Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

21 Apr '04 - + 3 - 2 Google update links en telt 246,000 Nedstat teller links mee


Google heeft een aantal weken geleden een update gemaakt van het aantal "in-links" waarbij iets vreemds naar boven kwam. Bij het kijken van de links naar de Google Weblog bleek tot mijn zeer grote verbazing ook de Nedstat pagina als linkende site vermeld te zijn. Dat betekent maar een ding: Google indexeert vanaf nu alle nedstat tellers en dat heeft gevolgen!


Sterker nog; alle nedstat tellers blijken ineens te vinden te zijn in Google!! De zoekopdracht inurl:v1.nedstatbasic.net/stats site:v1.nedstatbasic.net levert inmiddels ruim 246,000 resultaten op.


De gevolgen van de nedstat teller op de linkstructuur van het internet

Dit kan zeer vreemde gevolgen hebben op het moment dat Google ook de referer pagina's gaat indexeren. De structuur van het internet bepaalt namelijk de rankings van Google en het meetellen van alle Nedstat referer pagina's met tientallen links per pagina zou zeer grote gevolgen voor de structuur van het Nederlandse internet hebben. 246,000 overzichten van links met daarop de populairste linkende sites zouden een aardige toevoeging zijn.

Tot nu toe heb ik nog geen Nedstat referer pagina's in Google weten te vinden. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat Google pas voor het eerst de Nedstat heeft geindexeerd en de achterliggende pagina's nog aan de beurt zijn. Ook vallen de referer pagina's onder een ander domein.

Update: inmiddels zijn de eerste 873 Engelstalige referer pagina's en 466 Nederlandstalige referer pagina's WEL te vinden in Google!

Zie :

> google.nl
site:www.nedstatbasic.net How+did+they+get+on+my+site


> google.nl
site: www.nedstatbasic.net Hoe+zijn+ze
Leuke statistische informatie van Nedstat via Google

Overigens levert dit wel leuke statistische informatie op (Ik ben een liefhebber!) Per slot van rekening hebben we het ook over een statistieken site!

Zo blijken er ruim 86,100 Engelstalige Nedstat 3 tellers te draaien:

> google inurl:nedstatbasic.net site:v1.nedstatbasic.net+Nedstat+Basic+3.0

(Gezocht op Nedstat Basic 3.0 - What is happening?)

Ruim 75,700 Nederlandse

Ruim 27,500 spaanse

Ruim 23,400 Duitse

Een magere 8,730 Franstalige

De Zweedse taal wordt ondertussen ook ondersteund door Nedstat. Ik heb even wat meer moeite moeten doen om daar een nedstat teller van te vinden, maar uiteindelijk blijken er daar toch ongeveer 3,990 van te zijn (


Tot slot zijn er met enige zekerheid op het moment van schrijven 4 tellers die niet werken (google: The statistics page you tried to access does not exist)Gevolgen voor Privacy.

De gevolgen gaan echter veel verder. Zo kun je door een eenvoudige zoekopdracht precies zien wie wat bezocht heeft. Zoek bijvoorbeeld eens op defensie of op werknemers van Philips, ja, zelfs van werknemers van Google. Tsja, wat interesseert werknemers van Google nou??

In potentie hebben we hier weer een rel zoals in 1996 toen ilse.nl bij monde van Merien ten Houten bekend maakte dat Philips personeel vooral op Sex surfte.


> inurl:nedstatbasic.net/ site:v1.nedstatbasic.net google Inc.

> inurl:nedstatbasic.net/ site:v1.nedstatbasic.net Ministerie van DefensieDe waarschijnlijke oorzaak: Google indexeert sinds kort externe javascripts

Kort voor de laatste update werd bekend dat Google ook externe javascripts aan het spideren was. Het is niet geheel duidelijk of dit met elkaar te maken heeft, maar beide zaken gaan wel heel erg toevallig samen. Het kan dus zijn dat de nieuwe spiders er voor hebben gezorgd dat de Nedstat pagina's ineens in de resultaten verschenen.


Nedstat sluit geen pagina's uit met een robots.txt

Blijkbaar heeft Nedstat zelf er geen problemen mee dat ze in Google gevonden worden. Zo blijkt dat ze alles toestaan, zo lang de directory "redirect" maar met rust wordt gelaten.


> www.nedstatbasic.net/robots.txt:

======================

# robots.txt file for http://www.nedstatbasic.net

User-agent: *
Disallow: /redirect

======================Nedstat in oorlog met Weblogs

De afgelopen week kwam Nedstat al uitgebreid in het nieuws doordat er een kleine oorlog was uitgebroken tussen webloggers en Nedstat. Nedstat had een aantal van de grootste Webloggers zoals Retecool, VolkomenKut en GeenStijl aangemaand te gaan betalen voor hun gratis tellers.

