Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

09 Apr '04 - + 3 - 1 Google onder vuur: 28 burgerrechten organisaties tekenen petitie tegen Google mail (privacy Gmail)


De kritiek op het aantasten van de privacy door Google mail (Gmail) heeft een dieptepunt bereikt door een petitie die is ingediend door 28 burgerrechten organisaties.


De open brief is onder andere ondertekend door "the World Privacy Forum", de "Privacy Rights Clearinghouse" en het Nederlandse Bits of Freedom. Met hun brief willen de partijen bereiken dat Google het ontwikkelen van Gmail staakt.


Chris Hoofnagle, directeur van Electronic Privacy Information Center:
  "It's absurd that using a communications medium should subject one to privacy-invasive advertising. Why not put an operator on the phone to listen to your conversation and pitch things to you while you're talking? You'd say that's ridiculous. Well, this is ridiculous. We have a norm to not allow commercial interests to interfere with our communications."

Sinds de introductie van Gmail zijn er al enkele honderden artikelen in de pers verschenen over Gmail en privacy. Google zou een gevaarlijk precendent scheppen door alle e-mail van de gebruikers te scannen en daar reclameboodschappen aan te koppelen. Op zich is het idee best goed, alleen kunnen anderen dit als voorbeeld gaan gebruiken op een minder prettige mannier wat grote gevolgen zou hebben voor de privacy.

De lijst met deelnemers is ronduit indrukwekkend te noemen:
  World Privacy Forum
  Privacy Rights Clearinghouse
         and
  Grayson Barber, Privacy Advocate
  Bits of Freedom (Netherlands)
  Murray Mollard, Executive Director
  British Columbia Civil Liberties Association (Canada)
  Calegislation
  CASPIAN (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering)
  Consumer Action
  Consumer Federation of America
  Consumer Federation of California
  Consumer Task Force for Automotive Issues
  Electronic Privacy Information Center
  Federación de Consumidores en Acción (FACUA) (Spain)
  Foundation for Information Policy Research (United Kingdom)
  Mari Frank, Esq., Author of Identity Theft Survival Kit
  Simson L. Garfinkel, Author of Database Nation
  Edward Hasbrouck, Author and Consumer Advocate
  Massachusetts Consumer Assistance Council
  Massachusetts Consumers' Coalition
  National Association of Consumer Agency Administrators (NACAA)
  National Consumers League
  PrivacyActivism
  Privacy International (United Kingdom)
  Privacy Rights Now Coalition
  Privacy Times
  Private Citizen, Inc.
  Privaterra (Canada)
  Public Information Research, Inc.
  Utility Consumers' Action Network

Hun brief opent met:
  Dear Mr. Brin and Mr. Page:

  Google’s proposed Gmail service and the practices and policies of its business units raise significant and troubling questions.

  First, Google has proposed scanning the text of all incoming emails for ad placement. The scanning of confidential email violates the implicit trust of an email service provider. Further, the unlimited period for data retention poses unnecessary risks of misuse.

  Second, Google's overall data retention and correlation policies are problematic in their lack of clarity and broad scope. Google has not set specific, finite limits on how long it will retain user account, email, and transactional data. And Google has not set clear written policies about its data sharing between business units.

  Third, the Gmail system sets potentially dangerous precedents and establishes reduced expectations of privacy in email communications. These precedents may be adopted by other companies and governments and may persist long after Google is gone.

Google's reactie op alle commotie:
  "The policies for Gmail, like those for Google.com uphold the highest level of integrity and respect for our users' information. We will protect user privacy to the maximum extent we can while also abiding by the law. Google will never rent, sell or share a user's personal information with third parties for marketing purpose without a user's permission. The Gmail privacy [policy] is available here: (http://www.google.com/gmail/help/privacy.html)"

Overigens bedoelt Google het allemaal wel goed. In een artikel uit mijn favoriete magazine Wired sprak Google eerder al eens over hoe ze juist met betrekking tot privacy het extra goed willen doen. Beter dan anderen... Google 'vs' Evil...


Zie ook de Google-protesten.pagina.nl

> Twenty Eight Privacy and Civil Liberties Organizations Urge Google to Suspend Gmail
> http://www.google.com/gmail/help/privacy.html
> Bits of Freedom
> Google 'vs' Evil


Al 1 Googley reactie:

Ik vind de petitie voorbarig te noemen. Wie zegt dat de gebruikers van G-mail (of hoe het ook mag gaan heten nu blijkt dat de naam al bestond) niet eerst van te voren in moeten stemmen met het gebruik van hun gegevens. En wie zegt dat ze van te voren niet worden ingelicht over het feit dat hun mails ‘gescand’ gaan worden. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om goed op te letten bij het inschrijven en dat geldt voor al dit soort diensten.

Ik zou overigens voor de meer vertrouwelijke e-mails toch geen web-based service gebruiken, maar gewoon een account die in outlook werkt, zodat je de mails zelf op je harde schijf hebt staan en niet ergens anders.

Marc de Groot () (link) - 09 April '04 - 15:53


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->