Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

11 Nov '04 - + 2 - 1 Google Dance!


Google is weer met een grote update bezig. Het begon afgelopen maandag met overduidelijk nieuwe resultaten en kleine veranderingen in posities. Het eindigde met een algoritme wijziging en een ENORM aantal extra pagina's. Een analyse van de veranderingen...


Verandering in het algoritme van Google

Het leek er op dat Google weer opnieuw met een aantal grote wijzingen in haar algoritme op de proppen ging komen. Gedurende de update zag je dat diverse sterk geoptimaliseerde sites wegvielen. Het leek er heel even op dat Google meer aan de content kant bezig ging en de exacte combinaties waar je normaal op diverse punten op optimaliseert juist niet toonde.

Inmiddels lijkt de wijziging toch weer enigszins teruggedraaid. Helaas, want dat zou een behoorlijk spannende wijziging zijn geweest met heftige gevolgen voor geoptimaliseerde sites en zeer gunstige gevolgen voor sites die niet geoptimaliseerd zijn, of op een natuurlijke manier geoptimaliseerd zijn.

Google toont veel meer pagina's!

Een van de eerste dingen die opvielen was dat Google ineens veel meer pagina's toont. Dit is een van de belangrijkste gevolgen van de update. Van diverse sites die ik monitor zag ik het aantal geindexeerde pagina's werkelijk omhoog schieten. In een geval zelfs van 4.000 naar 30.000. Jeroen.com lijkt van 602 naar 740 pagina's te gaan. Lijkt, want de update is nog steeds bezig!

De belangrijkste reden voor de stijging van het aantal pagina's lijkt te zitten in het beter omzeilen van zoekmachine blokkades door Google zelf. Het lijkt er onder andere op dat Google minder streng naar duplicate content kijkt. Google gaf vrij veel pagina's het stempel dat ze elders al voorkwamen of dat ze niet genoeg content hadden. Het lijkt er op dat Google nu minder kritisch is geworden. Dit heeft grote gevolgen, aangezien het aantal pagina's dat Google op een site vindt van belang is voor de ranking.


Veranderingen door de betere indexering van Startpagina?

In de markt werd al geroepen dat de gevolgen van de nieuwe resultaten mede het gevolg waren van de indexering van Startpagina waar ik op dit moment mee bezig ben. Tot juli was de inhoud van Startpagina niet zichtbaar voor Google. Inmiddels is dat opgelost en kan Google alle 800.000 links zien die op Startpagina staan. Zeg maar gerust dat daardoor de linkstructuur van het Nederlandse internet enigszins is aangepast ;-)

Naar mijn idee heeft de indexering van de ruim 4000 startpagina dochters echter geen invloed op de huidige veranderingen en zijn de gevolgen daarvan een paar maanden geleden al verwerkt. Waarom ik dat denk? Ik ken de structuur van de dochters redelijk goed en zie wat er verandert en wat de invloed van de dochters daarop zou kunnen zijn geweest. In een aantal gevallen zie ik dat de links op de dochters overduidelijk geen invloed hebben gehad op de gelinkte partijen.


Nieuw spamnetwerk agv Google update

Helaas is afgelopen maandag met de nieuwe update ook weer een groot nieuw spamnetwerk boven water gekomen. Het gaat om een Nederlandstalig netwerk van Belgische makelij met zeker 100.000 gecloakte pagina's in een vorm van spam die ik al zeker een jaar niet meer in Nederland heb gezien. Misschien dat ik binnenkort meer hier over ga schrijven...
Al 1 Googley reactie:

Google is op dit moment bezig met een grote update ( we schrijven nu vandaag 23 februari 2006 ).

Seth () (link) - 23 Februari '06 - 10:00


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->