Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

22 Okt '04 - + 2 - 0 Speurders speur mee naar het raadsel: wat heeft Webauto.nl te verbergen??


Wie in Google zoekt naar "Speurders" komt uiteindelijk ergens op pagina 16 helemaal onderaan Webauto.nl tegen. Dat is voor de Telegraaf Speurders blijkbaar reden genoeg om op een rechtzaak af te stevenen wegens meeliften op de merknaam "speurders". In de berichtgeving van Webwereld en nu.nl wordt geroepen dat het enkel en alleen draait om de nutteloze keyword metatag, echter, tot mijn stomme verbazing zie ik dat de link naar de cache van de site ontbreekt. Worden we voor de gek gehouden??


speurders

De Cache van Google dient om oude pagina's in Google terug te kunnen vinden. Zo kun je bijvoorbeeld pagina's vinden die tijdelijk offline zijn of even kijken naar het nieuws van een paar dagen geleden.

Er is dus blijkbaar iets meer aan de hand want waarom zou je de cache uit zetten? Vaak zie je dat de cache uitgeschakeld wordt wanneer een bedrijf bijvoorbeeld cloaking technieken (=spamtechniek) wil verbergen. Dit is wat je op dit moment bij gecloakte sites van een Nederlands zoekmachine optimalisatie bureau ook ziet. Er wordt echter geen cloaking aangetroffen op de site van Webauto.nl.

Verder zie je in de resultatenpagina van Google het trefwoord "speurders" bij de vermelding van Webauto staan. Google toont pertinent GEEN Keyword metatags in haar resultaten pagina's, dus toont Google andere resultaten dan dat de bezoeker nu op de Website van Webauto ziet. Er is dus in tegenstelling tot berichten dat Webauto haar metatags niet zal aanpassen wel degelijk een en ander aangepast.


24 keer Speurders

Aangezien ik de Speurders niet al te veel wil helpen zal ik de details achterwege laten. Laten we het er op houden dat ik onomstotelijk bewijs heb gevonden dat de naam speurders 24 keer op de homepage van Webauto.nl heeft gestaan in diverse hoedanigheden.

Dit betekent onder andere dat Webauto.nl wel degelijk haar site (en description Metatag) heeft aangepast, maar ook bewust de gewraakte merknaam Speurders in de keyword metatag heeft laten staan. Waarom daar dan wel? Wat is hier echt aan de hand? Waarom passen ze de rest van hun site wel aan maar wil Webauto.nl het tot een rechtzaak laten komen over de keyword metatag? Dat neigt er naar mijn idee sterk naar dat Webauto.nl hier zelf een slaatje uit probeert te slaan met zo min mogelijk risico.

Speurders reactie

"Zoals altijd proberen andere ondernemers mee te liften op het succes en de bekendheid van grote merken", aldus Maarten Roelofs, marketingmanager van Speurders.nl. Ik denk dat ik hier voor EEN keertje in mee ga.


> Speurders
> Google Cache
> Speurders.nl


[ PS. Ik kon het niet laten ook een beetje mee te liften en heb dit artikel ook zo veel als mogelijk geoptimaliseerd op het trefwoord Speurders. Speurders, Speurders, Speurders: hit me! ]

;-) ;-) ;-)
18 Googley reacties!:

[Update: Inmiddels heeft Webauto.nl overal uit haar site het trefwoord “speurders” verwijderd. Er is nog wel een lange lijst van merknamen terug te vinden waaronder bijvoorbeeld autoonline, autotrader, bovag, focwa en de anwb.]

Jeroen van de Wiel (link) - 02 November '04 - 17:28

Hi Jeroen,

Leuk onderzoekje, en dan dat je ‘voor een keer mee gaat’ ;-). Ook ik verbaasde mij over de gebruikte structuur. Een wget -r in een unix shell bracht antwoord: verstopt in allerlei verschuilde pagina’s. Vandaag, 11 november 19:19 nog even een nieuwe wget -r gedaan en… geen speurders meer in de site!

Overigens staat de zaak op de rol bij de rechtbank. Zal morgen eens navragen of webauto al een antwoord heeft gegeven. Wat die cache betreft; jij weet toch ook dat je je pagina uit google kunt laten verwijderen?

MR

M. Roelofs (link) - 11 November '04 - 19:20

Hoi Maarten, leuk dat je even langs komt! Ik ben inderdaad ook benieuwd naar de reactie van Webauto, hou je me op de hoogte?

> Wat die cache betreft; jij weet toch ook dat je je pagina uit google kunt laten verwijderen?

Uiteraard, maar op het moment dat ik een site zie waar de cache uit staat dan piepen bij mij de remmen om te kijken waarom dat hij uit staat. Ik het geval van Webauto was er inderdaad wat te verbergen en dan is dat genoeg reden om er over te schrijven. Ze hebben de boel glashard voor de gek gehouden en gelogen tegen journalisten. De grootste blunder die je kunt maken, staat in ieder basisboek Public Relations. Dat boek hebben jullie wel goed gelezen, en ook een paar over search marketing e.d. ;-)

Jeroen van de Wiel (link) - 12 November '04 - 07:16


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->