> www.retecool.com/boycotnedstat.php


Volgens eigen gegevens van Nedstat zijn er 850.000 Nedstat basic, 10.000 Nedstat Pro en 1000 sitestat tellers.


(LET OP: dit artikel is een eigen onderzoek van Jeroen.com / Google Weblog. Overnemen van gedeeltes van dit artikel mag, maar ALLEEN met bronvermelding en links. Wel zo eerlijk ;-))8 Googley reacties!:

@mf: Hahaha, lol! Die is leuk, maar ik vrees toch dat het je niet veel aan extra pagerank zal helpen. Misschien ergens heel ver achter de komma. Maar die Nedstat referer pagina’s, dat gaat erg leuk worden! Er staan nog meer opvallende dingen aan te komen, in de volgende maanden, maar de gevolgen van de nedstat tellers hebben helemaal mijn interesse! Ik ben benieuwd wat Nedstat hier zelf mee gaan doen. We weten niet of zij het weten en we weten niet of zij het willen!

Jeroen (link) - 22 April '04 - 14:43

Hey Jeroen, volgens mij levert iedere extra Nedstat-teller wel een bijdrage aan de pagerank omdat er op iedere Nedstat-pagina een link komt naar jou pagina. Dus niet alleen jou link in de referer-pagina’s van andere Nedstat-pagina’s maar ook je eigen Nedstat-pagina’s gaan meetikken. Of zie ik het nu verkeerd?

Wordt tijd voor een biertje!

mf (link) - 22 April '04 - 18:28

@ mf: De nedstat teller pagina zal naar alle waarschijnlijkheid maar een zeer lage pagerank hebben aangezien er maar een link naar hoort te staan. Hij zal dan ook weinig pagerank terug geven. Bovendien wordt de pagerank van de nedstatteller pagina ook nog eens verdeeld over de navigatie links van Nedstat.net. Ik verwacht dan ook dat vooral Nedstat zelf veel meer pagerank zal gaan krijgen. Nedstat kan deze misschien weer door gaan geven door de “catalogie” met de top 1000 populairste nedstat tellers. Dat is zelfs al aan het gebeuren!!!

Als je in Google zoekt op:

“Nedstat Basic 3.0 – Nedstat Basic Top 1000” site:www.nedstatbasic.net

Dan komen ineens de top 1000 pagina’s naar boven en wat blijkt tot mijn enorme verrassing? Op nummer 3 staat het overzicht van de 1000 populairste… Weblogs!! Juist die Weblogs gaven de meeste pagerank door aan Nedstat doordat ze op iedere pagina een teller hadden geplaatst!

Om nog even terug te komen op het verhogen van pagerank door Nedstat teller pagina’s: Als je wilt dat je meer pagerank krijgt door links te plaatsen en links terug te krijgen kun je net zo goed je site met 100 pagina’s uitbreiden. Dat werkt in essentie hetzelfde ;-)

Jeroen (link) - 23 April '04 - 08:18

is dit misschien iets voor een brandbrief van Jeroen?

eisema (link) - 23 April '04 - 23:19

Zo te zien heeft Nedstat de robots.txt inmiddels aangepast:

 1. robots.txt file for http://www.nedstatbasic.net

  User-agent: *
  Disallow: /redirect
  Disallow: /s?id
  Disallow: /stats?

  Peter () - 24 April '04 - 19:55

  @ peter: Super gezien!!! Door de nieuwe robots.txt wordt alleen nog v1.nedstatbasic.net/stats gevonden De andere inmiddels 267.000 pagina’s worden niet meer getoond! Blijkbaar heeft dit artikel wat mensen aan het denken gezet! ;-)

  Jeroen (link) - 26 April '04 - 16:11

  Overigens blijken de referer pagina’s (nog) zichtbaar ondanks de nieuwe robots.txt. Die pagina’s zullen nu vanzelf verdwijnen zodra de linkende pagina’s niet meer gevolgd worden. Inmiddels had Google al 4000 referer pagina’s geindexeerd. Dat doen ze snel, die jongens ;-)

  Jeroen (link) - 26 April '04 - 16:16

  Altijd leuk om de robots.txt van anderen te bekijken. Zo kun je nog eens iets vinden wat zij niet in de zoekmachines willen hebben.

  rob (link) - 29 Oktober '07 - 19:35


  DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
  Naam:  
  Persoonlijke info onthouden?

  Email:
  URL:
  Reactie:Emoticons / Textile


  Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
  --> -->