine gebruiken? Het kan absoluut geen kwaad om meerdere zoekmachines naast elkaar te gebruiken om eens andere resultaten te vinden. Juist de professionele zoeker weet in welke delen een bepaalde zoekmachine uitblinkt.

Ixquick is een van oorsprong Amerikaanse zoekmachine die door het Nederlandse Surfboard in 2000 werd overgenomen. Het netwerk van 25 servers draait voor een gedeelte ook in Nederland om ook voor de Nederlandse markt snelle verbindingen te hebben. De techniek achter de zoekmachine wordt onder andere vanuit New York gedaan.


> Ixquick.com
> Ixquick persafdeling
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->